Recensie: The Sound of Music – nostalgie in een modern jasje

50 jaar, zo oud is de film die het verhaal vertelt van de familie Von Trapp. Ontelbaar keer opnieuw verhaald op televisie en in het theater en ontelbaar keer gezien door de meeste mensen en toch kunnen we er nog steeds geen genoeg van krijgen! Volgens producent Jeroen Dona van Albert Verlinde Entertainment, zitten er veel nieuwe elementen in deze bewerking. Voor het eerst presenteren zij The Sound of Music als reismusical en daarnaast wordt er niet gespeeld met een live-orkest. Alle muziekopnamen zijn vooraf ingespeeld door  het philharmonie Zuid-Nederland. Wij zijn benieuwd… Hoe vaak kun je dit verhaal nog opnieuw vertellen? En belangrijker; kunnen wij het handelen als er téveel wordt gesjoemeld en geschoven met vertrouwde verhaallijnen en karakters?

Na het zien van deze versie van The Sound of Music kunnen we stellen; JA dat kunnen wij handelen! Zodra het doek opgaat en wij de prachtige eerste klanken van het nonnenkoor horen, zijn we alles en iedereen om ons heen vergeten. En deze nonnen gaan ons nog vaker deze avond kippenvel bezorgen. Maaike Widdershoven is een zeer overtuigende Moeder Overste. Haar stem is prachtig en loepzuiver en raakt ons tot op het bot.
Maaike speelde zo’n 12 jaar geleden al de rol van Maria, nu weggelegd voor Anouk Maas. Maria staat bekend als spontaan, impulsief en een spring in ‘t veld..karaktertrekken die wij bij Anouk in eerste instantie toch missen. Anouk komt meer berekend en volwassen over als je haar vergelijkt met de fantastische Julie Andrews. We nemen het Anouk niet kwalijk. Als je het plaatje van Julie Andrews eenmaal los kunt laten dan zie je dat Anouk haar eigen Maria heeft gecreëerd. Moderner maar zeker niet minder charmant of sympathiek. Ook de zangkwaliteiten van Anouk komen tot hun recht en zeker in duet met Maaike Widdershoven.
Ad Knippels is te zien als Kapitein von Trapp. Streng, correct, gedisciplineerd. Precies zoals het ‘moet’. Kapitein von Trapp ‘ontdooit’ naar onze smaak iets te snel in het verhaal maar daar kan Ad natuurlijk niks aan doen. Dat deze cast fantastisch kan zingen bevestigd hij zeker. De nostalgie is helemaal terug als hij het liedje Edelweiss ten gehore brengt, wij zwijmelen mee…

De kindercast is fenomenaal! De kinderen zingen goed, spelen overtuigend en dansen geweldig. Kleine Gretl krijgt het regelmatig voor elkaar om het publiek veel ‘AAAH’s’ te laten verzuchten. Schattig dus.
Vajèn van den Bosch speelt 16-jarige Liesl. Wat ons vooral opvalt is Vajèns volwassenheid. In 2008 speelde ze de rol van zusje Martha maar haar eerste echte hoofdrol speelde ze in 2011, de rol van Lila in de musical Droomvlucht. Sindsdien is Vajèn niet meer weg te denken van het podium. De chemie tussen haar en Martijn Vogel (Rolf) is overduidelijk en hun liefdesscène aandoenlijk.
De vrolijke noot in het verhaal is absoluut Cindy Bell in de rol van Barones Schräder. Haar timing, zang en spel zorgen voor een verfrissing op het podium, zeker in combinatie met Tony Neef die de rol van Max Dettweiler op zich neemt.

Fijn dat we in deze versie van The Sound of Music geconfronteerd worden met veel kleine details uit de film die zijn overgenomen. Ook fijn dat we beseffen dat dit verhaal nog steeds als ‘nieuw’ kan aanvoelen. Oftewel, wij beleven hier nostalgie in een modern jasje.

Voor degene die het nog niet weten, het verhaal in het kort:
The Sound of Music
vertelt het verhaal van Maria, die zich niet kan aanpassen aan het kloosterleven en de opdracht krijgt van Moeder Overste om als gouvernante te werken bij de Familie Von Trapp. Daar komt ze er al snel achter dat de zeven kinderen van Kapitein Von Trapp onder een te streng regime leven. Wanneer de Kapitein een tijd van huis is laat Maria de kinderen weer opbloeien.

Cast:
Anouk Maas – Maria Rainer
Ad Knippels – Kapitein von Trapp
Maaike Widdershoven – Moeder Overste
Tony Neef – Max Dettweiler
Cindy Bell – Barones Schräder
Vajèn van den Bosch – Liesl
Martijn Vogel – Rolf

Dorien Rozendaal – Frau Schmidt/Zuster Berthe
Saskia Schäfer – Zuster Sophia/ understudy Moeder Overste
Joke van Robbroeck – Zuster Margaretta
Hans Lemmen – Butler Franz/ understudy kapitein
Armand Pol – Heer Zeller/ understudy Max
Daan Weterings – Admiraal Von Schreiber
Martijn Egelmeer – Baron Elberfeld
Sanne den Besten – Ensemble/ understudy Maria
Lotte Stevens – Postulante, ensemble/ understudy Liesl
Brent Pannier – Ensemble/ understudy Rolf
Jindra van Schaijk – Ensemble/ understudy Frau Schmidt en Zuster Berthe
Thalyta De Prins – Ensemble/ understudy Zuster Margaretta
Bjorn Wilbers – Ensemble/ understudy Von Schreiber

The Sound of Music is sinds 12 november 2014 te zien in diverse theaters in Nederland en is absoluut de moeite waard om te herbeleven!
Bekijk hier de speellijst.
Ga naar onze Facebookpagina voor de trailer!

Foto’s: Roy Beusker

Lees ook:Eerste repetitie van The Sound of Music!
Lees ook:Complete cast Sound of Music bekend
Lees ook:The Sound of Music speelt vanavond 100ste voorstelling
Lees ook:Rein Kolpa en Wieneke Remmers in de Bijenkorf Rotterdam
Lees ook:The Sound of Music wegens groot succes drie maanden op zomertour

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>