Repetitiedag: Pinokkio School

In het najaar van 2015 komt de Efteling met een compleet nieuwe musical over het bekende sprookje Pinokkio. In 10 dagen tijd krijgen maar liefst 1300 kinderen totaal zang-, dans- en acteerworkshops op de Pinokkio School om ze alvast voor te bereiden op hun gastrol in de musical.  Wij mochten er in de ochtend bij zijn om een kijkje achter de schermen van deze bijzondere school te nemen.

Pinokkio School
Naast de vaste kinderrollen spelen iedere speeldag maar liefst 30 kinderen eenmalig mee.  De Efteling ging de afgelopen maanden op zoek naar in totaal ruim 1300 kinderen uit heel Nederland en Vlaanderen die de gastrollen wilden vervullen. De 1300 geselecteerde kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar krijgen vervolgens een professionele musicalworkshop tijdens de zogenaamde ‘Pinokkio School’ in de Efteling. Een zware dobber voor Mark van Haasteren (kinderregie en acteerworkshop), Lonneke Langenberg-Heerkens (kinderregie en dansworkshop) en Sandra Wijnhout (zangworkshop). Per dag komen er zo’n 120 kinderen een workshop volgen.

Lonneke Langenberg: ‘Je moet het ook écht leuk vinden om met kinderen om te gaan en om ze iets te willen leren. Je moet veel geduld hebben, dat zeker, maar het is wel ontzettend leuk. Je krijgt er ook weer heel veel energie van’.

Aan de energie van de kinderen ligt het ook niet. Ze stonden al vroeg te trappelen van ongeduld voor de poorten van het Efteling Theater. Ze namen afscheid van hun ouders en gingen een spannende dag tegemoet. Voor sommige kinderen was het totaal nieuw maar er waren ook kinderen bij die al in musicals hadden gespeeld, zoals Klaas Vaak en de Sprookjesboom. Bij de vraag die onze kidsreporter, Alyssa Wamsteker, stelde welke workshop ze het leukst leken, wisten sommige het nog niet goed.

Zangworkshop
Tijdens deze workshop werd door Sandra uitgelegd hoe je moet staan tijdens het zingen en op het podium, waarna de keeltjes werden opgewarmd. Van ‘mmmmmmm’ tot aan de racewagen en Pinokkio op verschillende toonhoogtes en tempo werden de kinderen aangeleerd hoe hun stem te gebruiken. Als snel kregen ze de tekst uit de musical om mee te zingen. Waarbij nog een aantal zachtjes zongen, waren er ook enkele die het gauw te pakken hadden en als een echte musicalster stonden te zingen en dansen.

Dansworkshop
Ook hier werd nog de vraag gesteld welke discipline de kinderen het leukst leken. Bij dansen werd aarzelend een vingertje opgestoken, bij zang misschien drie en bij acteren gingen al wat meer vingers omhoog. Bij de combinatie van alle drie gingen bijna alle vingers omhoog. Tijdens de workshop werden de kinderen wederom verteld hoe je op het podium moest staan en wat je niet moest doen. Niet even je broek optrekken of zwaaien naar je ouders in het publiek, dat doe je zodra je van het podium af bent. Even de spieren losmaken, want dat moet altijd voor elk optreden legt Lonneke uit, waarbij de meisjes met hun tenen voorzichtig het water aanraakten en de jongens stoer in het water mochten stampen tijdens een dagje strand. Vervolgens kregen ze een aantal opdrachten tijdens het rondlopen in de ruimte. Springen van blijdschap of een pose aannemen van een houten pop. Het belangrijkste hierbij was dat je tijdens het lopen elkaar aankeek, zoals je dat ook bij het publiek doet als je op het podium staat. De pose van een houten pop werd omgezet in een dans, die waarschijnlijk ook in de musical terugkomt. De kinderen hadden al de zangworkshop gehad en kenden het liedje, die zeker terugkomt in de musical, al een beetje. De tijd was al snel om en moesten ze door naar de volgende workshop.

Acteerworkshop
‘Oooooooh’ en ‘Wooooow’ waren sommige reacties van kinderen die voor het eerst de theaterzaal in liepen en met grote ogen rondkeken. Het liefst wilden ze even de trappen op en af rennen, maar Mark legde snel uit dat het niet de bedoeling was. ‘Je speelt op het toneel, maar het is geen speeltuin’ waren zijn wijze woorden. En daarnaast wil hij natuurlijk niet dat er iemand valt en daardoor niet meer mee kan spelen. Hij vertelde aantal geheimen over het toneel en liet de kinderen zien waar de kabels voor licht en geluid lagen. Ook legde hij voor de laatste keer uit hoe je op het podium moet staan. Want ook de opa op de achterste rij moet kunnen zien wat de kinderen uitbeelden van bijvoorbeeld emotie. Emotie verdrietig, boos, hoopvol en juist heel blij werden diverse malen geoefend aan de hand van de rollen van de Fee, Geppetto, Constanzo en Pericolo. Alhoewel deze groep kinderen rond de leeftijd van 6-7 jaar waren, konden ze het heel al goed uitbeelden en ontpopten er zo hier en daar echte acteurs en actrices.

De dag zat er al weer op en gingen de kinderen moe en met een aantal opdrachten naar huis. Mark, Lonneke en Sandra konden zich weer voorbereiden op de volgende groep van 60 kinderen die in de middag kwamen voor de workshops.

Bekijk hier de video van de workshops:
https://www.youtube.com/watch?v=ReiTc7EEg5A&spfreload=10

Pinokkio: het verhaal
Reis mee naar een prachtig Italiaans dorpje waar de vriendelijke timmerman Geppetto woont. Een timmerman die al maanden aan een grote houten pop timmert die hij Pinokkio noemt. Stiekem dromend van een eigen zoon. Als op een dag een fee Pinokkio tot leven tovert, kan Geppetto zijn geluk niet op. Nou ja, voor heel even dan. Goed luisteren doet Pinokkio namelijk niet. Hij wil liever op avontuur, de gekste dingen meemaken. De hele wereld bij de neus nemen. Maar ook Pinokkio draagt een grote wens met zich mee. Deze ondeugende houten pop wil namelijk het allerliefst een écht jongetje zijn. Maar of dit sprookje uit gaat komen…?

Vanaf 9 september is de sprookjesmusical exclusief te zien in het Efteling Theater.

Lees ook:Efteling zoekt bijna 200 extra kinderen voor gastrol in musical Pinokkio
Lees ook:Efteling start zoektocht naar 1300 kinderen voor musical Pinokkio
Lees ook:Première: Pinokkio in het Efteling Theater
Lees ook:Efteling sprookjesmusical Pinokkio gaat het land in!
Lees ook:Cast Pinokkio bekendgemaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>