Recensie| Cirque Éloize – iD

Koninklijk Theater Carré heeft al heel wat wereldcircussen mogen verwelkomen en deze zomer is het de beurt aan Cirque Eloize. Het van oorsprong Canadese gezelschap strijkt voor de zomer neer in hartje Amsterdam met iD. Hoe is het ‘spektakelcircus met ‘n vleugje West Side Story” in hartje Amsterdam?

iD telt 15 artiesten die 13 verschillende circusdisciplines tonen. Dit circus heeft geen dieren, maar wel een slangenmens die (on)mogelijke acrobatiek laat zien. Andere circusdisciplines krijgen een moderne upgrade, zoals de jongleur en de trapezeartiest. Dat allemaal wordt bijgestaan en afgewisseld met een flinke dosis urban dance.

Nog voor de voorstellingen begint wordt je ondergedompeld in de urban sfeer. Voor het doek op gaat zijn er sfeergeluiden in de zaal te horen, die je doen denken aan de drukke stad buiten. iD heeft komische, spannende, en ronduit indrukwekkende acts. Ook zijn er acrobatische acts die ronduit romantisch aanvoelen, een welkome rustige afwisseling tussen al het halsbrekende spektakel. Absolute hoogtepunten zijn een trucronde met springtouwen, een stoelentoren  en een trampolinewand.

 Geen verhaal, wel veel vermaak

Het verhaal (het “vleugje West Side Story”) is wel een heel licht vleugje, maar met alle indrukwekkende acts is het gemis van een verhaal geen probleem. De acts volgen elkaar in rap tempo op, bijgestaan door een energieke soundtrack vol hiphop die sterk de sfeer er in houdt. De cast geeft 110% en laat duidelijk zien dat ze het naar hun zin hebben met aanstekelijke energie. Ook energiek: digitale projecties op het decor die niet alleen sfeer geven maar ook echt bijdragen aan de voorstelling. Het decor zelf bestaat uit een trampolinewand met uitschuifbare verlengingen, waar onder andere Thibaut Philippe met zijn trial bike en slangenmens Nicole Winter op klimmen.

Spectaculair

iD is, zoals de poster beloofd, een hiphop circus vol spektakel. Prachtige acrobatiek wordt afgewisseld met spetterende stunts waarbij je ogen tekort hebt. Met iD zet Cirque Éloize geen stoffige circustrucs neer maar een hybride circus/hiphop spektakel. Doordat er niet gesproken of gezongen is de voorstelling niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen meer dan de moeite waard. De show is relatief kort met 90 minuten, maar daardoor uitermate geschikt om het hele gezin mee naar toe te nemen. De kinderen zullen verbaasd zijn, en de ouders al even zeer.

iD cast en creatives

iD is geregisseerd door Jeannot Painchaud, Jonathan St-Onge is uitvoerend producent. Robert Massicotte is decorontwerper, illustrator en video co-designer. Krzysztof Soroczynski is de acrobatisch show designer, en designer van de trampolinewand, waar hij tevens hoofd trainer voor is. Jean-Phi Goncalves en Alex Mc Mahon componeerden de soundtrack. Mourad Merzouki verzorgde artistieke bijdrage. Linda Brunelle is verantwoordelijk voor de kostuums, Nicolas Descôteaux voor het licht en Suzanne Trépanier voor de make-up. Alexis Laurence is medeverantwoordelijk voor het onderwerp van de videoprojecties.

Het iD gezelschap bestaat uit Antonio Aguado (urban dans), Caroline Baillon (hand balacing), Jean-Phillipe Deltell (jongleren, trampolinewand), Diana Gonzalez (Cyr wiel, aerial hoepel), Conor Houlihan (hand-to-hand, trampolinewand), Jon Larrucea (in-line skating), Forty Nguyen (urban dans), Marie Pandora (urban dans), Thibaut Philippe (trial bike, trampolinewand), Olivier Poitras (Chinese pole, trampolinewand), Johan Prytz (straps), Angel Sanchez (hand balancing, trampolinewand), Konethong Vongpraseuth (urban dans) en Nicole Winter (contortionisme, aerial silk).

iD is nog tot en met 19 juli exclusief in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam te zien. Kaarten zijn verkrijgbaar via de officiële website van Carré vanaf €15.

Lees ook:Koninklijk Theater Carré biedt Nederlands leukste fietsers gastrol in spektakelcircus iD van Cirque Éloize
Lees ook:Bas Muijs en Richard Groenendijk in show over Yab Yum
Lees ook:Spektakelcircus met een vleugje West Side Story
Lees ook:Cirque Éloize viert jubileum in Carré
Lees ook:Cirque Éloize viert jubileum in Carré

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>