René van Kooten heroisch in Les Miserables

We kennen hem uit Beauty and the Beast, Hamelen en Aida, waarin hij al indruk maakte, maar na het zien van Les Miserables is René van Kooten onze musicalheld. Meer dan overtuigend zet hij in Les Mis zowel een jonge als oude Jean Valjean neer. Tot op heden was Michael Ball in Londen onovertroffen onze musicalheld als Valjean, nu mag Van Kooten zich wat ons betreft op gelijke hoogte meten. Ook Freek Bartels is ijzersterk in de rol van Enroljas, studentenleider in de revolutie. Ik denk dat we nog veel van deze jongen gaan horen…

 

Voor degenen die het verhaal van Les Miserables nog niet kennen:
Jean Valjean (René van Kooten), een man die negentien jaar als dwangarbeider heeft moeten boeten voor het stelen van een brood, wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Omdat hij het stigma 'eens een dief, altijd een dief' niet van zich kan afschudden, slaat hij op de vlucht voor politiecommissaris Javert (Wim van den Driessche) en neemt een andere identiteit aan. Als Monsieur Madeleine werkt Valjean zich op tot fabriekseigenaar en burgemeester. Maar Javert komt hem op het spoor en blijft de ex-gevangene met het nummer 24601 volgen. Valjean helpt de ontslagen Fantine (Nurlaila Karim) door op haar sterfbed te beloven dat hij voor haar dochtertje Cosette (Suzan Seegers) zal zorgen.

In 1832 breekt een studentenopstand uit, met Enjolras (Freek Bartels) en – de op Cosette verliefde – Marius (Jamai Loman) als prominente strijders met het straatjochie Gavroche en Eponine (Celine Purcell) als sympathisanten. Eponine is de dochter van het lijkenpikkende herbergiersechtpaar Thénardier (Carlo Boszhard en Marjolein Algera). Iedereen sterft op de barricaden, alleen Marius ontspringt de dodendans. Hij trouwt met Cosette en na het huwelijk wordt de ware achtergrond van Cosette onthuld door Valjean. 

 
De musical Les Miserables is een zware kost, waarin slechts Carlo Boszhard en Marjolein Algera in de rollen van de leugenachtige waard Thénardier en zijn vrouw zorgen voor de spaarzame luchtige momenten. De eerste akte is een hele zit van zo'n anderhalf uur, maar toch weet de musical de aandacht te houden en te boeien.

Zoals altijd zijn Nurlaila Karim en Celine Purcell ook in deze musical weer geweldig. Minder indruk op mij maakt Jamai als Marius. Op de een of andere manier vind ik hem niet echt sterk in de musicals waar ik hem in heb gezien. Hij moet duidelijk nog groeien en maakt op mij minder indruk dan nieuwkomer Freek Bartels. Ook van Suzan Seegers had ik meer verwacht. Ik vond haar bij vlagen zelfs een beetje schreeuwerig en ongecontroleerd. Emotioneel werd ik bij de eerste tonen van het nummer Nog een dag, een nummer wat tot een van mijn favoriete musicalsongs behoort, maar dan vertolkt door Michael Ball. Het blijft een schitterende musical, in welke uitvoering dan ook, maar Les Miserables is 16 jaar na de vorige uitvoering nog beter en sterker dan ooit teruggekeerd in Nederland en is een musical die je echt niet mag missen!

 Scenfoto's: Joris-Jan Bos – Foto Rene van Kooten: Angel Mulder

Zie ook:

Van den Krommenacker jurken op premiere Les Miserables


Filmpje: De originele Londense cast van Les Miserables


Componist Les Miserables aanwezig bij eerste try-out


Moeite met vroeg opstaan 

Lees ook:Russel Crowe in verfilming ‘Les Miserables’?
Lees ook:Video: Preview Les Misérables
Lees ook:Meer Les Mis bij Britain’s Got Talent
Lees ook:Tony Neef vervangt Rene van Kooten
Lees ook:Les Miserables live featurette nu te bekijken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>