JOSEPH, een feelgood musical!


Vorige week vrijdag ging de musical JOSEPH and the Amazing Technicolor Dreamcoat in Utrecht in première. Deze musical was de eerste grote productie van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber en alhoewel de musical al jaren in Engeland te zien is, is deze nu voor het eerst in Nederland als grote productie te zien. Al weken vooraf kon je op televisie de spannende zoektocht naar Joseph volgen, die uiteindelijk werd gewonnen door Freek Bartels. Maar is hij wel terecht de hoofdrolspeler in deze musical?

Voor veel mensen die de musical JOSEPH nog nooit gezien hebben, zal de productie een verrassing zijn. Als je alleen de nummers Sluit alle deuren en Laat je droom bestaan uit de musical kent, verwacht je namelijk wellicht een heel zwaar Bijbels verhaal en dat is het verre van! JOSEPH and the Amazing Technicolor Dreamcoat (waarom gebruikt men eigenlijk de engelse titel?) is namelijk een heerlijke maffe, moderne camp-vertolking van dit bijbelverhaal. De musical begint vreemd genoeg ook gewoon met Freek in een spijkerbroek en witte blouse. Hierna worden tassen aan de hele cast uitgedeeld met daarop de namen van de personages die zij spelen, waarna zij zich omkleden voor hun rol en kan het verhaal beginnen. Degene die vrijwel non-stop op het podium staat is vertelster Renée van Wegberg. En wat een geweldig talent is dat! Met haar geweldige stem weet ze het publiek te boeien en hoewel ze zich veel op de achtergrond bevind, is haar rol vele malen groter dan die van Freek.

Freek won natuurlijk het programma Op zoek naar Joseph, waardoor hij de rol van Joseph vergaarde. Maar ook deelnemers aan dit tv-programma Mathijs Pater, Hein Gerrits en Robin van den Akker, maken deel uit van de cast van deze musical. Zij nemen alle drie de rol van één van de broers van Joseph op zich, dus echte verliezers zijn ze niet. Bovendien worden er in de show een aantal subtiele en minder subtiele verwijzingen gemaakt naar de tv-show. Zo komt zelfs het woordje ‘pezzaazz’, de bekende Willem Nijholt-kreet uit de tv-show, voorbij. En dat zegt eigenlijk al genoeg over de gang van zaken in deze musical, waarin alles kan en alles mag. Het is een aaneenschakeling van maffe momenten, lachwekkende teksten en hilarische personages. Wat te denken van de farao, die briljant wordt gespeeld door Paul Walthaus? Hij wordt neergezet als een homosexuele kruising tussen Elvis en Gary Glitter. De teksten zijn veelal dubbelzinnig en nog moderner gemaakt in de vertaling van Martine Bijl. Soms draaft het zelfs een beetje door in een poging te hip te zijn.

De rest van de cast en het ensemble is super enthousiast en de lol straalt er werkelijk van af. Zelfs de altijd zo serieus lijkende Freek lijkt opeens ook goed in zijn vel te zitten in een ietwat humoristische rol. Toch hebben we ietwat het idee dat het allemaal een beetje te snel is gegaan voor deze productie. De productie lijkt nog steeds last te hebben van wat kleine kinderziektes. Zo viel bijvoorbeeld in Alphen aan de Rijn, enkele dagen na de première, tot vijf maal toe het geluid weg en dat is natuurlijk enorm zonde. Ook hebben we het idee dat sommige castleden nog een beetje in hun rol moeten groeien. De meeste songs in de musical zijn niet echt sterk, want behalve ‘Sluit alle deuren’ en ‘Laat je droom bestaan’ bestaat de musical vooral uit een potpourri van diverse muziekstijlen van pop tot calypso. Wel heel gezellig, maar geen muzikale hoogstandjes dus… JOSEPH is gewoon een heerlijke, gezellige feelgood musical, die je met een leuk gevoel naar huis laat gaan. Zeker na de afsluiter waarin bijna alle nummers nog eens de revue passeren.

En Freek… die doet het gewoon ontzettend goed! Wie had ooit kunnen denken dat hij deze rol met toch zo veel humor neer zou kunnen zetten?! Vocaal geeft de musical in ieder geval totaal geen problemen voor hem, hij moet alleen nog wat losser worden in zijn rol. Wij hebben in ieder geval genoten en gaan deze musical zeker nog een keer bezoeken! Voor de speellijst en het bestellen van kaarten, kijk op de website.

Bekijk hier vast enkele fragmenten…

Lees ook:Freek Bartels wordt Joseph
Lees ook:Eindelijk premiere voor John Vooijs in Joseph
Lees ook:Recordverkoop kaarten Joseph
Lees ook:Wie is jouw favoriete Joseph?
Lees ook:Hein, Mathijs en Robin ook in Joseph! (+ filmpje!)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>