Lezersrecensie: Gypsy


Onlangs riepen we op Musicalblog.nl op om jullie eigen recensies aan ons te mailen. De beste of leukste lezersrecensies zullen we vanaf deze week gaan plaatsen op de website. Deze week bijt Rianne Reyneveld het spits af met een recensie over de musical Gypsy, die ze zag op Broadway…

Na verscheidene malen het nummer ‘If momma was married’ te hebben gezongen met zangles kan ik nu eindelijk de musical waar het nummer uit komt zien; Gypsy. En wat is er nu mooier dan om deze musical te bewonderen in het prachtige St. James Theatre op Broadway in New York City.

Gypsy is een musical van Jule Styne en Stephen Sondheim en is tevens een boek van Arthur Laurents. Gypsy is gebaseerd op de ‘memoires’ van Gypsy Rose Lee, de bekende stripper, en richt zich op haar moeder, Rose, ook wel bekend als ‘de ultieme showbizz moeder’. Het verhaal volgt de droom van Rose die van haar twee dochters, en in het bijzonder de meest talentvolle June, sterren wil maken. Het werpt een blik op de ontberingen die showbusiness met zich meebrengt en die Rose moet doorstaan om haar droom werkelijkheid te laten worden. De musical is alom geprezen en wordt door vele critici zelfs de beste Amerikaanse musical genoemd.

Zodra de musical begint, wordt je meegetrokken in het verhaal. De ‘jonge’ June, gespeeld door Sami Gayle is ondanks haar jonge leeftijd al een echte entertainer en ze weet met haar acteer-, dans-, zangtalent en brede glimlach de hele zaal om haar vinger te wikkelen. Ook de ‘jonge’ Louise (Katie Micha) speelt haar rol als verlegen, ondergeschikt zusje prima, maar is moeilijk te beoordelen, aangezien de rol vrij klein is.

Zodra Rose (Patti Lupone) on stage komt, begint het verhaal echt te spetteren. Ze is alles wat je zou verwachten van deze rol; ze is charmant, een echte diva, heeft humor en ze zingt ook nog eens de sterren van de hemel. Ook Herbie, de business partner van Rose en agent van de meisjes, gespeeld door Boyd Gaines doet het geweldig. De chemie die tussen hem en Rose ontstaat gedurende het verhaal spat van de bühne af en maakt meteen duidelijk waarom hij, ondanks Rose felle karakter, bij haar blijft. Een grote verrassing is Laura Benanti, die de ‘oude’ June speelt. Hoe bedeesd en ingetogen ze de aan June ondergeschikte, Louise speelt, hoe spectaculair ze tot een adembenemende sexy diva transformeert, nadat Louise de benen heeft genomen.

Een leuk detail in de musical is het optreden van drie uitgerangeerde strippers die Louise het striptease vak inloodsen. Hun optreden behoort zeker tot een van de komische hoogtepunten uit de musical.
Ondanks de andere geweldige acteurs blijft Patti Lupone de ster van de avond. Ze draagt de show en dat wordt goed duidelijk in het geweldige slotnummer ‘Rose’s Turn’, waarin al haar frustraties en dromen duidelijk worden en ze eindelijk haar ‘moment of fame’ geniet. En de zaal geniet overduidelijk mee.

Gypsy is alles wat je verwacht van een musical. Gypsy sleept je mee, is afwisselend humoristisch en emotioneel en bevat, niet onbelangrijk, heerlijke meezingnummers die de aanschaf van de cd noodzakelijk maken. Kortom een musical om gezien te hebben.

Musical: Gypsy
Gezien op: 9 oktober 2008
Waar: St. James Theatre, Broadway – New York
Geschreven door: Rianne Reyneveld

Jouw recensie ook op Musicalblog.nl? Kijk hier voor meer info!

Lees ook:Arthur Laurents overleden
Lees ook:Ugly Betty the musical?
Lees ook:Jennifer Hudson maakt Broadway-debuut
Lees ook:PJ Harvey schrijft muziek voor musical
Lees ook:Idina Menzel geeft concert in Nederland

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Lezersrecensie: Gypsy

 1. Rianne

  :-D

    /   Reply  / 
 2. Nanda

  Goed stuk zeg! Jammer dat de musical zo ver weg is, anders was ik hem meteen gaan zien. ;)

    /   Reply  / 
 3. Rianne

  @Nanda thanks :-) !!

  Hier een youtube filmpje van een gedeelte uit de musical.

  http://www.youtube.com/watch?v=LXl10a9gJwA

  Het is het moment waarop Louise is vertrokken en Rose wil dat June het van haar over gaat nemen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>