Recensie: Swingende première ‘Saturday Night Fever’

Vrijdagavond 17 februari was het dan zover, de première van de musical Saturday Night Fever in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Discoballen, glitterjurken en wijde pijpen. Het feestje begon al tijdens de inloop op de rode loper. De Bekende Nederlanders die daar hun opwachting maakten hadden allemaal de disco-outfit uit de kast getrokken. Toen dan eindelijk de voorstelling begon konden we ons opmaken voor een swingende avond! Met spetterende choreografieën op de bekendste hits van de BeeGees.

De musical van Joop van den Ende Theaterproducties is gebaseerd op de film Saturday Night Fever, die in 1977 uitkwam, met John Travolta in de hoofdrol van Tony Manero. Joey Ferre, de winnaar van het RTL televisieprogramma Sunday Night Fever, kon nu zijn opwachting maken als Tony. De bekende dans en discomoves lijken Joey makkelijk af te gaan. Het is overduidelijk dat de cast is geselecteerd op de danskwaliteiten, die waren absoluut fantastisch! De zang daarentegen kan af en toe een stuk beter.

Noortje Herlaar zet een geloofwaardige Stephanie Mangano neer. Hier worden we ook weer even herinnerd aan het feit dat Noortje kan dansen! In haar vorige grote rollen in de musicals Mary Poppins en The Producers kwam dat helemaal niet naar voren. Saturday Night Fever geeft haar de kans al haar kwaliteiten te benutten. De humoristische factor in de voorstelling zou vooral moeten worden bepaald door Annette, gespeeld door Laurie Reijs. Af en toe mist zij net de timing, waardoor een grap haar uitwerking mist en het af en toe zelfs ongemakkelijk lijkt. Haar solonummer ‘Als ik jou niet krijg’ zet ze geweldig neer en zorgt voor een kippenvel moment.

In 1998 werd er voor het eerst een musicalversie gemaakt in Engeland. In 2001 werd de musical voor het eerst opgevoerd in Nederland, toen met onder andere Chantal Janzen in de hoofdrol die daardoor bekend werd bij het grote publiek.

Het verhaal:
New York City; seventies; het legendarische tijdperk. De jonge, aantrekkelijke Tony Manero komt uit een arm en Italiaans immigrantengezin en groeit op in Brooklyn, New York. Hij en zijn vrienden dromen van het onbereikbare Manhattan, aan de overkant van de rivier. Elke zaterdagavond ontsnappen ze aan de dagelijkse realiteit in de disco ’2001 Odyssey’. Tony is de koning van de dansvloer en wordt aanbeden door alle vrouwen én is voor alle mannen een voorbeeld. Als hij op een avond de mooie Stephanie Mangano ontmoet, laat hij zijn vaste danspartner Annette vallen. Hij besluit, na een aantal confrontaties met familie en vrienden, samen met haar de stap naar het succesvolle Manhattan te wagen.
De legendarische BeeGees hits ‘Stayin’Alive’, ‘Night Fever’ en ‘You should be dancing’, komen allemaal terug in de musical.

Cast:
Tony Manero – Joey Ferre
Stephanie Mangano – Noortje Herlaar
Annette – Laurie Reijs
DJ Monty – Rogier Komproe
Frank Manero sr. – Tim Meeuws
Flo Manero – Judy Doorman
Frank Manero jr. – Roman van der Werff

De Faces:
Bobbhy C. – Karel Simmons
Double J. – Lars van Sermond
Joey – Alessandro Pierotti
Gus – Daniel Vissers

Na de voorstelling kunnen de bezoekers hun eigen discomoves laten zien op de speciaal daarvoor gebouwde lichtgevende dansvloer. Met Jeroen van Inkel achter de draaitafels werd Carré nog even omgetoverd tot de ’2001 Odyssy’.

De reizende musical Saturday Night Fever is nog tot 7 maart te zien in Amsterdam en zal daarna nog tot 2 augustus te zien zijn in verschillende theaters in Nederland. Voor meer informatie kun je de website bezoeken.

Lees ook:Roman van der Werff te zien in Saturday Night Fever
Lees ook:Daniel Vissers (SNF) wordt één van de Faces
Lees ook:RTL zoekt nog Tony’s voor hoofdrol in ‘Saturday Night Fever’!
Lees ook:Alternate première: Michelle Splietelhof in Saturday Night Fever
Lees ook:Joey Ferre is Tony Manero in ‘Saturday Night Fever’!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie: Swingende première ‘Saturday Night Fever’

  1. marco

    Gisteren 5 mei de avondvoorstelling in de Schouwburg in Nijmegen gezien. Erg middelmatige musical,mening groep 8 van de basisschool kan dit beter. Verhaallijn onsamenhangend, dans acts niet synchroon en rommelig , zang regelmatig echt onvoldoende een kakofonie aan tonen.
    een verplicht nummertje , één uitzondering was de ‘spaanse’ dansers in de ‘wedstrijd ‘

    zonde van het geld helaas

    Marco & Monique

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>