West Side Story: Adembenemend mooi!


West Side Story
is een van die musicals die tot de creme de la creme van de musicalwereld behoort. Het tijdloze verhaal is inmiddels een klassieker en wordt al sinds 1957 op de planken van Broadway uitgevoerd. Op dit moment hoef je echter niet naar Broadway om deze topmusical te zien, want tot 10 januari 2010 is deze te zien in het Circustheater in Scheveningen.

De verhaallijn is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puertoricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York City. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Tony hoorde bij de ‘Jets’, en de Puertoricaanse Maria hoort bij de ‘Sharks’. Het sombere thema, de prachtige muziek en het brandpunt van de verhaallijn gericht op de sociale problemen van die tijd, betekenden een ommekeer in het Engelstalige muziektheater van deze periode. Voor het verschijnen van West Side Story was dit voornamelijk gericht op lichtere thema’s, zie bijvoorbeeld My Fair Lady.

Natuurlijk hebben we ooit de film op televisie gezien en in gedachten hebben we het verhaal flink geromantiseerd, want ondanks de vele bekende liedjes die in ons hoofd zijn blijven zitten zoals America, I feel Pretty en Tonight, blijkt het allemaal wat heviger af te lopen dan we ons herinnerden. Het verhaal begint nogal redelijk luchtig, maar naarmate de verhaallijn vordert, wordt je meegesleurd door de emotie en heftigheid van het stuk.

En wat een geweldig stuk is het na al die jaren nog steeds, niet in de laatste plaats door de fantastische muziek van Leonard Bernstein. Een ieder zal de nummers herkennen zoals Tonight, Something’s Coming, I Feel Pretty, America en Somewhere.  Deze worden live uitgevoerd door een fantastisch orkest en klinken adembenemend en tijdloos. Maar ook de geweldige cast is een reden om deze geweldige musical te gaan zien. Het hoogtepunt was wat ons betreft het stuk waarin zowel de dames en heren samen zingen. Adembenemend mooi. De drie sterren van de show zijn absoluut de hoofdrolspelers Scott Sussman (Tony), Ali Ewoldt (Maria) en Oneika Phillips (als de temperamentvolle Anita). Scott beweegt wat houterig, maar dat maakt hij vocaal weer helemaal goed. Het ensemble is ook ijzersterk in zijn zang en de choreografie is helemaal geweldig. Wat een dansers!

Als echte musicalliefhebber moet je deze musical gewoon gezien hebben. De voorstelling is niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het verhaal is daarvoor te zwaar en aangezien de musical volledig engelstalig is, toch lastig te volgen (ook al wordt de vertaling boven het podium geprojecteerd). De musical is nog t/m 10 januari te zien in het Fortis Circustheater. Kaarten bestellen kan meteen via deze link. Meer informatie vind je op de website www.musicals.nl.

Lees ook:Tony en Maria onthullen ijssculptuur West Side Story
Lees ook:Kaarten voor West Side Story nu te koop!
Lees ook:Holland Festival komt met speciale uitvoering West Side Story
Lees ook:Brigitte Heitzer en Jamai Loman in Maria!
Lees ook:Maria! Een intiem feest der herkenning

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “West Side Story: Adembenemend mooi!

 1. Peter Moerman

  Als ik bovenstaande recensie lees vraag ik me toch af of ik vrijdag j.l. naar dezelfde voorstelling heb zitten kijken. Deze musical start traag met een dansdie te lang duurt. Als de eerste zang start is deze niet van grote klasse. De hoofdrolspeler Tony is inderdaad houterig en ik heb zangers gehoord die veel en veel beter zingen. Maria heeft op zich een ardige stem maar kleurt niet lekker samen met Tony. Het verhaal is traag, langdradig en soms zelfs slaapverwekkend. Het decor is erg simpel en wisselt nauwelijks. Ik heb diverse bezoekers tussentijds zien vertrekken en van mijn eigen groep van 45 man was het overgrote deel diep teleurgesteld in de kwaliteit.
  Hoe kan het dan dat er zulke lovende kritieken op diverse sites staan. Ongelooflijk wat er geschreven wordt om de zaal maar vol te krijgen. Deze musical is absoluut de 74 euro niet waard. Hierdoor wordt je wel heel voorzichtig om nogmaals naar een musical te gaan. Jammer en van de Ende onwaardig.

    /   Reply  / 
  1. Angel Mulder Auteur

   Smaken verschillen natuurlijk. Ik heb de voorstelling gisteravond gezien. Misschien dat de cast toen wat meer in vorm was na een paar dagen in Scheveningen. Ik vind de simpelheid van het decor juist zeer passend in deze musical, waarin het toch vooral om het verhaal draait. Je moet wel een echte musicalliefhebber zijn, wil je deze voorstelling waarderen. Maar ik moet wel toegeven dat de prijs ietwat aan de hoge kant is. Overigens zijn de kaarten er vanaf 19 tot 69 euro.

     /   Reply  / 
  2. Stefanie

   Wat jammer dat jouw ervaring niet zo positief is. Ik heb deze voorstelling al twee keer in Carré gezien en was enorm onder de indruk, met name van het hoge dansniveau en de geweldige choreografie. Heb ademloos zitten kijken!!

     /   Reply  / 
   1. sandra

    Dat is wat ik hoor over de musical. Het dansen is geweldig en zeer strak uitgevoerd. Maar er moet ook goed gezongen worden. Anders kan je het beter een moderne dans uitvoering noemen.

      /   Reply  / 
 2. sandra

  ik heb op de uitmarkt freek met Tanja een horen zingen en dat was gaaf. Op de MAG van dit jaar ook een stukje WSS gezien met de 2 zangers maar ik vond het stuk van Freek beter dan die genene op het Gala. Maarja Freek heeft een mooie warme klank in zijn stem en kan vrij makkelijk van laag naar hoog schakelen. Als Freek in WSS had gestaan had ik zeker kaartjes gekocht. Nu trekt de voorstelling me niet zo, ondanks de goede kritieken.

    /   Reply  / 
 3. martijn

  Hoe lang duurt de musical met de pauze ? ik ga 30 dec. naar het circustheater in Scheveningen naar West Side Story en was benieuwd hoe lang de voorstelling met pauze erbij duurt i.v.m. terugreis naar huis.

    /   Reply  / 
  1. Stefanie

   Martijn, incl. pauze bijna drie uur.

     /   Reply  / 
  2. Angel Mulder Auteur

   Hij begon om kwart over 8 en was kwart voor 11 afgelopen bij ons. Dus 2 en half uur.

     /   Reply  / 
  3. martijn

   bedankt! Ik zie er naar uit…

     /   Reply  / 
 4. Pingback: Met 50% korting naar West Side Story | Musical

 5. online

  wat ik zocht, bedankt

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>