Première: Grease, the one that you want to see!


Op zondag 13 september 2015 was dan eindelijk de langverwachte première van Grease! De musical werd afgetrapt met een feestelijk onthaal van een grote schare Bekende Nederlanders op de, speciaal voor deze gelegenheid, Roze Loper. Foto’s van de Roze Loper vind je hier.

Dat Vajèn van den Bosch met haar 17 jaar de hoofdrol van Sandy mag spelen is al bijzonder. Toch zijn de verwachtingen hoog gespannen omdat Vajèn zeker geen onbekende is in musicalland. Met hoofdrollen in musicals als Droomvlucht en The Sound of Music (Liesl) is Vajèn zeker geen groentje meer. Daarentegen waren wij ontzettend benieuwd hoe Tim Douwsma zich staande zou houden in deze, voor hem, nieuwe discipline van de entertainmentwereld. Dat hij kan zingen is al bekend maar wij vroegen ons af; kan hij ook dansen en acteren? Tim speelt Danny Zuko, in de originele film gespeeld door de legendarische John Travolta, in die hoedanigheid zal hij een dragende factor zijn in deze musical.

Grease is een feestje! Al vanaf de eerste scène zit je op het puntje van je stoel mee te deinen op de klanken van al die bekende hits. De cast is jong en bruisend en die energie spat van het toneel af. René van Kooten en Mylène d’Anjou maken al meteen indruk. Het is de taak van René op leven in de brouwerij te krijgen als Vince Fontaine en dat lukt zeker!

Mylène vormt een komisch duo met Jip Bartels, die fenomenaal de rol van Eugene neer zet. Dat Jip regelmatig de lachers op zijn hand heeft is geen toeval. Zijn timing, mimiek en algehele voorkomen maken hem een perfecte Eugene die absoluut grappiger is dan de Eugene die in de originele film te zien is. Maak dat compleet met een samenspel met Mylène en het kan echt niet meer stuk!
Ook Sanne Schlette zorgt voor een komische noot als Patty. Het is fijn om te kijken naar acteurs die compleet onbevangen op het podium kunnen staan.

Dat Tim als Danny Zuko een moeilijke taak heeft gekregen is duidelijk. Naast de professioneel geschoolde dansers op het podium kun je zien dat het dansen bij Tim minder natuurlijk gaat als bij John Travolta. Wij nemen het hem niet kwalijk. Tim moet de hunk van de school spelen en dat is hij. Een hunk die fantastisch kan zingen en overduidelijk een chemie met Vajèn op het podium heeft.
Dat Vajèn nog zo jong is, is haar totaal niet aan te zien op het podium. Als een ervaren rot in het vak weet ze de rol van Sandy leuk en geloofwaardig neer te zetten. Vajèn straalt pas echt als ze de hit ‘Hopeloos Verlang Ik Naar Jou’ (Hopelessly Devoted to You) ten gehore brengt.
Beste vriend van Danny, Kenickie, wordt gespeeld door Tommie Christiaan. Tommie speelde eerder al in de musicals Zorro, The Little Mermaid en Love me Tender.
Martijn Vogel speelt de rol van T-Bird Doody en zingt een prachtige solo in Grease. Martijn is dan ook geen onbekende in het vak. Eerder was hij al te zien in The Sound of Music, Pietje Bell, Spring Awakenings, Wicked en The Little Mermaid.
Ook Annefleur van den Berg mag een aantal keer (Sandra Dee, Het Zou Erger Kunnen Zijn) van zich laten horen als Rizzo. Ze weet een goede balans te leggen tussen het arrogante en ietwat gemene karakter van Rizzo om daarnaast ook nog sympathiek over te komen als ze tegen het einde toch opwarmt tegenover Sandy.

Laat de filmversie los als je deze musical gaat kijken. Grease is een feestje maar als je gefocust bent op de originele film dan zul je een aantal scènes missen of te lauw vinden. De scène van de beroemde danswedstrijd met Vince Fontaine had wat ons betreft langer, heftiger en vooral méér mogen zijn! Ook bij de slotscène missen wij wat kriebels in de buik die de film ons absoluut wel geeft. Maar dat neemt absoluut niet weg dat deze musical echt ‘the one that you want to see’ is.

Bekijk hier een impressie van het slotapplaus en de finale van de première!

In 2006 bracht Albert Verlinde al de allereerste geheel Nederlandstalige versie naar de Nederlandse theaters met onder andere Jim Bakkum en Bettina Holwerda in de hoofdrollen. De musical werd voor het eerst in 1971 op Broadway opgevoerd en in 1978 volgde de onvergetelijke filmversie met John Travolta en Olivia Newton-John in de hoofdrollen.

Cast:
Danny – Tim Douwsma
Sandy – Vajèn van den Bosch
Vince Fontaine – René van Kooten
Miss Lynch – Mylène d’Anjou

Alternate Danny – Ferry Doedens

Pink Ladies:
Rizzo – Annefleur van den Berg
Jan – Eva ten Hoor
Marty – Renée de Gruijl
Frenchy – Joke van Robbroeck

T-Birds:
Kenickie – Tommie Christiaan
Roger – Thijs Snoek
Doody – Martijn Vogel
Sonny – Joey Ferre

Patty – Sanne Schlette
Eugene – Jip Bartels
Cha Cha – Fenna Ramos

Ensemble:
Yoran de Bont, Daisy Duin, Ilse Hamminga, Jolijn Henneman, Flen Huisman, Marie Korbl, Luuk Melisse, Yannick Plugers, Guis Stalinga

Swings:
Sarah Cremers, Leo-Alexander Hewitt

Creatives:
Producenten – Albert Verlinde & Joop van den Ende
Regie & Choreografie – Martin Michel
Muziek, script, liedteksten – Jim Jacobs & Warren Casey
Vertaling – Allard Blom

Grease is nog tot en met april 2016 te zien in verschillende theaters in Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.greasedemusical.nl

Foto’s zijn eigendom van MusicalBlog.nl

Lees ook:Eva Longoria en echtgenoot Tony Parker doen ‘Grease’
Lees ook:René van Kooten pakt rol in Grease
Lees ook:Audities: Hoofdrollen en ensemble voor musical Grease
Lees ook:René van Kooten gaat meerdere Grease-rollen spelen
Lees ook:Tim Douwsma maakt musicaldebuut in Grease

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>