Première Hair: Let the Sunshine in!

De musical Hair dateert uit 1967 maar het thema doet na bijna een halve eeuw nog niet onder van de gebeurtenissen van nu. Jongeren die vroeg in hun leven geconfronteerd worden met thema’s zoals oorlog, zich afzetten tegen de gevestigde orde en de zoektocht naar zich zelf. Is liefde en licht hier op het antwoord? Volgens de cast van Hair wel. Let the Sunshine in!

De boodschap is helder. Liefde en vrijheid is het antwoord op alle ellende. De vrijheid om te zijn wie je bent en de liefde voor elkaar. En als het even kan, met drugs er bij. En gewoon doen waar je zin in hebt.

Berger, gespeeld door William Spaaij,  is de belangrijkste personage van Hair. Voor zijn groep vrienden de alleswetende en iemand die alles doet waar hij zin in heeft. Berger is dan ook van de Universiteit getrapt, maar het interesseert hem niets. Voor Berger zelf wordt het steeds verwarrender. Is dit het doel van zijn leven? Een leven in een wereld vol geweld en discriminatie?

Van den Ende en Verlinde hadden niemand anders beter kunnen casten dan William Spaaij voor deze rol. Spaaij flikt het weer om de zaal volledig aan zijn kant te krijgen. Dat hij vorige week nog een keelontsteking had, is niets van te merken. Hij straalt zoals altijd, vol met zelfvertrouwen en zijn enthousiasme is daardoor aanstekelijk.

Een andere hoofdrol is weggelegd voor de nieuwkomer Jeffrey Italiaander. Italiaander die pas vorig jaar is afgestudeerd, heeft zich nu al bewezen in het musicalvak. Hij weet de jonge en naïeve Claude erg goed neer te zetten en diens emoties over te brengen. Met name het moment dat hij het leger in ging, raakte menig hart. Na afloop was Italiaander superblij dat de première goed was verlopen. ‘Het maakt mij niet uit of het publiek het nu goed of slecht vond, ik ben trots op hoe het gegaan is. Nadat het gordijn dicht ging, hebben we elkaar even flink vastgepakt en gezegd Dit was top!’.

Anouk Maas speelt Sheila, de vriendin van Berger. Sheila is met name druk met het organiseren van protestmarsen. Het lijkt echt alsof zij het druk heeft, want ze heeft relatief gezien maar een kleine rol. Maar het moment dat ze een eigen scene heeft, staat ze er ook en knalt haar stem de zaal in. Daarnaast is er een (te) kleine rol weggelegd voor Raffaela Patton als June.  Ze heeft niet een echte duidelijke rol in de musical. Ze is onderdeel van de groep maar dat is het dan ook. Patton beschikt gelukkig over een mooie krachtige stem die nog lang weerklinkt. Het is dan ook jammer dat we haar niet vaker hebben mogen horen in het stuk.

Overige rollen waren voor Tommie Christiaan, Juneoer Mers en Lisanne Schut. Zij zorgden merendeels voor de humoristische noot in de musical en dat was prettig. Met name Christiaan en Mers waren goed op elkaar ingespeeld. Zij speelden onder andere dubbelrollen als de moeder en vader van Claude en vormden hierdoor een sterk (komisch) duo. Schut speelde Jeanie, een beetje naïef meisje wat haar gelijk ook weer aandoenlijk maakte.

Al met al geen slechte musical. In de eerste akte gebeurde er zoveel waardoor de verhaallijn soms onduidelijk werd en dat is toch wel bepalend. Dit werd pas in de tweede akte zichtbaarder. Aan de enthousiasme van de cast lag het zeer zeker niet. Het is één wervelwind van begin tot eind met daarbij mooie lichteffecten, goede muziek en dans. Dat laatste lag in de handen van Stanley Burleson en dat was ook te zien aan bepaalde moves. Dat het voor de dansers afzien was door zich soepel door het decor te bewegen, geeft alleen maar aan met wat voor professionals we te maken hebben. Zeker als we het gaan hebben over de naaktscène. Zonder enige gene laat iedereen zijn kledingstuk vallen waarna de naakte lichamen in het donker subtiel werden verlicht. Het indrukwekkende vioolspel en dans van Walter de Kok, wat een mooie toevoeging is aan de uitstekende on-stage band, maakt het geheel af. De boodschap blijf hetzelfde: Let the Sunshine in!

Hair de Musical is nog te zien in diverse theaters tot en met 23 april 2017.

 

 

Lees ook:Musical Hair vanaf september 2016 te zien in de Nederlandse theaters
Lees ook:Raffaëla Paton maakt musicaldebuut in Hair
Lees ook:William Spaaij en Noortje Herlaar uit elkaar
Lees ook:Naomi Walschot als Sippe Suus in Urinetown de Musical
Lees ook:Auditieoproep Beauty and the Beast

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>