Perspresentatie: De boodschap van musical ‘Afblijven’

Gisteren vond in het Kennemer Theater in Beverwijk de perspresentatie plaats van de musical Afblijven. Het gelijknamige boek van Carry Slee is in 2006 al verfilmd maar nog niet eerder tot een musical bewerkt. De regisseur (tevens boek bewerker en producent) Dick van den Heuvel vroeg  aan Carry Slee of hij deze musical mocht maken. Zij was dan ook direct enthousiast aangezien theater met een actueel thema ook een goede manier is om een bepaalde doelgroep bereiken en een boodschap over te brengen. Want een boodschap heeft Afblijven zeker. Gisteren gaven ze een voorproefje waar na afloop nog vragen werden gesteld aan de cast.

Voor Dick van den Heuvel is het ook een gok om de musical zelf te produceren, maar een gok die hij wel graag wil wagen. Het was ook een hele uitdaging om van een best heftig onderwerp, gebruiken van drugs, toch een musical van te maken die ook niet te zwaar is. Ter voorbereiding is hij bij een tweetal ouders geweest waarvan hun dochters overleden waren aan drugs. Welke impact heeft dat gehad op het gezin, hoe zijn ze er mee om gegaan met het gebruik maar ook met het verlies. Waarom gebruikt iemand drugs? Dit had al zoveel impact dat Van den Heuvel er van overtuigd raakte, dat hij deze musical moest maken.

Waar het meestal om draait is ‘angst’, het zo graag willen van iets. In Afblijven draait het ook om angst van Melissa (Natascha Willems). Ze wil zo graag dansen maar wordt erg onzeker als ze uit wordt gekozen om in een videoclip te spelen van een bekende zangeres. Ze raakt hierdoor onder invloed van Jim (Marco Hoving) en komt ze in aanraking met drugs.

Zelf hebben de spelers geen drugs gebruikt of geprobeerd. Hoe hebben jullie je voorbereid op de rol?
Natascha: “We hebben er veel over gepraat met z’n allen. Vanaf de eerste lezing was het al van wow, wat heftig. Maar het werd al gauw schouders er onder en we gaan er een goede voorstelling van maken. Het was soms wel zoeken maar het is ook een kwestie van de ernst van de zaak zo lang mogelijk uit te stellen. Het gaat om de uiteindelijke boodschap, afblijven van drugs als je weet wat voor hel het oplevert. Gijs: Dat we er over hebben gepraat, scheelt inderdaad al erg veel. Je leest er veel over maar nu kwam het echt wel binnen.”

In Afblijven draait het ook om angst. Wat is jullie grootste angst?
Natascha: “Als ik mijn plezier in het spelen zou verliezen. Als ik dat verlies, dan verlies ik alles als actrice. Het komt dan ook niet meer over op het publiek en daar doe je het ook voor. Het spel moet het publiek raken zodat ze ook weer terug komen naar het theater.”
Marco: “Voor zulke vragen van de pers”, zegt hij lachend.
Renée: “Slangen, brrrr..”
Gijs: “Ik ken geen angst, wel spanning. Zoals toen met de opname van de videoclip dat er opeens 1.000 jongeren voor je staan en je dan afvraagt, gaat dit wel goed? Gelukkig ging het helemaal super en waren ze erg enthousiast.
Robin: “Ja, de videoclip. Ik dacht nog ‘hoe gaan we dit in hemelsnaam doen? Ik was dan ook blij dat het allemaal goed geregeld was en er ook jongeren waren die ook echt konden dansen. Het was echt gaaf om dat mee te maken. Shaggy (Gregory Albertsoon) heeft het ook super gedaan.”

In de presentatie zingen jullie als eerste nummer over juffrouw Zuurstok. Hebben jullie zelf ook een juffrouw of meester Zuurstok gehad?
Natascha: “Nee, ik had graag zo’n juffrouw willen hebben eigenlijk. Erg jammer..
Robin: “Jaaaaaaaaaaaaa, meneer Boersma.”
  Renée: Ïk had zo’n verschrikkelijke juffrouw Frans, die vergeet ik nooit meer.”

Natascha, voor de rol van Melissa heb je al in een aantal musicals met het ensemble gespeeld. Dit is je eerste grote rol. Hoe voelt dat en was je er ook aan toe?
Ik ben erg blij met deze rol. Ik had altijd mijn droom om in een musical te staan en dat is gelukt. En dan sta je daar, wat is mijn volgende droom? Wil ik een bepaalde rol spelen of wil ik naar Londen? Toen deze rol voorbij kwam, was dat eigenlijk perfect. Dus ja, ik was wel toe een rol zoals deze. Ik heb ook veel binding met deze rol en zeker ook raakvlakken met Melissa. Ik wil ook graag dansen en ik kan er mijn drie disciplines (zang, dans en acteren) mooi in kwijt.”

Afblijven is een musical vanaf 12 jaar. Hoe denk je dat de reacties zullen zijn van deze doelgroep?
Natascha: “Ik hoop dat dit een eye-opener is voor hen voordat ze er aan gaan denken om drugs te gebruiken. Dat ze nu ook zien wat voor ellende het met zich mee kan brengen. Wij spelen het erg puur, zonder bombarie, weinig decor maar gewoon het pure verhaal wat drugs kan doen. Daar gaat het ook om. En ik hoop dat ze dan zeggen, oké ik ga hier even goed over na denken en kom er morgen wel op terug.”

Gijs, je hebt voor je studie meegedaan aan Up with People. Dan sta je in het buitenland en reist door aantal landen. Is Nederland dan niet te klein voor je?
Nee, totaal niet. Het was een super ervaring dat zeker, maar ik ben ook erg blij met deze rol van Jordi. Het maakt niet uit waar je staat en voor hoeveel mensen, het gaat er om wat je uit kan dragen naar het publiek. En daar geniet ik het meeste van.”

Dat Afblijven een succes wordt, weten we zeker. Het stuk is swingend en erg leuk om naar een enthousiaste (grotendeels jonge) cast te kijken. Ondanks dat het een zwaar onderwerp heeft, wordt het toch op een fijne manier gebracht. Een musical met een missie. Zorgen dat jongeren van drugs afblijven.

Vanavond is de eerste try-out in het Kennemer Theater en de première is op 26 januari in het Parktheater Eindhoven. Afblijven is in 77 verschillende theaters te zien tot en met 17 mei. Voor meer informatie: http://afblijvenmusical.nl/producties/afblijven/speellijst

Lees ook:Afblijven in première
Lees ook:Voorstelling vanavond van Afblijven afgelast
Lees ook:Musicalblog.nl bestaat 1 jaar!
Lees ook:Jij en Jouw Musicalster: Romy met Freek Bartels en David Eisinger
Lees ook:Musical ‘Afblijven’ van Carry Slee in het theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>