Première: Sonneveld in DeLaMar

Wim Sonneveld is weer teruggekeerd naar zijn thuisbasis. Zondag 8 februari 2015 ging namelijk Sonneveld de musical in première in zijn DeLaMar theater in het hartje van Amsterdam, onder de naam ‘Sonneveld in DeLaMar. Om dat te vieren trotste menig bekende Nederlander de bittere Hollandse kou om deze feestelijke gebeurtenis bij te wonen.

Verhaal
Sonneveld in DeLaMar begint in 1974, in een ziekenhuis. Wim Sonneveld heeft net een hartaanval gehad terwijl hij in de auto zat, maar een lifter die hij had opgepikt weet een ongeluk te voorkomen. Rond Sonnevelds ziektebed verzamelen Conny Stuart, Huub Janssen en Friso Wiegersma. De lifter moedigt Sonneveld dan aan om over zijn leven te vertellen, en zo begint een voorstelling over het leven van Sonneveld die vooral aandacht schenkt aan zijn jarenlang durende driehoeksverhouding met Huub en Friso. Niet alleen de mannen van Sonnevelds leven passeren de revue, ook zijn vriendschap met Conny wordt in de schijnwerpers gezet.

Reprise
Sonneveld speelde eerder in het seizoen 2013-2014 als tournee, maar het publiek was simpelweg niet weg te slaan en een nieuwe productie is inmiddels een feit. De productie is grotendeels hetzelfde als de rondreizende incarnatie, met wat DeLaMar getinte toevoegingen om de speciale relatie tussen Sonneveld en het DeLaMar te benadrukken. Bijzonder is dat de musical is teruggebracht naar zijn thuisbasis in het DeLaMar Theater. Het is tevens de eerste productie van het nieuwe Stage Entertainment NL en Albert Verlinde en Joop van den Ende waren prominent aanwezig op de première.

Cast
In deze vernieuwde productie neemt Tony Neef wederom de hoofdrol van Wim Sonneveld op zich, misschien wel de bekendste zanger en cabaretier die Nederland ooit gekend heeft. Cindy Bell keert ook terug als de lifter die Sonneveld tegenkomt op de noodlottige avond wanneer hij een hartaanval krijgt. De lifter heeft de minst historische basis, maar fungeert wel als “aanstichter” van het verhaal: Zij zet Sonneveld tot nadenken over zijn jeugd en levensjaren, en vraagt wat hij nu echt wilt in het leven. Beiden komen vers van hun verblijf in The Sound of Music waarin Neef de rol van Max Dettweiler speelde, Bell vertolkte de rol van Barones Elsa Schräder.

Ook Mariska van Kolck kruipt weer in de huid van Conny Stuart. Stuart is nu vooral bekend als de eerste musicalster van Nederland, maar voor zij faam vond in de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink was ze lid van Sonnevelds gezelschap en trad in talloze shows met hem op. Sandra Jonkman is ook voor de tweede keer van de partij bij Sonneveld, haar musicaldebuut maakte ze in de tourversie. Ze is terug in de voorstelling met een grote veranderingen; ze is de understudy voor de lifter, de rol die Cindy Bell creëerde. Ze vertelde dat ze stiekem al tijdens de tour de rol leerde, voor het geval Bell een keer ziek zou zijn. Toen ze te horen gekregen had dat er een nieuwe productie van Sonneveld zou komen had ze “een balletje opgegooid” dat het superleuk zou zijn om Bells understudy te zijn, en zo geschiedde.

Nieuw in de productie is Freek Bartels, die de rol van Friso Wiegersma op zich neemt. Tijdens de tour vertolkte Thomas Cammaert de rol van Sonnevelds geliefde en, in de latere jaren van hun relatie, tekstschrijver. Wiegersma schreef enkele van Sonnevelds beroemde liedjes, waaronder ‘Nikkelen Nelis’, ‘Josefien’ en ‘Het Dorp’. Voor doorgewinterde musicalveteraan Bill van Dijk is dit ook de eerste keer Sonneveld. Hij speelt Huub Janssen, Sonnevelds andere liefde en tevens zijn eerste. Net als Friso schreef Huub liedteksten voor Sonneveld, veelal vertalingen van Franse chansons. Jan Elbertse nam de rol van Huub rol op zich in de tournee. Naast Huub speelt Bill enkele andere kleine rolletjes waaronder de vader van Sonneveld en Simon Carmiggelt.

Voor Van Dijk en Bartels was het echter niet erg om de nieuwe koppen in de cast te zijn, zo vertelde Bartels dat “wij in een warm bad zijn gekomen omdat de rest van de groep het al kende en dat is wel heel fijn geweest”. Ook Jonkman ziet de nieuwe castleden positief, zo vertelt ze dat het stuk “nieuwe energie krijgt” dankzij Van Dijk en Bartels.

Sonneveld is bij een flink aantal generaties bekend, wat wel bleek uit het enthousiasme van het publiek. Bij een paar van de meest bekende liedjes van de cabaretier ging het publiek zelfs mee zingen. “Ja, dat is wel leuk, je krijgt ze [het publiek –redactie] niet altijd mee moet ik eerlijk zeggen maar vandaag wordt het wel zo nu en dan dat ze meedeinen en meezingen, maar het fijne is dat het op precies de juiste momenten gebeurd” vertelt Freek Bartels.

Sonneveld in DeLaMar is echter niet alleen een feest voor herkenning voor publiek dat bekend is met het levenswerk van de cabaretier, het is bovenal een intiem en ontroerend portret van een complexe man die ondanks een ingewikkeld persoonlijk leven bovenal een rasentertainer was. En dat, gecombineerd met het ijzersterk acteer- en zangwerk van de cast levert een prachtige avond theater op.

Sonneveld in DeLaMar is tot en met 26 april te zien exclusief in het DeLaMar theater te Amsterdam. Kaarten zijn beschikbaar vanaf €29,50 de voorstelling duurt ongeveer 2 uur en 35 minuten inclusief pauze. Paul Groot is elke donderdagavond te zien als Wim Sonneveld, Wieneke Remmers speelt elke zondag de rol van Conny Stuart. William Spaaij is de understudy voor Friso Wiegersma en Sandra Jonkman is de understudy voor de lifter.

Bekijk hier de officiële trailer: Sonneveld in DeLaMar

Foto’s: MusicalBlog
Scènefoto’s: Roy Beusker

Tekst: Mariëlle Salh

Lees ook:William Spaaij maakt 20 maart debuut in Sonneveld in DeLaMar
Lees ook:Sonneveld in DeLaMar speelt laatste voorstelling
Lees ook:William Spaaij vanavond weer in Sonneveld
Lees ook:Vernieuwde editie van Sonneveld de musical terug in DeLaMar
Lees ook:200ste voorstelling voor Sonneveld in DeLaMar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>