Première Moeder, Ik Wil Bij De Revue

Na het succes van de televisieserie ‘Moeder, ik wil bij de Revue’, presenteert Joop van den Ende Theaterproducties een eigen musicalbewerking van dit ongekend populaire verhaal. Deze oer-Hollandse musical met veel humor ging zondag 21 september in première in het Beatrixtheater in Utrecht. Wij waren erbij! Lees hier het verslag en bekijk de premièrefoto’s.
In ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ horen we de mooiste Nederlandse liedjes van toen (o.a. Wim Sonneveld, Gerard Cox en Frans Halsema). Met onder anderen Simone Kleinsma en Jon van Eerd in de hoofdrollen, dé perfecte ingrediënten voor een gegarandeerd heerlijke nostalgische avond uit.

Volgens Simone Kleinsma kunnen we een oer-Hollands feestje verwachten. “Glamour, een grootse show, maar met diepte. Het is een muzikale bewerking van de tv-serie van Omroep Max, dus echt op het theater toegesneden. Ik was een groot fan van die serie: zo mooi en stijlvol gemaakt. Het verhaal spreekt enorm tot de verbeelding: Bob, de zoon van de kolenboer die opeens gegrepen wordt door de magie van het theater en dan denkt, dit wil ik ook! Hij zet alles op alles om zijn droom te verwezenlijken. De serie was pure nostalgie. Ik zag bijvoorbeeld opeens allemaal apparaten terug die mijn ouders thuis hadden; zo’n droogkap waarmee je rond kon lopen, een radiomeubel met een bandrecorder, een platenspeler én een radio erin. En de mode was ook zó leuk, met al die jurkjes en hoedjes.’’
Volgens Simone zit er wel verschil in het verhaal van de televisieserie en de musical: ,,De serie was weliswaar de basis, maar de voorstelling is iets anders. Zo is in de theaterbewerking het verhaal van broer en zus John en Riet Hogendoorn uitgediept, het verhaal wordt, anders dan op tv, verteld door hun ogen. Het zijn twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, ze zijn totaal afhankelijk van elkaar.”

‘Moeder, ik wil bij de Revue’ vertelt een verhaal over de Nederlandse sociale cultuur in een periode waarin normen en waarden in rap tempo veranderden, tegen de achtergrond van een interessant stuk theatercultuur, de revue. Dit maakt het verhaal bij uitstek geschikt voor een verrassende theaterbewerking die vele succeselementen uit de televisieserie behoudt, aangevuld met een nieuwe theatrale laag waaraan de musical een eigen bestaansrecht zal ontlenen. Het decor is groots en ziet er spectaculair uit door de ogenschijnlijk makkelijke decorwisselingen. De kostuums zijn zoals je verwacht bij een revue. De spectaculaire verenkostuums maken veel indruk bijvoorbeeld, een aantal kostuums zijn zelfs speciaal ontworpen in Parijs.
‘Moeder, ik wil bij de Revue’ speelt zich af in de jaren ’50 in Nederland. Voor velen die in deze tijd zijn opgegroeid, of de verhalen kennen van hun ouders, zullen een aantal scènes zeer herkenbaar zijn. Het lied ‘Nog Steeds Geen Beeld’ is daardoor bijvoorbeeld erg grappig.

Christanne de Bruijn (Jeanne van Woerkom) legt uit dat meerdere verhaallijnen samenkomen in de musical. “We volgen natuurlijk het verhaal van John en Riet een beroemd duo dat niet zonder en met elkaar kan leven , met een eigen revue gezelschap. Daarnaast nemen we een kijkje in het persoonlijke verhaal van John en hoe hij omgaat met zijn geaardheid. Maar we zien ook het romantische verhaal van Bob en Jeanne. Hoe deze verschillende verhalen samenkomen in de musical vind ik erg mooi en interessant. Wat dat betreft is het verhaal van de musical anders dan de televisieserie. Ik heb de serie gekeken en ik heb ervan genoten maar om deze rol te kunnen spelen heb ik dat uiteindelijk wel los moeten laten.

