Rocky over the Rainbow, niet voor tere zieltjes

Het was een bont gezelschap dat je zaterdag 9 oktober tegemoet kwam bij de première van Rocky over the Rainbow. Bij de ingang stonden diverse figuranten om het premièrepubliek al bij binnenkomst op te warmen voor deze bijzondere musical. Bij binnenkomst in het theater krijgen we een zak vol met “prullaria”. Een goodiebag met daarin een rammelaar, een aansteker, een fluitje en een feesthoedje? Nee, deze artikelen heb je tijdens de voorstelling allemaal nodig. Rustig zitten is er namelijk niet bij, het publiek maakt onderdeel uit van de voorstelling.

Verteller Gijs Staverman geeft een seintje als je een attribuut uit de zak mag halen om deel te nemen aan de voorstelling. Wij voelen ons weer net zo thuis als bijna negen jaar geleden toen we deze voorstelling voor het eerst bezochten. Wij weten dus al een beetje wat ons te wachten staat en dat vragen we ons af van sommige mensen om ons heen. Rocky over the Rainbow is namelijk niet geschikt voor tere zieltjes.

Toch is er het één en ander veranderd ten opzichte van de productie uit 2001/2002. Rocky Over the Rainbow 2010 moest door een rechtenkwestie een beetje worden aangepast, met name score en teksten. Ook hebben sommige personages andere namen gekregen: Brad en Janet zijn John en Janine geworden en Riff heet Lick. Maggs is compleet verdwenen en daar hebben we Blik voor in de plaats gekregen. Even wennen dus. Oud en vertrouwd was wel verteller Gijs Staverman, die er acht jaar geleden ook al bij was. Hij zal deze rol delen met Harm Edens, Jacques d’Ancona, Lone van Roosendaal en Jim de Groot.

Even het verhaal: Door een noodlottig ongeval worden drie karakters uit een brave, mierzoete jaren ’40 musical (The Wizard of Oz) gedwongen samen te werken met de losbandige figuren uit een campy jaren ’70 musical (The Rocky Horror Show). Al loopt het script in het honderd en raken beide musicals in elkaar verstrengeld. Liedjes worden gedeeld of zelfs gekaapt, avances worden over en weer gemaakt, Intriges vieren hoogtij. Wat wil die schizofrene travestiet? Wat doet dat lieve meisje met haar hond? Sterker nog: wat doet het publiek? Is dan niemand tevreden in zijn eigen musical…?

Klinkt verwarrend? Ja, dat is het ook. Elke logica ontbreekt in deze bizarre voorstelling, maar dat maakt ook niet uit. Alleen door zijn absurdheid is deze musical al hilarisch en eigenlijk gewoon een verademing. Elk personage in deze musical heeft zijn eigen eigenaardigheden, die nog even extra worden uitvergroot. Een ijzersterke cast, bestaande uit Paul Walthaus (Franklebaum), Linda Wagenmakers (Dorothy), Jorge Verkroost (Lick), Daphne Flint (Blik), Darryl Charles (Paul, de leeuw), Rolf Koster (John) en Jacqueline Aronson (Janine), weet de niet zo ijzersterke nummers toch krachtig neer te zetten en eigenlijk past de knulligheid van de liedjes ook gewoon in het geheel. Enig minpuntje is de verstaanbaarheid in de liedjes. Door alle chaos op het podium is de tekst niet altijd heel goed te horen.

Niet iedereen zal deze musical waarderen. Er worden nogal pittige dingen gezegd en gedaan en een 12+ stempel zou zeker niet overbodig zijn. Bereid je in ieder geval voor op ordinaire humor, zet je verstand op nul, doe lekker mee en je hebt een topavond. Wij hebben er in elk geval van genoten.

Zie hieronder een video en een aantal foto’s van de première, waarbij onder andere Hein Gerrits, Lone van Roosendaal, Brigitte Nijman, Sanne Kraaijkamp en Wieneke Remmers aanwezig waren.

Foto’s: Angel Mulder

Lees ook:Pers krijgt voorproefje Rocky over the Rainbow (video)
Lees ook:Eerste vertellers ‘Rocky over the Rainbow’ bekend
Lees ook:Nieuwe namen ‘Rocky over the Rainbow’ bekend
Lees ook:‘Rocky over the Rainbow’ weer ‘campy’ in première
Lees ook:Rocky over the Rainbow keert terug!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Rocky over the Rainbow, niet voor tere zieltjes

  1. Angela

    Heb ‘m afgelopen zaterdag gezien!! =D Erg leuke musical, veel leuker dan ik verwacht had! Gewoon verstand op nul en lekker meedoen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>