Perspresentatie | Spelen met Klei


Gerrie van der Klei is terug op het podium, en hoe. Met een eigen show straalt ze in M-Lab. En bij een stralende show hoort een stralende perspresentatie.

Spelen met Klei is een gloednieuwe show over, rond, en door Gerrie van der Klei. Het idee voor de voorstelling kwam van bovenaf: Joop van den Ende zelf. De show neemt gedeeltelijk de vorm van een workshop aan, die Van der Klei geeft aan twee studenten.

Bekende en ook nieuwe liedjes komen samen in een nieuw script door Frans Mulder en Gerrie van der Klei. Mulder schreef de verbindende teksten en Van der Klei de monologen. Mulder vertelt dat Gerrie een speciale manier van uitdrukken heeft, wat het juist zo leuk maakt om met haar teksten te werken.

Stanley Burleson neemt de regie van de show op zich. Achter of voor de schermen, Burleson blijft een rasentertainer. Hij nam dan ook de presentatie van de avond op zich. Hij kondigde allereerst Jeske van de Staak en Yoran van de Bont aan. Want op een diva wacht je niet, een diva laat op zich wachten.

Jong talent
Wellicht onwaarschijnlijk, maar ook de groten hebben soms wat hulp nodig. Zelfs een theaterlegende als Gerrie van der Klei. Jonge talenten Jeske van de Staak en Yoran van de Bont staan Van der Klei bij. De twee werden persoonlijk gevraagd om mee te doen door Burleson en Mulder.

Deze talenten zijn weliswaar jong, maar hebben al flink aan de weg getimmerd in musicalland. Van de Staak was recent te zien in M-Labs RENT als Joanne, en speelde hier eerder in Grand Hotel en Ja Zanna, Nee Zanna. Het intieme theater aan het IJ voelt bijna als haar thuis, liet ze weten.

Voor De Bont is dit weliswaar zijn eerste productie in M-Lab, maar zeker niet zijn allereerste. In seizoen 2010-2011 was hij in Urinetown te zien, aanvankelijk als ensemble en understudy Bobbie Goud. Toen Jamai Loman stemproblemen kreeg en de productie verliet, kreeg Yoran de hoofdrol. Hierna was hij in The Little Mermaid te zien als de understudy voor Erik. Volgend seizoen is hij te zien in Grease.

In Spelen met Klei spelen zij zichzelf, maar ook anderen. “Wat we doen is vanuit Yoran en Jeske, want zo stellen wij ons ook voor in het begin, vervullen wij wat op dat moment in de scene nodig is”, liet Van de Staak weten. De samenwerking tussen de drie ging “heel prettig” liet Van de Staak weten. Yoran liet weten eerst geïntimideerd te zijn om te werken met een vedette, “maar na een paar dagen is dat helemaal al verwaterd… het is bijna alsof je met een groep vrienden repeteert”. Van de Staak voegde hieraan toe dat het repetitieproces “nog nooit zo fijn [is] geweest”.

Van alle markten thuis
Daarna was het tijd voor La Klei om haar Grand Entrance te maken. Een spetterende medley volgde waarin een flink aantal musicalklassiekers werden vertolkt. Van Der Klei is onder meer bekend van haar deelname aan Annie M.G. Schmidt/Harry Bannink als Foxtrot. Toch zitten er geen Schmidt/Bannink in Spelen met Klei. “Je kan niet alles hé”, aldus La Klei zelf.

Maar musicals zijn niet de enige aspecten van haar carrière die belicht worden. Ze heeft in haar carrière in een flink aantal genres gespeeld, en een flink aantal genres passeren dan ook de revue in Spelen met Klei. Jazz, Brecht/Weill en meer zijn terug te vinden in haar uitgebreide repertoire, gereflecteerd in deze voorstelling.

De aanwezigen kregen hier een mooi voorproefje van. Met verve bracht ze meerdere solo’s, met als hoogtepunt het humoristische Lekker Ding. De presentatie werd afgesloten met een medley van de Sissies nummers. In de jaren 70 maakte ze samen met haar zus Dorine deel uit van het duo. In Spelen met Klei maken Van de Staak en De Bont van de Sissies een trio.

Speels plezier
Spelen met Klei belooft een voorstelling te worden van én voor jong en oud. Zelfs in de korte tijd van de presentatie werd al meer dan duidelijk dat Van der Klei, Van de Staak en De Bont een prachtig trio vormen. Van der Klei glanst weer op het toneel en is moeiteloos hilarisch. Met haar expressieve gezicht en een, waar nodig, droge toon vol zelfspot deed ze de aanwezigen al verlangen naar de volledige voorstelling.

Spelen met Klei is nog in het M-Lab te zien van 22 juni tot en met 1 juli. De cast bestaat uit Gerrie van der Klei, Jeske van de Staak en Yoran de Bont. Stanley Burleson neemt de regie op zich. Frans Mulder schreef het script samen met Van Der Klei. Mulder schreef en bewerkte ook enkele liedjes.

Bekijk hier de video van de perspresentatie: Spelen met Klei

Lees ook:Talenten Jeske van de Staak en Yoran de Bont in Spelen met Klei
Lees ook:Gerrie van der Klei keert terug in La Cage aux Folles
Lees ook:Nieuwe show Gerrie van der Klei ter ere van haar zeventigste verjaardag
Lees ook:Yoran de Bont in Ollie B. Bommel musical
Lees ook:Cindy Bell en Joey Schalker in musical Annie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>