Hartsvrienden: een musical om in je hart te sluiten

Het moment dat Erwin van Lambaart de hitmusical Bloodbrothers in Londen zag, wilde hij deze graag in zijn eigen versie aan Nederland laten zien. En dat is gelukt. Afgelopen maandag vond in de Goudse Schouwburg dan ook de première plaats van zijn Hartsvrienden. Een tijdloze maar eigentijdse versie met een ontzettend goede cast, waaronder debutanten Guido Spek en Yes-R.

Bloodbrothers is een musical die in 1983 werd geschreven door Willy Russel en vertelt het verhaal van de tweelingbroers Mickey en Edward die bij hun geboorte worden gescheiden en opgroeien in een ander milieu. Het lot herenigt hen later in hun leven en er ontstaat een hechte vriendschap. De spanningen lopen echter hoog op wanneer de broers verliefd worden op hetzelfde meisje, met desastreus gevolg.

De musical ging in 1993 in première op Broadway en heeft daar 840 keer gespeeld. Verder was het verhaal te zien in onder andere Australië, Zuid-Afrika, Korea, Israël, Japan, Denemarken, Duitsland en al twee keer in Nederland. Talloze bekende namen hebben hierin gespeeld zoals Melanie C  van de Spice Girls, Marti Pellow van Wet Wet Wet en Russel Crowe. Toen regisseur Martin Michel Russel Crowe zag spelen in Australië, wist hij ook dat hij deze voorstelling een keer wilde regisseren. In Nederland lag  de regie beide keren in handen van Eddy Habbema. Dat was deze keer ook de bedoeling, maar door zijn drukke agenda heeft Habbema het stokje overgegeven aan Martin Michel.

Van Lambaart heeft er voor gekozen om dit humorvolle maar ook intrigerende verhaal naar een Nederlandse setting te verplaatsen, waardoor het nog herkenbaarder wordt voor een breed publiek. Maar ook door de toevoeging van rapper Yes-R wordt de musical in een modern jasje gestoken. Yes-R rapt beter dan dat hij zingt maar doet niet onder voor zijn collega’s. Hij speelt de rol van verteller en een soort van advocaat van de duivel, een rol wat bij zijn stoïcijnse houding past.

De verrassing van de voorstelling is Guido Spek. Het is zijn eerste theaterproductie naast zijn jarenlange acteerervaring in Goede Tijden Slechte Tijden. Deze ervaring heeft hem uitstekend geholpen, hij pakt moeiteloos de verschillende fases op van zijn rol. Zo speelt hij een zevenjarig jongetje en zie je hem echt opgroeien tot een jong volwassene. Spek is overtuigend en krijgt door zijn grappige houding en maniertjes de lachers op zijn hand. Ook Jim Bakkum en Bente van den Brand spelen bruisend hun rol van zevenjarige. Zelf vinden de heren dit de leukste scènes. ‘Het was in het begin wel lastig, met name zonder publiek. Je denkt bij jezelf, wat zijn we in hemelsnaam aan het doen? Zodra er publiek bij is, zie je dat wel met name door de leuke reacties vanuit het publiek’. Voor Jim is dit een van de leukste rollen die hij heeft mogen spelen. ‘We hebben alle ruimte gekregen van Martin om de rol eigen te maken en overtuigend over te komen als kind. Volgens mij is dat wel goed gelukt’ lacht Jim.

Dat vond Maike Boerdam ook fijn aan Martin Michel. Iedereen heeft de ruimte gekregen voor een eigen invulling van de rol. Zo speelt zij een obsessieve en nogal beschermende moeder van Edward, soms zelfs beetje hysterisch. Sander van Voorst tot Voorst speelt meerdere rollen van vader van Edward, Docent, Melkboer, Gynaecoloog en Buschauffeur. Iedere rol had zijn eigen karakter en accent. Het is dan ook knap dat hij al die rollen uit elkaar kan houden.

Een andere mooie rol was weggelegd voor Vera Mann. Gelukkig had ze geen last meer van haar keelontsteking, want ze zong de sterren van de hemel. Het laatste lied van de voorstelling ‘Zeg me dat ik droom’ ging door merg en been. En dat is juist het mooie aan Vera Mann. Zij kan je moeiteloos meenemen in haar emotie en dat staat voor ware klasse.

Een andere uitspringer wat betreft liedjes is ‘Ik zeg helemaal niets’, gezongen door Jim. Je wordt er door geraakt. Hartsvrienden staat voor hechte vriendschap en het maken van keuzes. Jim weet dat met dit lied feilloos over te brengen. Sowieso zet de hele voorstelling je aan het denken. De keuzes die je maakt in je leven en de eventuele gevolgen daar van. En dat het ook te maken kan hebben met het milieu waar je in op bent gegroeid.

Hartsvrienden is niet alleen ontroerend maar heeft ook veel humor. Een nieuwe versie met een topcast die absoluut thuis hoort in de top van de musicals. Wij kunnen niet wachten op het volgende avontuur van Erwin van Lambaart.

Hartsvrienden is nog tot 17 mei 2015 te zien in diverse theaters. Bekijk hier de trailer.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Kijkje in de keuken tijdens een openlijke repetitie van Hartsvrienden
Lees ook:Hartsvrienden: Jacqueline Aronson geblesseerd
Lees ook:Voorproefje voorstelling Hartsvrienden
Lees ook:Hartsvrienden speelt laatste voorstelling
Lees ook:Vera Mann en Maike Boerdam in musical Hartsvrienden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>