Première: Shrek de Musical

Zondag 4 november was de langverwachte première van Shrek de Musical. Speciaal voor de gelegenheid was er een groene loper uitgelegd in het RAI Theater te Amsterdam.
Toen Albert Verlinde en Jeroen Dona de musical drie jaar geleden op Broadway zagen, wisten zij gelijk dat ze deze musical naar Nederland wilden halen. Gelukkig is dat gelukt want Albert Verlinde Entertainment weet wederom succes te boeken met dit hilarische verhaal over het Grote Groene Monster!

Shrek de musical 
is gebaseerd op de Dreamworks animatiefilm en het boek van William Steig en verhaalt over het gelijknamige groene monster dat het aan de zijde van ezel Donkey opneemt tegen de kwade tiran Farquaad en met hem een pact sluit. Als Shrek verliefd wordt op de vrouw waar ook Farquaad zijn zinnen op heeft gezet, is echter niets meer hetzelfde…Wie het verhaal van Shrek kent zal niet verbaasd zijn over de boeren en scheten die je om de oren vliegen. Dat hoort nou eenmaal bij ‘het Oger zijn’.

William Spaaij speelt de rol van Shrek. Afgelopen seizoen speelde hij nog de Jonge Ramses Shaffy in de voorstelling ‘Ramses’, een totaal andere rol dus. Als groen monster is William overtuigend. Hij is aandoenlijk als hij verliefd wordt op prinses Fiona, angstaanjagend als oger en onbeschoft (inclusief scheten en boeren) als Shrek hoort te zijn. Het enige punt dat gemist wordt in zijn rol is dat hij niet zo groot is als een oger hoort te zijn. In vergelijking met zijn tegenspelers torent hij er niet bovenuit.
Prinses Fiona wordt gespeeld door Kim-Lian van der Meij. Zij is helemaal op haar plek met deze rol. De timing van haar grappen zijn geweldig waardoor alles overkomt wat ze doet. Dit komt goed naar voren als blijkt dat Fiona graag een perfect prinsesje wilt zijn maar eigenlijk heel erg lomp is.
Datzelfde geldt voor Paul Groot. Als Heer Farquaad moet hij het gehele stuk op zijn knieën spelen. Alleen dat gezicht zorgt al voor hilarische momenten, als hij dan ook nog mee danst met het ensemble gaat het publiek uit hun dak. Volgens Paul valt dat echter reuze mee. “Ik draag speciale gelkussens dus het is goed te doen. Het loopt heerlijk en ik kan het iedereen aanraden!”
Rogier Komproe kruipt in de huid van Ezel. Ook hij zorgt voor een komische noot in het geheel zoals zijn imitatie als Barry White in het nummer ‘Doe Dan Iets!’. Als hij verliefd wordt op de grote roze draak, met de stem van Berget Lewis, is de hilariteit compleet.

Al met al is de musical een opeenstapeling van grappen, oneliners en leuke liedjes. Het is goed om te zien dat men trouw is gebleven aan het originele verhaal.

Shrek is van origine een Amerikaanse komische computeranimatiefilm en werd in 2001 uitgebracht. In 2004, 2007 en 2010 volgde nog drie delen. In 2008 ging de musicalversie in première op Broadway en ontving acht Tony Award nominaties.
Het indrukwekkende decor, de mooie kostuums en de grootheid van deze humoristische productie maken het tripje naar het RAI Theater meer dan waard.

Creatives:
Regie: Eddy Habbema
Vertaling/ bewerking: Allard Blom
Choreografie: Martin Michel
Decor: Eric van der Palen
Kostuums: Arno Bremers

Shrek de Musical zal voor drie maanden exclusief te zien zijn in het RAI Theater in Amsterdam. De laatste voorstelling zal gespeeld worden op 6 januari 2013.


Fotograaf: Roy Zoontjes

Lees ook:Extra voorstellingen Shrek de Musical
Lees ook:Perspresentatie: “Een kijkje in de keuken van Shrek de Musical”
Lees ook:Marcel Visscher heeft rol in ‘Shrek de Musical’
Lees ook:Video: Kim-Lian boert er op los
Lees ook:Video: William Spaaij’s metamorfose tot Shrek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Première: Shrek de Musical

  1. Basje

    Waarom wordt hier niets gezegd over de slechte bewerkingen vergeleken met de originele productie, over de zwakke zang kwaliteiten van Rogier, en het feit dat de scenes tussen Shrek en Ezel veels te saai zijn, zelfs dat de kinderen er doorheen gaan praten? Waarom wordt er niks gezegd over de vele oneliners die niet vallen en Paul Groot die ze dan weet te redden?

    Kim-Lian is fantastisch net als haar jongere Fiona’s!
    Maar vooral een grote waardering gaat uit naar Martin Michel en zijn ensemble! Want wat een prestatie hebben die geleverd zeg!

    Iets meer kijken naar het totaal plaatje met de kennis van de productie dan wat leuke sterren ophemelen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>