Recensie: het inspirerende leven van Billy Elliot

Al bijna tien jaar speelt Billy Elliot voor uitverkochte zalen over de hele wereld. Deze voorstelling, bekroond met 81 internationale awards en met muziek van Elton John, is nu te zien in het Circustheater in Den Haag. Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad voordat de oorspronkelijke makers instemden met de Nederlandse versie van Billy Elliot. De kwaliteit van de voorstellingen in Engeland zijn al van een hoog niveau en het was ondenkbaar voor hen dat Nederland dat niveau zou halen. Maar dat zijn de jonge Nederlandse talenten zeker gelukt. Na maandenlange audities, selecties en trainingen zijn de zes beste Billy’s gegroeid tot ware danstalenten op zeer hoog niveau. Billy Elliot moet je gezien hebben want de voorstelling is werkelijk goed!

Billy Elliot, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het inspirerende verhaal over de 11-jarige Billy die opgroeit in een mijnwerkersmilieu. Hij groeit op in een turbulente tijd waar jongens boksen en niet dansen. Als hij toevallig in een balletles belandt en tot zijn eigen verbazing zijn talent voor dansen ontdekt, verandert zijn hele leven én dat van zijn omgeving. Tegen de wil van zijn vader (Bas Heerkens) in traint Billy, onder begeleiding van zijn fanatieke balletdocente (gespeeld door Pia Douwes), keihard om auditie te doen voor de Royal Ballet School in Londen. Om danser te worden moet Billy leren om anders te durven zijn, tegenslagen te accepteren en te blijven vechten voor waar hij in gelooft. Alleen dan hij kan zijn droom waarmaken.

In de eerste acte val je direct in het verhaal waar de mijnwerkers zich verzetten tegen Margaret Thatcher en haar plan om de vakbond van mijnwerkers te vernietigen door grote politiemachten te sturen. Als je geen weet hebt hoe het precies in elkaar zit, kan het wel overweldigend over komen. Je wacht eigenlijk op de opkomst van Billy. Maar toch geeft het de werkelijkheid weer van de grimmige omgeving waar Billy in opgroeit. En daar is hij dan….Billy. Dit keer gespeeld door Roan Pronk. Hij heeft al eerder in Mary Poppins en Droomvlucht gespeeld, het is niet nieuw voor hem. Dat is hem ook wel af te zien, maar ook dat hij hard getraind heeft op de Billy Elliot sCool. Niet eerder heeft hij zoveel disciplines moeten leren op dansgebied. Hij danst ballet, hij tapdanst, hij doet aan acrobatiek en zweeft in de lucht tijdens het Droomballet. Na afloop van het Droomballet zie je even Roan op dat moment uit de rol van Billy stappen en veranderen in een verlegen jongen die overweldigd wordt door de staande ovatie. En dan is de voorstelling nog niet eens afgelopen.

Een andere geweldige rol is weggelegd voor jong talentje Roméo van Orsouw, die Michael speelt. De overtuiging en brutaliteit waarmee Roméo speelt is geweldig. Michael leert zichzelf gedurende de voorstelling steeds meer ontdekken. Ook dat hij het leuk vindt om in meisjesjurken te lopen en  misschien toch meer op jongetjes valt dan op meisjes. Hij schaamt zich er niet voor en vindt ‘je eige zijn’ belangrijker.

Ook Pia Douwes straalde als balletlerares Mw Wilkonson de klasse uit die zij altijd heeft tijdens haar optredens en is deze rol ook absoluut op haar lijf geschreven. Tijdens Schijn was zij niet altijd verstaanbaar. Dat is wel jammer en zijn wij zeker niet gewend van haar vanwege haar krachtige stem. Gelukkig werd het snel daarna weer beter en konden we weer volop genieten van la Douwes. De Opoe van Billy werd gespeeld door Carry Tefsen. Zij was al even terug in het theater in Flashdance, maar weet ook hier de harten te stelen van het publiek. Vooral tijdens het ‘Lied van Opoe’ waar Opoe terugblikte op haar leven met haar man, laat zien dat zij theater niet verleerd is en het nog steeds in haar benen heeft. Dat geldt ook voor mr. Braithwaite. gespeeld door Dennis Willekens. Ondanks zijn grote postuur laat hij zien dat hij niet onderdoet aan de rest wat betreft dans. .

Naast het hoge niveau van dans dat prachtig is om te zien en waar je kippenvel van krijgt, is BillyElliot ook ontroerend, grappig maar vooral ook inspirerend. Ondanks alle verzet en tegenslagen die zij krijgen te verduren, zetten Billy zijn keuze om balletdanser te worden en Michael om je eige te zijn toch door. Het verhaal klopt aan alle kanten en is een goed voorbeeld hoe een musical in elkaar moet zitten. West End, eat your heart out!

 

Lees ook:Pia Douwes zondag terug in Billy Elliot
Lees ook:Billy Elliot – Jonge talenten onthullen BILLY letters bij AFAS Circustheater
Lees ook:Trailer: Billy Elliot
Lees ook:Billy Elliot speelt vanavond officiële 100ste voorstelling
Lees ook:Billy Elliot zet de bloemetjes buiten in Keukenhof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>