Cast:
John Hogendoorn – Jon van Eerd
Riet Hogendoorn – Simone Kleinsma
Bob Somers – Terence van der Loo
Jeanne van Woerkom – Christanne de Bruijn
Aagje van Woerkom – Raymonde de Kuyper
Gerrit van Woerkom – Hugo Haenen
Jacob Somers – Arie Kant
Arnold / ensemble – Robbert van den Bergh
Diny / ensemble – Roos van Erkel
Ida Somers / ensemble – Fenneke Dam
Alternate Aagje / understudy – Riet Marloes van den Heuvel
Understudy John, Gerrit en Jacob – Ger Otte

Joop van den Ende Theaterproducties ziet het als een uitdaging de bezoeker zowel de verrassing als de herkenning te bieden in deze nieuwe originele musicalproductie, voortbordurend op het eerdere bemoedigende succes van eigen producties als Ciske de Rat, Petticoat en Hij Gelooft in Mij.

Creatives:
In het creatieve team bevinden zich de makers van Ciske de Rat en Petticoat, de regisseur van de internationale hit Sister Act en de producent van de televisieserie.
Script & additionele liedteksten – André Breedland
Bewerking verhaal – Maurice Wijnen
Regie – Carline Brouwer
Choreografie – Daan Wijnands
Muzikale supervisie / arrangementen – Michael Reed
Arrangementen – Roy Moore
Decorconcept – David Gallo
Decorontwerp – Carla Janssen Höfelt
Kostuumontwerp – Cocky van Huijkelom
Ontwerp speciale kostuums – Roberto Rosello
Lichtontwerp – Andy Voller
Geluidsontwerp – Gareth Owen
Pruiken & Make-up – Sjoerd Didden
Casting – Fons van Kraaij

Feitjes:
- ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ is een eigen ontwikkelde productie van Joop van den Ende Theaterproducties gebaseerd op de succesvolle televisieserie van Omroep Max.
- De televisieserie trok gemiddeld, over alle acht uitzendingen, 1.956.000 kijkers.
- De totale televisieserie duurde acht uur, de musical duurt tweeënhalf uur. Dit betekent dat er in het verhaal van de musical keuzes gemaakt moesten worden.
- Het script is geschreven door André Breedland; Maurice Wijnen deed de bewerking van dit verhaal. Tevens de makers van eerdere successen als Ciske de Rat en Petticoat.
- Waar de televisieserie het verhaal vertelde vanuit het personage Bob Somers, wordt het verhaal in de musical verteld door de ogen van John en Riet Hogendoorn.
- Naast de muziek van Wim Sonneveld zijn er in de show ook nummers te horen van onder anderen Frans Halsema, Jules de Corte en Gerard Cox.
- Een deel van de revuekostuums in deze show zijn door specialisten uit Parijs vervaardigd.
- De complete cast van ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ bestaat uit 26 acteurs en twee kinderen.
- Het orkest bestaat uit acht muzikanten.

Kortom, ‘Moeder, ik wil bij de Revue’ is echt een leuke avond uit. Met Simone Kleinsma en Jon van Eerd in de hoofdrollen is een musical al een gegarandeerd succes. Ook voor de jongere bezoekers die minder bekend zijn met de oude liedjes en de televisieserie, is het verhaal nog steeds goed te volgen. Een mooi verhaal met een Happy End!
‘Moeder, ik wil bij de Revue’ is exclusief te zien in het Beatrix Theater Utrecht.
www.ikwilbijderevue.nl

Fotocredits:
Scènefoto’s: Roy Beusker
Promo foto’s: Piek
Première foto’s: Marieke van Sonsbeek

Lees ook:Mariska van Kolck alternate van Simone Kleinsma
Lees ook:Gratis WiFi op de Uitmarkt namens Moeder, Ik Wil Bij De Revue
Lees ook:Simone Kleinsma hoofdrol in Moeder, ik wil bij de revue!
Lees ook:Simone Kleinsma ontvangt Johan Kaart Prijs
Lees ook:Simone Kleinsma sluit kloosterdeuren Sister Act definitief achter zich

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>