Simone Kleinsma is de ster van Sunset Boulevard

Op vrijdag 10 oktober ging de musical Sunset Boulevard in première in het Koninklijke Carré in Amsterdam. De musical werd sinds de premiere in 1993 in Londen ook opgevoerd in Los Angeles, werd bekroond met negen Drama League Awards, stond drie jaar in Broadway en ontving daar zeven Tony Awards en twee Outer Critics Circle Awards. Niet zo maar een musical dus. Wij zagen de musical jaren terug op West End in Londen. We waren dan ook meer dan nieuwsgierig naar de Nederlandse versie met in de hoofdrollen Simone Kleinsma en Antonie Kamerling.

Actrice Norma Desmond (momenteel gespeeld door Simone Kleinsma, later door Pia Douwes) is een echte Hollywoodster. Norma leeft in haar enorme villa aan Sunset Boulevard. Vergeten door haar publiek, maar nog steeds in de waan dat zij tot de groten der aarde behoort, droomt Norma van haar rentree als filmster. Per toeval ontmoet zij de jonge, berooide scriptschrijver Joe Gillis (Antonie Kamerling). Ze hebben elkaar nodig om hun Hollywood dromen uit te laten komen. Langzaam groeien Joe en Norma naar elkaar toe. Is het liefde of puur eigenbelang? Kunnen ze het samen brengen tot een happy end?

De verwachtingen zijn hoog gespannen voor deze musical. Het decor stelt in ieder geval niet teleur. In een ingenieus decor dat wisselt van de binnenzijde van de riante villa tot de filmstudio's en zo weer naar de buitenzijde van de villa. Wie echter een beetje wegvalt in dit schitterende decor is Antonie Kamerling. Wellicht komt het door de power die zijn Londense voorganger had in de versie die we eerder zagen, maar vocaal overtuigt Antonie totaal niet. Antonie is acteur, maar duidelijk geen musicalster. Na de pauze lijkt Kamerling zichzelf weer te hebben gevonden en presteert hij stukken beter. Al blijft zijn zang nog steeds aan de zwakke kant. Maar nog zien we in hem nog steeds niet de Joe Gilles die we willen zien.

Simone Kleinsma daarintegen… wat kunnen we zeggen? Die vrouw is geweldig! Simone speelt niet Norma Desmond, ze IS Norma Desmond. Briljant gespeeld en fenomenaal gezongen. Zonder Simone had deze musical waarschijnlijk kleurloos ten onder gegaan. Ook Maike Boerdam is een verademing in dit stuk. Zij zet de rol van Betty Schaeffer op een frisse manier neer en ook op haar zang valt niets aan te merken. Sunset Boulevard is echter geen luchtige musical, maar een zwaar en dramatisch verhaal. Gelukkig weet met name Simone Kleinsma af en toe te zorgen voor een greintje humor en een glimlach, zonder hierbij uit haar rol van diva te vallen. Het lijkt ons een onmogelijke taak voor Pia Douwes om deze rol in december over te nemen. We zijn dan ook reuze benieuwd hoe zij het er van af gaat brengen.

Ondanks de wat minder sterke kanten aan deze musical zouden we je toch aanraden de musical Sunset Boulevard te gaan zien. Al is het maar om Simone Kleinsma te zien in de rol van Norma Desmond. Dat mag je gewoon niet missen. Want wat een vakvrouw is dit!

Zie ook:
Perspresentatie Sunset Boulevard

Simone Kleinsma zingt uit Sunset Boulevard op Musical Awards Gala

Lees ook:Sunset Boulevard verkoopt 125.000 kaarten
Lees ook:Win het Nederlandse castalbum van Sunset Boulevard
Lees ook:Pia Douwes vervangt Simone vanavond! (update)
Lees ook:Simone Kleinsma geblesseerd
Lees ook:Paul de Leeuw reikt Castalbum Sunset Boulevard uit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Simone Kleinsma is de ster van Sunset Boulevard

 1. Britt

  Ik ben het niet met deze recensie eens!
  Ik schrok hoe goed Antonie Kamerling het deed. Zijn zang is geweldig en hij weet me helemaal te pakken bij de repise van het nummer: Sunset Boulevard, waarbij hij eindelijk eerlijk is tegen over Miss Shaffer en Norma.
  Ook over het decor is geen slecht woord te zeggen. Het zit technisch perfect in elkaar, zoals bij alle musicals die Paul Eenens regiseerde! Ik heb geen enkele theaterfouten gezien.
  Daarbij kan men niet stellen dat het je niet aangrijpt. Ik heb vanaf de eerste akte intens medelijden gevoeld voor de vrouw Norma Desmond.
  Ik heb heus kritisch, want niet alle musicals waar Joop van den Ende onderstaat zijn zo geweldig. Dat bewijst Dirty Dancing maar weer.
  Deze musical is goed!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>