Bijzondere ontmoeting met puppeteers van War Horse

Via een speciale live verbinding met Carré hadden wij afgelopen dinsdag een bijzondere ontmoeting met de puppeteers Marianne Kloeze, Christiaan Koetsier en Mark Haayema van War Horse. Karel Simons (Resident Puppetry Director) was er ook bij en liet Joey op het eind ook even zien wat hij kon.Dat het een bijzonder staaltje techniek is, is het zeker. Maar het vereist ook uithoudingsvermogen van de puppeteers. Wij hebben ze daar in een Hang Out sessie uitgebreid over gesproken.Met een doorzichtig karkas gemaakt van rotan, gaas, touw en triplex zetten de puppeteers een levensecht paard neer. De bewegingen zijn bijna identiek aan een echt paard en dat is een hele prestatie. Maar liefst drie puppeteers zijn er voor nodig om het paard zo te laten bewegen, de zogenaamde head, heart and hind (hoofd, hart en kont). Fysiek moet je dit aankunnen en daar zijn de puppeteers merendeels ook op geselecteerd, naast goed samen kunnen werken. Om deze rol verder aan te kunnen moet je ook je eigen ego opzij kunnen zetten, je bent samen het paard.

Bij de eerste auditie zijn de puppeteers met name geselecteerd op lengte, een lang persoon voor head en klein persoon voor hind. Daarna hebben ze allerlei posities uitgeprobeerd totdat ze de juiste combinatie hadden. Ze werken in vier teams waarbij Christiaan en Mark er een van zijn, Marianne zit in een ander team.  Zo heeft Joey steeds een ander trekje van het betreffende team. Diverse teams zijn ook nodig omdat het zo zwaar is en ze spelen toch 5 voorstellingen in het weekend.

Voorbereiding
Om de bewegingen van de paarden zo echt mogelijk te laten lijken hebben ze een jaar lang uitvoerige research gedaan bij onder andere de bereden politie en manages. Zo hebben ze leren denken en leven als paard. Wat voor reactie krijg je als het paard schikt, of nieuwsgierig is. Deze kleine details zijn zelfs verwerkt in de bewegingen van de oren en staart. Je vergeet hierdoor gewoon dat er drie mensen zijn die het paard besturen, zo goed is het.

Elke dag hebben de puppeteers ook een bootcamp en een yoga training om zich voor te bereiden op de voorstelling van die dag. Vastgesnoerd op 1,5 m2 waarbij de hind 1,5 uur totaal niets ziet, is vertrouwen de belangrijkste basis. Ze mogen niet praten met elkaar maar communiceren via bewegingen en ademhaling. Daar is ook bepaalde rust en concentratie voor nodig en dan werkt yoga erg goed. Je moet nadenken over elke stap die gemaakt wordt. Je wilt toch het verhaal vertellen en het geloofwaardig maken, zodat het publiek het ook echt gelooft. ‘Trust, Listen and Breathe zijn de kernwoorden’.

Indrukwekkend
War Horse is een indrukwekkende voorstelling met een goed verhaal over oorlog en vriendschap. Wat de puppeteers zelf indrukwekkend vinden, ligt uiteen. Zo vindt Mark het indrukwekkendst wanneer Topthorn uit vermoeidheid sterft. Joey ziet dat gebeuren en gaat steigeren van woede. Die woede en dat gevoel zo goed mogelijk uitbeelden, vond hij een uitdaging en zeker indrukwekkend. Voor Christiaan was het uitgroeien van een babyveulen tot groot paard het indrukwekkendst. ‘Eigenlijk act 1 en 2 zijn het mooist van de hele voorstelling’ lacht hij.

Karel vindt het met name erg mooi om het verhaal in eigen taal te zien. Een creatief team uit Engeland hebben de Puppetry Director en de puppeteers hierin begeleid, maar het is hun eigen benadering van War Horse.

Van te voren hebben de puppeteers de voorstelling niet gezien, alleen stukjes via een live stream in het Tuschinski Theaer. Mark is van zich zelf al puppeteer. Nadat hij hoorde dat War Horse naar Nederland kwam, wilde hij het wel graag meemaken en is auditie gaan doen.

Na alle vragen kwam Joey nog het podium op. Het is grappig om te zien hoe Karel met Joey om gaat en hem in draf liet lopen, net als een echt paard.

War Horse gaat a.s. zaterdag 14 juni in het Koninklijk Theater Carré in première.

 

 

 

 

Lees ook:Echt paard onder de indruk van Joey uit War Horse
Lees ook:Soy Kroon hoofdrol in War Horse
Lees ook:War Horse feestelijk in première in Koninklijk Theater Carré
Lees ook:War Horse in voorjaar 2015 naar België
Lees ook:Wereldwijd theaterfenomeen War Horse tijdens het Holland Festival in première in Koninklijk Theater Carré

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>