Amazing Joseph

Vorige week heb je onze oproep kunnen lezen, waarin we op zoek waren naar een rechter- of linkerhand om onze website nog leuker te maken. Die hulp hebben we inmiddels gevonden in twee personen. Marloes van Beek sprong als eerste in het diepe en schreef haar eerste recensie voor Musicalblog.nl. Vlak voor de finale van Op zoek naar Joseph was zij namelijk in Londen om niemand minder dan Lee Mead deze zelfde rol te zien spelen. Is de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat de moeite waard? Je leest het vandaag hier!

De dag voor de finale van de zoektocht naar de Nederlandse Joseph zit ik nog in Londen om te bekijken waar we in Nederland nu eigenlijk naar op zoek zijn. Vanaf rij J van de stalls mag ik alvast genieten van het spektakel dat Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat heet. En een spektakel is het.

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is een musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, gebaseerd op het bijbelverhaal van Jozef en zijn broers. Het is de eerste grote productie van dit fameuze koppel en is al 40 jaar in diverse vormen in het theater te zien. Vorig jaar werd er op de BBC in het programma "Any dream will do" naar de nieuwe Joseph gezocht voor de West End productie. Lee Mead won dit programma en is sinds juli 2007 te zien in de titelrol in het Adelphi theater. Hij werd hiermee in een klap wereldberoemd.

Ik bezocht de musical met een 'open mind' en wist afgezien van de bekende nummers niet wat ik kon verwachten. Bij een bijbelverhaal als musical denk je direct aan Jesus Christ Superstar en de daarbij behorende dramatiek. Na de eerste paar scènes is echter direct duidelijk dat dit geen zwaar dramatische productie is. Het mag dan gebaseerd zijn op een bijbelverhaal, erg religieus is het stuk niet. Het is vooral humoristisch, levendig, kleurrijk en entertaining. Er verschijnt vanaf de eerste minuut een lach op je gezicht die de rest van de voorstelling niet meer verdwijnt.

Wel blijft er af en toe een gevoel hangen van een high school musical. De decors en props zijn over het algemeen eenvoudig en soms lijkt het zelfs alsof de spot wordt gedreven met musicals als The Lion King of Beauty and the Beast waarbij werkelijk geen detail onbenut is gelaten. Bij Joseph zijn het echter juist die simpele decorstukken met een tikkeltje ironie erin die je weer die lach op je gezicht bezorgen. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is voor mij een grote verrassing.

De hippe vertelster, in ons geval de alternate Fiona Reyes, loodst ons door het verhaal en zingt hierbij de sterren van de hemel. Het is de grootste rol uit de musical en ze heeft dan ook behoorlijk wat zangpartijen die ze moeiteloos kan dragen. Ze is jong, snel en hip en weet te boeien. Dean Collinson als Pharao in Elvis-uitvoering is hilarisch! Helaas zijn door zijn Elvis-accent zijn zangpartijen niet altijd even duidelijk en dat is best jammer als je het verhaal niet goed zou kennen en dus niet weet welke droom Joseph moet gaan uitleggen. Toch maakt ook dit niet heel veel uit want de energie en het charisma wat deze man uitstraalt is fenomenaal. Wederom een heerlijke knipoog in dit toch al komische stuk.

Stephen Tate als Jacob/Potifar/Guru weet in al zijn rollen te boeien en het gigantische kinderkoor zingt prachtig en completeert het geheel. Maar vooral de ster van het stuk, Lee Mead, pakt je met zijn betoverende lach direct in. Daarvoor hoeft hij echt zijn gekleurde toverjas niet aan te hebben. Sterker nog, in de stukken waarin hij slechts in lendendoek over het toneel springt (en dat is ongeveer 3/4 van de tijd) grijpt hij je het meest. Wel lijkt hij last te hebben van een flinke verkoudheid want hij klinkt erg nasaal en een beetje schor. Als hij echter het volume erin gooit knallen de noten eruit en tja, ik was toch al verkocht bij de eerste lach… Eén van de weinige emotionele momenten is natuurlijk als Joseph in de cel wordt gegooid en hij "Close Every Door" zingt. Lee Mead blijkt hierbij duidelijk de terechte winnaar van de Engelse zoektocht.

