Perspresentatie Een avond met Dorus

Afgelopen dinsdag werd op het Rembrandtplein in Amsterdam de cast gepresenteerd van Een avond met Dorus. Albert Verlinde zet hiermee de bijzondere trend, een nieuw geschreven musical over een tv- en/ of theaterpersoonlijkheid, na Sonneveld, Shaffy en Toon voort. ‘Ook Dorus (Tom Manders) behoort tot dit culturele erfgoed’ zegt Albert Verlinde. Bij de presentatie werd Dorus (Henk Poort) bij Hotel Schiller afgezet met de originele ‘Hoesbui op wielen’ van de echte Dorus. Nog een bijzonder detail voor deze presentatie was de plek waar de carrière van Tom Manders eigenlijk is begonnen, Revuecafé Saint-Germain-des-Prés, nu Hotel Schiller.

Het is een mooi proces geweest om in samenwerking met de erfgenamen van Tom Manders de voorstelling te mogen ontwikkelen. Met een compleet nieuw script, geschreven door Allard Blom en de regie in handen van Eddy Habbema.

Tom Manders
Volgens Habbema was Tom Manders een bijzonder mens, een goede uitvinder. Door Wim Kan is Manders gaan nadenken om iets teweeg te brengen in het theater, maar dan op een bijzondere manier. Het idee ontstond om het publiek tussen de acts te laten zitten, iets wat nog niet bestond. Tom Manders verzon, vond uit en schreef maar trad zelf niet op. Daar was hij te verlegen voor, totdat het publiek riep om meer. Toen is het typetje Dorus ontstaan, wat een ongekend succes is geworden. Helaas had het succes ook een keerzijde voor Manders en is hij paar keer failliet gegaan. Daar in tegen er weer uit gekomen door het twee keer winnen van een loterij. Na een auto-ongeluk werd ontdekt dat Manders longkanker had en is kort daarna, te vroeg, overleden. ‘Veel pech en veel geluk in zijn leven, maar ontzettend veel mooie dingen verzonnen. We kijken er met veel plezier naar terug en kunnen er nog lang geen genoeg van krijgen’ aldus Habbema.

Dat er voor de rol van Dorus voor Henk Poort is gekozen, is goed te verklaren. Ook Henk Poort is volgens Habbema eigenlijk een verlegen man maar zodra hij op het podium staat, al dat niet onherkenbaar (the Phantom of the Opera) glijdt de verlegenheid van hem af. De gelijkenis is ook verbluffend. Hij lijkt niet alleen op Dorus, hij is Dorus. Het lied ‘twee motten’ werd bij aankomst ingezet en het verleden kwam tot leven.

Naast Henk Poort is onder meer Johnny Kraaijkamp jr. te zien, in de rol van broer Kees Manders. De overige rollen worden gespeeld door Diederick Ensink, Barbera van der Kaay, Loïs van de Ven en Marco Braam. Zij vervullen meerdere rollen en bespelen ook verschillende muziekinstrumenten. De voorstelling begint al bij binnenkomst van het publiek. Ook zij nemen deel aan de act, precies zoals Manders het ooit verzonnen heeft.

Allard Blom
Door zich in te lezen, nog meer te lezen en nog veel meer te lezen heeft Allard Blom zich goed in Dorus kunnen inleven om het script kunnen schrijven. Blom is met name bekend door zijn vertalingen van onder andere de musicalvoorstelling Marlène Dietrich. Het was voor hem een hele uitdaging om vanuit het niets maar met veel lees- en beeldmateriaal tot een hele voorstelling te komen. Ook door het goede contact wat hij met de familie van Manders heeft,  heeft hij er iets prachtigs van kunnen maken. Hij vond het heerlijk om het te doen en kijkt ook ontzettend naar het eindresultaat uit.

Vanaf eind november 2014 is Een avond met Dorus  in diverse theaters te zien.

 

 

 

Lees ook:Johnny Kraaijkamp in musical Een avond met Dorus
Lees ook:Première Een Avond met Dorus: Variété op zijn intiemst
Lees ook:Zwerver Dorus krijgt zijn eigen musical
Lees ook:Henk Poort wil niet in Bananasplit
Lees ook:Danny de Munk en Henk Poort worden theaterproducenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>