Première: De Huisvrouwmonologen

Op maandag 13 oktober 2014 was de première van De Huisvrouwmonologen. Wegens groot succes brengt Rick Engelkes Producties deze herkenbare en humoristische voorstelling wederom naar de Nederlandse theaters. De hilarische voorstelling, geschreven door Sylvia Witteman en gebaseerd op interviews met 150 vrouwen, behandelt het hectische leven en de lasten en lusten van drie moderne, uitgesproken vrouwen. Al strijdende met ontploffende wasmanden, kookwekkers en houdbaarheidsdata bespreken ze hun leven, huishouden en de definitie ‘huisvrouw’.
Dit seizoen is De Huisvrouwmonologen te zien met een volledig nieuwe cast, bestaande uit bekende gezichten; Anne-Mieke Ruyten (Kinderen Geen Bezwaar, SamSam, Hema de musical, Bar Gezellig), Miryanna van Reeden (Westenwind, Julia’s Tango, Wie is de Mol?, Eten met Vrienden) en Sophie van Oers (Voetbalvrouwen, Toscaanse Bruiloft, Baantjer in het theater, Achtste-groepers huilen niet).

Het verhaal
In de herkenbare en humoristische voorstelling De Huisvrouwmonologen volgen we het leven van drie uitgesproken vrouwen. De extravagante Elise (59), haar dochter Gijsje (28) met smetvrees en hun chaotische nichtje Saskia (41). Ze bespreken elkaars leven en huishouden en vragen zich af of de “echte” huisvrouw wel bestaat? En wat is een huisvrouw dan eigenlijk? En waarom noemen we het tegenwoordig “zorgmoeder” of “thuisblijfmoeder” en niet gewoon “huisvrouw”? Door verschillende gebeurtenissen worden ze gedwongen na te denken over wat ze willen met hun leven.

Al vanaf de eerste seconde van de voorstelling zitten we met een brede grijns te kijken. Dit beloofd leuk en herkenbaar te worden omdat iedere vrouw in het publiek zich wel met één van de karakters kan identificeren, dat merk je meteen aan de reacties vanuit de zaal. Gedurende de hele voorstelling wordt er veel gelachen maar is er ook geroezemoes in de zaal. Vrouwen stoten hun man aan; “Ja dat is echt zo!” horen we iemand zeggen tijdens een scène over het doen van de was. Stel je voor, overal ligt kleding van de kinderen verspreid in de slaapkamer en als ze dan op moeten ruimen, gooien ze alles meteen in de was! Sommige kleding dus nog gewoon ongedragen en schoon, mama wast het wel weer!

Erg grappig is ook hoe het decor, dat bestaat uit een enorme berg was, constant veranderd doordat de vrouwen ermee aan de haal gaan. Is het niet met oppakken en rondstrooien, dan halen ze de bezem er wel door heen.
Er zitten leuke ‘verborgen’  grapjes in de voorstelling zoals, Saskia die aan het woord is, onderwijl druk bezig de was op te vouwen en in de wasmand te doen. Gijsje haalt de mand op en geeft deze aan Elise, die druk de was weer door de war maakt en op een prop in de wasmand stopt die vervolgens weer naar Saskia gebracht word…..en onderwijl pratend weer van voor af aan begint. Het publiek  valt dit pas na een paar keer op wat voor wat lachsalvo’s zorgt.

Het publiek wordt ook actief betrokken. Zo moeten we onder meer meedoen met een marktonderzoek.
Op de vraag; wie verschoont zijn bed één keer per week, gaan de handen in het publiek omhoog.  Maar op de vraag wie zijn kussenslopen strijkt steekt maar één persoon in het publiek de hand op. Gijsje vind het ook maar zonde om sex te hebben in een schoon bed…….één vrouw uit het publiek is het met haar eens.

Kortom, de drie vrouwen vertellen een heerlijk herkenbaar verhaal. Vooral de zangkwaliteiten van Sophie van Oers vallen op. Waarschijnlijk omdat zij prachtig zingt bij een minimale muzikale begeleiding, wat erg knap is.
Daarnaast hebben wij nooit geweten dat Anne-Mieke Ruyten een prima imitator van mobiele ringtones is!

Deze grappige, herkenbare en soms hilarische voorstelling is trouwens ook erg leuk voor mannen! Voor een ontspannen avond uit waarbij je een garantie krijgt op lachen!
De Huisvrouwmonologen is tot eind november te zien in diverse theaters in Nederland. Kijk voor meer info en de speellijst op: www.rep.nu/huisvrouwmonologen.

Bekijk hier ook de foto´s van de rode loper:

Foto’s: eigendom Musicalblog
Scenefoto’s: Roy Beusker

Lees ook:Antje Monteiro in swingende comedy Opvliegers
Lees ook:Wegens groot succes extra voorstelling Ik zit hier heel alleen Kerstfeest te vieren
Lees ook:Première: Vamos! Een heerlijke musicalcomedy onder de Spaanse zon.
Lees ook:Cast bekend: ‘Waarom mannen sex willen en vrouwen liefde’
Lees ook:Hart tegen Hart brengt vrienden Rick Engelkes en Richard Kemper samen op toneel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>