Als je denkt dat de musical al is afgelopen en slechts het slotapplaus rest, komt Joseph ineens nog een keer op voor een reprise van het nummer "Close Every Door". Hoewel ik het een prachtig nummer vind, heb ik toch even een vreemd gevoel. Ik zit hier toch niet bij een popconcert? Daarna volgt de Joseph Megamix en dan komt echt de hele cast los. Alle broers verschijnen op het toneel in witte outfits en hebben hun baarden en pruiken afgedaan. Achter al die aankleding blijken een hoop leuke mannen te zitten! Ze dansen en zingen de sterren van de hemel en Joseph doet zelf ook lekker mee. De hele zaal is inmiddels opgesprongen en staat enthousiast mee te klappen en te swingen. Het mag dan wel niet van Willem Nijholt (red.: Willem Nijholt heeft tijdens Op Zoek Naar Joseph duidelijk aangegeven dat klapvee bij musicals niet gewaardeerd wordt) maar bij deze megamix kun je niet anders.

Compleet verrast verlaat ik na 2 uur de zaal. Wat een feestje was dit! Ik wil weer! Gelukkig hoef ik daar niet lang op te wachten want 12 december aanstaande gaat de Nederlandse productie van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat in première. Freek Bartels won gisteren de felbegeerde titelrol in het programma Op Zoek Naar Joseph en zal met zijn lach en sprekende ogen de theaterbezoekers compleet weten in te pakken. De manier waarop hij straalde toen hij na het winnen van de finale het nummer "Laat je droom bestaan" zong mag hier alleen maar een voorproefje van zijn. Go, go, go, go!

Tekst: Marloes van Beek

Lees ook:Gareth Gates wordt nieuwe Joseph
Lees ook:Joseph sluit op 30 mei
Lees ook:Dochtertje voor Lee Mead en Denise van Outen
Lees ook:Filmpje: Lee Mead op Musical Awards
Lees ook:Lee Mead laatste keer als Joseph

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Amazing Joseph

 1. Marina

  Ik heb JOSEPH ook in London gezien en vond het echt een leuke musical. Goeie acteurs, zingen duidelijk en veel grappige nummers. Heerlijk gelachen!

    /   Reply  / 
 2. sjaco

  Ik zelf ben nog nooit bij een echte musical geweest, alhoewel op het vakantie park afgelopen zomer werden er twee verschilende uitgevoerd, ook erg knap gedaan, maar ik bedoel zo’n hele grote.
  Het is allemaal erg duur en ons gezin bestaat uit 6 personen dus reken maar uit.
  Toch vind ik het erg leuk dat je het zo levendig en positief omschrijft.
  Dank je wel.

    /   Reply  / 
 3. Laura

  Het lijkt me zo’n geweldige musical! En met Lee Mead lijkt hij me nog beter dan met Freek…

    /   Reply  / 
 4. Marina

  Lee Mead is echt cute, maar Freek zal het ongetwijfeld goed doen hoor! Hij zingt mooi en heeft de juiste uitstraling voor Joseph.

    /   Reply  / 
 5. Marloes van Beek

  Ben ik helemaal met je eens! Ik vind Freek’s stem mooier dan die van Lee trouwens, hij heeft een groter bereik.

    /   Reply  / 
 6. Corinne

  Welkom Marloes! Wat een ontzettend leuke recentie. En ik was erbij dus ik kan het weten! ;o) Ik heb hier in Londen gelijk een vriendin gerecruit om nog een keer mee naar Joseph te gaan! En ik kan niet wachten op je recentie van Joseph in Nederland!

    /   Reply  / 
 7. wendy

  Ik heb helemaal zin in de musical na het lezen van jouw stuk, gelukkig ga ik 27 nov. al kijken naar Freek en de rest. Ik hoop dat ze hier in nederland ook de Joseph Megamix zingen en dat we Mathijs, Hein en Robin (en natuurlijk de rest van het ensemble) ook zonder baarden en pruiken kunnen zien. Je schrijft heel leuk Marloes, complimenten!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>