Perspresentatie: Kiss of the Spiderwoman

Gegrepen door de spinnenvrouw tijdens de perspresentatie van Kiss of the Spiderwoman.

Op een druilerige lentedag in Amsterdam-Noord wordt een sneak-preview gegeven voor de voorstelling The Kiss of the spiderwoman in theater Het Zonnehuis. Het gebouw uit de jaren ’30 wordt gerenoveerd en vervolgens ingewijd met een primeur: The Kiss of the Spiderwoman voor het eerst in Nederland te zien als musical. De productie van OpusOne is niet alleen bijzonder vanwege het meeslepende verhaal en de mooie muziek, of vanwege de speciale locatie. De cast is net zo indrukwekkend. Alex Klaasen (Molina), René van Kooten (Valentin) en Marjolein Teepen (Aurora/Spinnenvrouw) spelen de hoofdrollen. Zij worden ondersteund door een ijzersterk ensemble bestaande uit Mike Reus, Bastiaan Sparnaay, Roy Kullick, Michiel de Meyer en Thomas Kuipers.

Verdraagzaamheid
Het verhaal vertelt over twee mannen in een Argentijnse gevangenis. Molina (Alex Klaasen) zit daar vanwege zijn geaardheid, Valentin (René van Kooten) vanwege zijn politieke overtuigingen. Om de tijd door te komen, en om zich af te kunnen sluiten van de verschrikkingen om zich heen vertelt Molina verhalen. De mysterieuze spinnenvrouw speelt hier een grote rol in. Valentin vertelt op zijn beurt over zijn grote liefde, Marta. Hoewel de mannen elkaars tegenpolen zijn, gaan ze elkaar steeds wat meer begrijpen. Verdraagzaamheid is daarom het sleutelwoord voor de voorstelling volgens regisseur Koen van Dijk.

Mooiste vorm van escapisme
In de machocultuur van Latijns-Amerika is Molina het ultieme slachtoffer. Al van jongs af aan verschuilt hij zich in zijn fantasie en de films die hij heeft gezien. Alex herkent zich hier wel in: ‘De machocultuur is natuurlijk niet alleen daar aanwezig, ook in Nederland zien we dit wel, al is het natuurlijk veel minder. Maar ik herken dat vluchtgedrag van Molina wel. En het is denk ik één van de mooiste vormen van escapisme. Ik bedoel, vluchten in een fantasiewereld omdat die beter is, mooier is dan die van ons, daar is niets mis mee. Het bevestigt vooral dat mensen door al het slechte en lelijke heen toch de schoonheid kunnen herkennen en koesteren.’

Kwetsbaar begrip
Hoewel Valentin eerst erg afwijzend tegenover Molina’s droomwereld staat, verandert zijn houding door de voorstelling heen. Uiteindelijk stelt hij zichzelf opener op en vertelt hij ook over zijn gedroomde wereld, een wereld zonder politieke overheersing, en over zijn droomvrouw. ‘Ik ga proberen me zo kwetsbaar mogelijk op te stellen, ook in het begin waarin Valentin juist afstand houdt. Ik hoop dat het publiek op deze manier beide mannen gaat begrijpen, zeker naar het einde toe.’ zegt René.

Veelzijdige combinatie
Het script van de musical verschilt met de oorspronkelijke roman van Manuel Puig. Eén van de grootste verschillen is de rol van de spinnenvrouw, die in de musical een beduidend grotere rol speelt. Speciaal aan het script van Koen van Dijk is dat hij de rol van Aurora en van Martha tot één persoon heeft gemaakt die in de fantasieën van de mannen naar voren komt. Marjolein vertelt: ‘Het is een ontzettend veelzijdige rol waar ik veel kanten van mijzelf in kwijt kan. Doordat Aurora en Martha alleen in de fantasieën van de mannen bestaan zijn ze in elke scène weer compleet anders. Iedere keer speel ik eigenlijk weer een nieuw verhaaltje, een nieuw filmpje of een nieuw musicalletje.’                              Marjolein staat als enige vrouw in de cast tussen allemaal mannen. Hoewel er niet echt een machocultuur heerst zoals in de voorstelling wel het geval is, moet ze toch sterk staan. ‘Je moet een chick zijn met een beetje ballen om je hier thuis te voelen. Maar dat ben ik ook wel een beetje. En Aurora is dat natuurlijk ook. Zij staat als eenling sterk in de op mannen gerichte samenleving in Argentinië. Daar herken ik me dus wel in.

Bekende materie
Voor alle drie de acteurs was de show niet geheel onbekend. René kende de film, maar wil nog proberen het boek te pakken te krijgen. Alex heeft ook de film gezien. Marjolein heeft in haar studietijd in Londen al een deel gespeeld uit de voorstelling. Maar ze heeft zich weer opnieuw ingelezen in de rol voor deze productie.

Bijzondere locatie
Theater het Zonnehuis aan het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan was wederom niet onbekend voor het trio. Alex heeft er afgestudeerd met Brigitte Kaandorp de Musical. ‘Heerlijk om hier na 17 jaar weer te mogen spelen. Het gebouw wordt natuurlijk flink opgeknapt met de renovatie, maar ik herken toch nog heel veel. Vooral de sfeer, die blijft bijzonder.’ De sfeer sprak ook Marjolein aan. Zij repeteerde hier voor Man van La Manche.Hier proef je het karakter van het ware theater. Dit zag ik voor me toen ik begon met acteren. Ik verwacht wel dat dit een dingetje gaat worden.’ Toen René in Urinetown speelde werd er in Het Zonnehuis gerepeteerd. ‘Ik vond het toen al een bijzondere plek. Het is een mooi gebouw aan een leuk en gezellig plein. Als hier dan zo’n nieuwe productie komt, met zulke mooie muziek, dan weet ik gewoon zeker dat de mensen hier een hele bijzondere avond zullen beleven.’

Theater het Zonnehuis is eigendom van Stadsherstel, die ook de renovatie heeft geïnitieerd. Producent OpusOne had al een ruime tijd haar kantoor in het pand, maar heeft nu ook het onderdeel theater hier aan toe kunnen voegen. Maarten Voogel van OpusOne zocht hiervoor contact met Koen van Dijk (regisseur). Hij was direct enthousiast en wist ook meteen dé perfecte productie voor dit theater: The Kiss of the Spiderwoman.Het is natuurlijk een mooi verhaal met prachtige muziek, en het is een musical die nog nooit vertoond is in Nederland. Maar de bioscoop die Molina beschrijft in één van de scènes is voor mij Het Zonnehuis. Ik zag daar een parallel in, en ik wist dat dit de voorstelling moest zijn.

Kiss of the Spiderwoman is slechts één maand te zien. Van 5 juni tot 5 juli speelt de voorstelling in het theater. Meer informatie en kaarten via de website. 

 

Lees ook:Spetterende première voor Kiss of the Spider Woman
Lees ook:Bekroonde musical Kiss of the Spider Woman voor het eerst in Nederland
Lees ook:Marjolein Teepen spinnenvrouw in The Kiss of the Spiderwoman
Lees ook:Kiss of the Spider Woman terug in het theater
Lees ook:Repetities Kiss of the Spider Woman gestart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>