Waanzinnig Gedroomd; nostalgie en waanzinnig leuk!

Op zondagmiddag 19 oktober waren we bij de première van de nieuwe familiemusical Waanzinnig Gedroomd. Een musical ter ere van het 35-jarig bestaan van Kinderen voor Kinderen. De verwachtingen zijn hoog gezien de populariteit van het concept Kinderen voor Kinderen en de ontelbare liedjes die bijna iedereen wel kent. Welke liedjes gaan we terug horen?

Turquoise Loper
Speciaal voor de gelegenheid was er een turquoise loper uitgerold voor de genodigden. Een aantal BN-ers greep deze gelegenheid aan om de musical met het hele gezin te bekijken. Maar we zagen ook een aantal bezoekers die veel voor Kinderen voor Kinderen hebben betekent. Oprichtster Flory Anstadt kon natuurlijk niet ontbreken! “Ik heb er heel veel zin in”, geeft ze aan voordat ze naar binnen gaat met haar kleindochter en diens vriendin.

Flory Anstadt
In 1980 besloot programmamaakster Flory Anstadt om een kinderkoor op te richten om geld in te zamelen voor de VARA-speelgoedactie, een project waarmee speelgoed gekocht werd voor kinderen in ziekenhuizen en in ontwikkelingslanden. Het was direct een groot succes en sindsdien wordt elk jaar een album uitgebracht met nieuwe liedjes die gaan over onderwerpen die interessant zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Na al die jaren is Kinderen voor Kinderen nog steeds razend populair met alleen al in de afgelopen twee jaar twee platina CD’s (‘Hallo Wereld’ en ‘Klaar voor de Start’) en uitverkochte concertzalen.

Speciale aandacht was er ook voor Isabelle van der Walle, de winnares van de liedjeswedstrijd. Het nummer van Isabelle ‘Muziek laat je Dromen’ is te horen in de musical en staat op de 35ste CD ‘Feest’ van Kinderen voor Kinderen.

Het verhaal
Zodra de eerste klanken klinken van het liedje ‘Wakker met een Wijsje’ wordt je als kind én als volwassene al meegetrokken in de nostalgie die hangt aan al die bekende liedjes. Gedurende de voorstelling blijf je je afvragen welk liedje je nu weer zullen herkennen!
De bekendste oude én nieuwe liedjes uit het 35 jarige bestaan, vertellen het verhaal over Guus die met zijn moeder Julie naar een nieuwe stad verhuist. Julie probeert haar hoofd boven water te houden in haar nieuwe baan, terwijl Guus in een klas komt waar veel wordt gepest. Zijn nieuwe schooldirecteur, die thuis zijn handen al vol heeft aan zijn opstandige puberdochter, is dan ook ten einde raad en schakelt de hulp in van meester Augustus. Met hun nieuwe meester doet de klas van Guus een bijzonder muzikaal project dat alles verandert: ‘PROJECT M’. Maar durft Guus met behulp van muziek ook zijn grote geheim met de klas te delen?
Natuurlijk willen wij het geheim van Guus nog niet verklappen. Daarvoor zul je zelf de musical moeten zien. In eerste instantie lijkt het onderwerp ‘pesten’ centraal te staan in het verhaal, maar vlak voor de pauze dringt de diepere laag in dit verhaal ineens door tot de mensen in de zaal. Het verhaal van Guus is aangrijpend, voor sommige herkenbaar en maakt het verhaal rondom deze musical verrassend.
Dat het verhaal is gebaseerd op verhalen van echte kinderen van nu maakt de musical nog meer bijzonder.

Cast
In iedere voorstelling van ‘Waanzinnig Gedroomd’ spelen tien kinderen en vijf volwassen acteurs mee.

De volwassen cast bestaat uit: Steyn de Leeuwe (BNN en Op Sterk Water), Niels Gooijer (Hij gelooft in mij, Soldaat van Oranje de Musical), Lotte Noordanus (Goeden tijden, Slechte Tijden & Soldaat van Oranje de Musical), Ian Bok (Beatrix onder Vuur & de oude Kruijf in ‘Johan – logisch is Anders’) en Michelle Courtens (Songfestival 2001).

Hoewel veel mensen het denken, is het niet zo dat de kinderen uit het Kinderen voor Kinderen – Koor ook allemaal in de musical te zien zijn. Voor de musical hebben meer dan 500 kinderen auditie gedaan. Hier zaten kinderen tussen die ooit in het koor hebben gezeten, maar ook kinderen die vaker in het theater hadden gestaan of juist nog helemaal geen ervaring hadden.
De kinderen die we tijdens de première op het podium hebben gezien, hebben een diepe indruk achter gelaten. De zang-, dans-, en acteerkunsten van deze kinderen tussen de 8 en 15 jaar zijn waanzinnig goed! Hoofdrolspelers Bjurre Potters (Guus) en Tess van de Camp (Lily) worden uitgedaagd in het zingen van moeilijke en emotionele liedjes als ‘Mijn vader is een Ster’ en ‘Fotoalbum’. Stijn Roosendaal (Daan) speelt een echte boekenwurm waarbij hij soms de meest ingewikkelde teksten moet opdreunen. Dit doet hij erg goed en daarnaast zorgt hij vaak voor een vrolijke noot in de scenes. De absolute toppers in deze musical zijn ongetwijfeld de kinderen!

Creatives
Script: Roeland Fernhout & Ulrike Bürger-Bruijs
Regie: Ruut Weissman
Choreografie:Lucia Marthas en Melaisa Ilis
Decorontwerp: Daniël Ament
Kostuumontwerp: Sabine Snijders
Regieassistent: Britte Lagcher
Arrangementen: Carlo van der Put
Muzikale leiding: Thijs Cuppen
Muzikale leiding kinderen: Michiel Rozendal
Regie Kinderen: Linda Hibma
Lichtontwerp: Patrick Kramer
Geluidontwerp: Bo Bruijs en Dennis Slot

Scènefoto’s van Jan Veenhof:

Waanzinnig Gedroomd is een productie van Cook a Dream in samenwerking met VARA’s Kinderen voor Kinderen. Cook a Dream is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van nieuwe muziektheaterproducties. Zo ontwikkelden zij in opdracht producties als: Petticoat, Ciske de Rat en Hij Gelooft in Mij. ‘Waanzinnig Gedroomd’ is de eerste productie die Cook a Dream in eigen beheer uitbrengt.

De familiemusical is te zien t/m eind maart in verschillende theaters in Nederland. Kijk voor meer informatie en de speellijst op: www.waanzinniggedroomd.nl.

 Foto’s première, copyright MusicalBlog:


Lees ook:Kinderen slapen in het DeLaMar Theater
Lees ook:Eenmalig echt Waanzinnig dromen in het DeLaMar Theater
Lees ook:AUDITIE: Cook a Dream zoekt kinderen voor ‘Waanzinnig Gedroomd’
Lees ook:Perspresentatie: Waanzinnig Gedroomd is klaar voor de Start
Lees ook:Finalisten liedjeswedstrijd Kinderen voor Kinderen bekend

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waanzinnig Gedroomd; nostalgie en waanzinnig leuk!

  1. ellen

    komt ie ook in de bioscoop

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>