Mamma Mia! here we go again…


Na de eerste musicalversie en de film nu dan de reizende versie van de musical Mamma Mia! Deze ging maandagavond in Theater Carré in Amsterdam in premiere. Er kwamen flink wat Bekende Nederlanders op deze feelgood musical af. Kan Mamma Mia! voor de derde keer nog wel boeien? Wij zochten het voor je uit…

Een nieuwe cast, wat tekstuele wijzigingen en vooral: een reizende voorstelling. Dit zijn de nieuwe ingredienten waarmee Mamma Mia! na vijf jaar weer op de planken wordt gezet. Lone van Roosendaal kruipt (opnieuw) in de huid van Donna. Van Roosendaal speelde Donna eveneens in 2003 (als vaste vervangster van hoofdrolspeelster Simone Kleinsma) en daarna in de Belgische en de Duitse versie. Maar verder heeft de musical een compleet nieuwe cast gekregen. Een cast waarvan we vooraf bij sommige namen wat vraagtekens zetten, maar die op het podium helemaal op hun plaats blijken te zijn. Vooral Anouk van Nes en Bas Westerweel waren voor ons de grote verrassingen in deze versie de musical vol met ABBA-hits.

Anouk van Nes speelt samen met Mylène d’Anjou de vriendeninnen van Donna, Tanja en Roos. Anouk is dé diva in het stuk en die zet ze echt met verve neer. Tijdens het nummer Weet je moeder dat (‘Does your mother know’) gaat ze compleet los samen met Karel Simons (Pepper), die wij ook nog steeds een supertalent vinden. Hilarisch!

Bas Westerweel speelt Sam, een van de drie mogelijke vaders. Een musicaldebuut voor Westerweel. Qua acteertalent heeft Bas ons zeker verrast. Zijn zang blijft echter nog wat achter, maar ach… zong Pierce Brosnan in de filmversie dan zo super? Het past bij deze rol. De andere “vaders” worden gespeeld door Ad Knippels en Rutger le Poole. De mannen zetten deze rollen met veel humor neer. Rutger kennen we al als een van de broers uit Joseph. Een rol waarin hij voor ons voor het eerst echt opviel. Iemand waar we zeker nog veel van gaan horen.

Nieuwkomer Elise Berends, die eerder de understudy van Jane was in Tarzan, lijkt nog een beetje in haar rol te moeten groeien. Of zouden het de premiere-zenuwen geweest zijn? Haar zangstem was in ieder geval wel mooi en zuiver, maar qua acteerprestaties schoot ze een klein beetje tekort. John Vooijs leek de eeuwige tweede te worden, na zijn understudy-plekken in Joseph en Tarzan, maar in Mamma Mia! heeft hij eindelijk een hoofdrol te pakken. John zijn aandeel is niet groot, maar wel overtuigend. Al hebben we een beetje het gevoel dat John bijna zichzelf speelt. Tenminste, zo naturel komt hij over in deze rol. Maar hij speelt de rol met veel enthousiasme en helaas kan hij zijn zangtalent wat weinig laten horen. Ook de rest van de cast en het ensemble brengen het verhaal met veel enthousiasme en spontaniteit. De cast lijkt in een korte tijd al prima op elkaar ingespeeld.

En Lone… tja, wat kunnen we zeggen? Wat is die vrouw geweldig! Simone Kleinsma leek onvervangbaar in de rol van Donna, maar Lone IS Donna! Op haar eigen manier geeft ze wederom invulling aan de moeder van de bruid en met zoveel enthousiasme, alsof ze voor de allereerste keer als Donna het podium opging. Heel fris en spetterend! Haar stem kan je blij maken en ontroeren tegelijk. Magistraal!

Het verhaal van Mamma Mia! speelt zich af op een paradijselijk Grieks eiland waar Donna met haar dochter Sophie woont. Op een dag ontdekt Sophie in het dagboek van haar moeder dat ze drie mogelijke vaders heeft, Harry Bart en Sam. Sophie staat op het punt te trouwen met haar jeugdliefde, Sky, maar ze wil door haar echte vader ‘weggegeven worden’. Om uit te zoeken wie haar echte vader is, laat ze alle drie de mannen naar het eiland komen en wordt Donna geconfronteerd met een ontmoeting met haar drie voormalige liefdes. Ook Donna’s beste vriendinnen, Tanja, komen naar het eiland om oude herinneringen op te halen aan de tijd van het trio Donna and the Dynamo’s, dat zij vroeger vormden.

De timing van deze revival van Mamma Mia! lijkt wat vreemd. Voor een echte revival lijkt het nog wat vroeg, maar aan de andere kant denken wij dat het succes van de film Mamma Mia! de komst van een nieuwe versie heeft versneld. Inhoudelijk is er weinig veranderd aan de musical. De teksten zijn hier en daar wat opgeleukt, maar het decor en de algehele setting doen nog sterk denken aan de Mamma Mia! waar Simone Kleinsma destijds in schitterde. Toch is ook deze reizende versie van Mamma Mia! wederom een aanrader. Mamma Mia! blijft zeker boeien en je zult met een smile het theater verlaten. Zie ook ons fotoverslag van de premiere-voorstelling.

Mamma Mia! reist tot en met 4 juli 2010 langs de vijftien grootste theaters van Nederland. Voor meer informatie en kaartverkoop, kijk op www.musicals.nl

Lees ook:TV-tip: Mamma Mia!
Lees ook:Win een Mamma Mia Pakket!
Lees ook:John Vooijs gaat weer trouwen… in Mamma Mia!
Lees ook:Lone van Roosendaal wederom hoofdrol in Mamma Mia!
Lees ook:Willemijn Verkaik in Duitse MAMMA MIA!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mamma Mia! here we go again…

  1. André de Vries

    Vanavond Mama Mia in de Stadsschouwburg van Utrecht gezien. Dolle pret, heel erg leuk, erg gelachen. En dan de rol van Anouk van Nes, wat een heerlijke vrouw en hoe dat beweegt zeg!! Een lust voor het oog en niet alleen qua acteerwerk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>