‘Broadway in de polder’ laat vooral de diepgang zien!

Gisteren 13 juni jl. was de première van Broadway in de polder. Een theaterconcert met hoogtepunten uit het oeuvre van Jos Brink, Frank Sanders en Henk Bokkinga. Lucie de Lange werkte jaren als vast lid van het gezelschap en zij verzorgt dit eerbetoon in het kader van 50 jaar musical in Nederland. Naast Lucie de Lange zingen Dick Cohen, Ara Halici, Sabine Beens dit eerbetoon samen met tweedejaars studenten van de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater. De samenstelling en regie is in handen van Paul van Ewijk. Het eerbetoon kreeg de naam Broadway in de polder. Een kreet die voor Jos Brink dekkend was voor hun musicalstijl: glitter, glamour, maar wel uit de kleigrond. 

Glitter en glamour is echter niet direct het thema van de avond. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor de nummers met diepgang en inhoud. De thema’s die voorbij komen zoals liefde, ontrouw, onzekerheid en homoseksualiteit komen dan wel uit de jaren ‘80, maar zijn nog steeds actueel. Heel duidelijk komt naar voren dat de teksten van Jos Brink en Frank Sanders fenomenaal sterk waren. Toch zijn de twee hoogtepunten van de avond twee show nummers. Dick Cohen brengt het nummer ‘Wonderen’ uit Amerika Amerika vol overtuiging en aan het eind zelf met een echte glitterjas. Maar de ster van de avond is Lucie de Lange. Vooral in het nummer  ‘Gek op die Jongen’  uit Amerika Amerika, laat ze zien dat nog altijd over een geweldig komisch talent beschikt. Zonder enige gene danst, zingt en flirt ze met de jongens van de Frank Sanders Academie. Maar ook de nummers met meer diepgang worden door Lucie de Lange vol passie en gevoel gebracht.

Duidelijk jeugdig en nieuw op het podium is het ondersteunende ensemble van de tweede jaars studenten van de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater. Maar ze brengen wel het enthousiasme goed over op het podium en maken de nummers die wat groter gezongen worden tot een waar feest. Broadway in de polder is geen gemakkelijke voorstelling. De titel voorspelt misschien meer show, maar geeft een avond met mooi Nederlandse lied, dat ook zeker te waarderen is als het oeuvre van Jos Brink en Frank Sanders onbekend is.

Jos Brink en Frank Sanders groeiden in de jaren ’80 uit tot een unieke combinatie van zowel schrijvers, spelers als producenten van hun eigen Nederlandse musicals. Zij droegen daarmee bij aan de prominente plaats die de musical in het Nederlandse theateraanbod gekregen heeft. Alle muziek werd gecomponeerd door Henk Bokkinga. De drie lieten zich inspireren door buitenlandse voorbeelden; zang, spel en dans waren even belangrijk. Maskerade was hun eerste avondvullende show, later volgden Amerika, Amerika, Evenaar, Madame Arthur, Max Havelaar, Revue,Revue en Zzinderrella. De shows waren avond aan avond uitverkocht.

Broadway in de polder is onderdeel van het M-Lab festival 50 jaar musical in Nederland waarin per decennium een bijzondere, kenmerkende voorstelling uit die periode wordt geproduceerd. De voorstelling is nog t/m 18 juni te zien in theater M-lab.

Lees ook:Frank Sanders krijgt lintje
Lees ook:Actrice Mary Michon overleden
Lees ook:‘Ode aan Annie’ vervangt ‘Amerika Amerika’
Lees ook:TeksTpierement zoekt jonge, creatieve talenten
Lees ook:Frank Sanders terug in het theater met ‘Echte Hollanders’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Broadway in de polder’ laat vooral de diepgang zien!

  1. Paula

    Ik kan haast niet wachten tot het zaterdagavond is, en ik mag gaan kijken!.

      /   Reply  / 
  2. Paula

    in één woord: WAUW!!

      /   Reply  / 
  3. Ingrid Jörgensen

    Geweldig! Wat een mooie voorstelling! Ik kon alle liedjes meezingen.
    Feest van herkenbaarheid. Vol ontroering en veel Brink momenten.

    Genieten…..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>