Perspresentatie Agnes van God

Afgelopen vrijdag werd de cast van het nieuwe toneelstuk Agnes van God gepresenteerd aan de pers in de Gruyter fabriek in Den Bosch, de thuisbasis van Albert Verlinde Entertainment.

Drie sterke vrouwen zijn het, met ieder haar eigen kwaliteit. Voor zuster Agnes zochten ze een beetje naïef meisje en de enige die deze rol zo goed neer kan zetten was volgens Jeroen Dona Noortje Herlaar. Voor de rol van Moeder Overste dacht Albert Verlinde gelijk aan Willeke van Ammelrooy. ‘Dat doet ze nooit’ antwoord Dona, waarop Verlinde de telefoon pakt en haar de vraag stelt. Willeke was direct enthousiast en zei met volle overgave ja. Een mooie comeback in het theater voor deze geweldige actrice, die haar sporen dubbel en dwars heeft verdiend in de film en op toneel. Met de toevoeging van Eva van de Wijdeven als psychiater is het echt een sterrencast te noemen waar Verlinde erg trots op is.

‘Ik vind het heel bijzonder dat ik Agnes van God op de planken mag brengen,’ zegt de producent. ‘Het is een heel mooi, maar dramatisch verhaal. Hoewel het toneelstuk al meer dan dertig jaar geleden werd geschreven, is het nog steeds van deze tijd.’

Daar is Paula Bangels, die straks de regie op haar neemt, het helemaal mee eens. ‘We willen een moderne, prikkelende en zinderende voorstelling maken die hartstochtelijk is, en dat maar met drie dames’. ‘Het gaat  in dit stuk niet om het geloof, zoals het geloven in God, maar om het geloof in je zelf, in de liefde en de overtuiging daarvan. Het is ook niet een non zoals een non is, maar een non die vecht en strijdt voor haar eigen waarheid. Dat is het allermooiste aan dit toneelstuk’.

Het verhaal
Agnes van God vertelt het verhaal van een jonge, naïeve non die in haar jeugd mishandeld is door haar moeder. In het klooster bevalt ze van een baby die kort daarna dood wordt gevonden. Zuster Agnes houdt vol dat ze zich niet kan herinneren hoe de baby is verwekt en dat ze zelfs is bevallen. Psychiater Dr. Martha Livingston moet onderzoeken of Agnes in staat is om terecht te staan voor de moord op haar baby. Een groot mysterie is wie de verwekker van het kind is, daar de nonnen een teruggetrokken leven leiden en de enige man in hun nabijheid de oude pastoor Metineau is.

In New York won Amanda Plummer in de rol van Agnes in 1982 een Tony Award voor de beste actrice in een toneelstuk. Het toneelstuk werd succesvol verfilmd in 1985 met o.a. Jane Fonda in één van de rollen.

Cast
Zuster Agnes – Noortje Herlaar (Mary Poppins / Moeder, ik wil bij de Revue)
Dr. Martha Livingston – Eva van de Wijdeven (Dunya & Desie / A’dam – E.V.A.)
Moeder 0verste – Willeke van Ammelrooy

Creatives
Regie – Paula Bangels
Vertaling – Louis van Beek
Muziek – Ad van Dijk

Agnes van God is vanaf 15 september 2014 in het Nederlandse theater te zien.

Lees ook:Wat vonden de BN’ers van Ja Zuster, Nee Zuster?
Lees ook:Noortje Herlaar wint prijs
Lees ook:Noortje Herlaar niet in de film ‘Het Bombardement’
Lees ook:Noortje Herlaar speelt Liesbeth List
Lees ook:Mary Poppins poster hangt bij het Circustheater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>