Groots welkom voor Freek bij Joseph (+ filmpjes!)

Freek Bartels als JosephDe cast van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is al enkele weken aan het repeteren maar pas sinds zondag weten we wie de titelrol in deze nieuwe musical van Joop van den Ende theaterproducties gaat vertolken. Freek Bartels, de 22-jarige Tilburger die Cum Laude afstudeerde aan het Fontys Conservatorium in de Brabantse stad en de televisiezoektocht naar Joseph won, mocht zich vandaag officieel bij de cast voegen op de "eerste" repetitiedag in studio Focus te Amsterdam. Musical.blog.nl was hier natuurlijk bij!

Nadat de castleden omstreeks 9.45 uur binnenwandelen en hun plaats innemen, opent uitvoerend producent Erwin van Lambaart deze bijzondere dag met een welkomstwoord. Renée van Wegberg, de winnares van een andere televisiezoektocht naar talent, Avro's Sterrenjacht, in 2004 en de Vertelster in het verhaal, zingt het openingsnummer uit de musical. Ze heeft een prachtige stem en dito uitstraling. De kinderen van het kinderkoor sluiten zich bij haar aan en dan stelt Renée voor om Joseph er eindelijk maar eens bij te halen. Kom maar op!

Onder luid applaus van cast en pers wordt Freek ontvangen en zingt meteen de sterren van de hemel. Joseph's vader Jakob, gespeeld door Leo Hogenboom, helpt hem zijn gekleurde jas aan te trekken. Dan neemt ook Freek zijn plaats in bij de rest van de cast, tussen Renée van Wegberg en Paul Walthaus, die de rol van Farao zal vertolken, in en is het tijd om de iedereen voor te stellen.

De cast: hoe zijn de rollen verdeeld?
De vier hoofdrollen zijn ons inmiddels bekend maar wie spelen er nog meer in deze musical? Wat doen de overige "Josephs" Hein, Mathijs en Robin precies en wie wordt de understudy van Renée?

In het eerdere filmpje heb je het al kunnen horen maar Hein Gerrits, die terug werd gehaald in de televisieshow nadat "Joseph" Tommy aankondigde niet meer mee te doen (hij kreeg de hoofdrol in een andere productie: High School Musical), wordt 1e understudy Joseph. Zijn vaste rol in de musical is die van broer van Joseph, Asher. Verrassend wellicht voor degenen die eerder Mathijs of Robin of misschien zelf John Vooijs, die uiteindelijk 2e werd in het programma, op deze plek hadden verwacht. Hein viel immers in een van de eerste liveshows al af. Toch is het niet zo vreemd gezien Hein's ervaring. Hij speelde onder andere in Mamma Mia!, Cabaret, Grease en Fame en wist reeds in 2002 de John Kraaijkamp Musical Award in de categorie Mannelijk Aanstormend Talent in de wacht te slepen. En natuurlijk heeft hij gewoon auditie moeten doen voor deze rol en was hij kennelijk de meest geschikte kandidaat. Wij wensen Hein in elk geval veel succes en plezier bij het instuderen en spelen van deze rol en hopen hem een keer als Joseph te mogen zien.

"Joseph" Mathijs Pater is voor de rol van Zebulum, een van Joseph's broers, gecast. Helaas geen grote solo's voor hem maar wie weet klimt hij nog wel omhoog als 2e understudy Joseph. We zullen het moeten afwachten. Robin van den Akker, de "Joseph" die in de halve finale afviel, speelt een andere broer van Joseph, Issachar, en is tevens 1e understudy voor de rol van Farao. Ook Mathijs en Robin wensen wij natuurlijk veel succes!

Josephs Taart

De 1e en 2e understudy voor de rol van Vertelster worden ingevuld door respectievelijk Vanessa Timmermans en Britt Koole. Vanessa was reeds te zien in Evita, Titanic, Copacabana, Hello Dolly!, Annie en Honk! en voor haar rol in de laatste musical was zij zelfs genomineerd voor de John Kraaykamp Musical Award in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Kleine Musical in 2007. Britt Koole was o.a. te zien als understudy Kala in de musical Tarzan.

Ook het creatieve team wordt aan ons voorgesteld waarbij bekende namen als Stanley Burleson (choreografie), Marcel Visser (muzikale leiding) en Martine Bijl (vertaling) voorbij komen.

Waarom Joseph in Nederland?
Producent Erwin van Lambaart laat ons vervolgens weten waarom juist deze musical naar Nederland komt: "We zijn in Nederland wel toe aan een musical die zowel geestig als vrolijk is en vol energie zit. Na het zien van de musical moet je met opgeheven hoofd naar buiten komen en genieten van het zonnetje dat schijnt", aldus Erwin. Carpe diem!

Een compilatie van Op Zoek Naar Joseph en een filmpje over de geschiedenis van de musical volgen als inleiding op de speech van regisseur Paul Garrington. Paul Garrington is de associate director van alle Europese en Aziatische producties van Mamma Mia!. Daarvóór voerde hij in Londen de regie van talloze theaterstukken en musicals, waaronder Picasso's Women, Take The Fire, Broken Journey, Anyroad, The Lifeblood, The Crucible, The Sea, Macbeth, Twelfth Night en A Midsummer Night's Dream. Bij The Really Usefull Theatre Company heeft Paul met onder anderen Andrew Lloyd Webber samengewerkt voor de West End musical Whistle Down The Wind en met The Pet Shop Boys aan het project Closer To Heaven.

Taart met Paul

Ook Paul heeft er zin in! Hij vertelt ons dat deze versie geen exacte kopie van de West End productie gaat worden. De Nederlandse versie krijgt een iets artistiekere benadering. Wat we ons daar precies bij moeten voorstellen kunnen vanaf 12 december gaan zien. Hij vertelt over de musical met al zijn verschillende muziekstijlen. Van Rock 'n' Roll tot Calypso, van Franse ballads tot Disco, alles komt hierin terug. "Shameless, exuberant and sparkling music", aldus Paul Garrington. "Joseph is een modern hero, a boy who dreams, learns and grows, just like Freek", zo vervolgt hij zijn verhaal. Een musical die "funny, disrespectful and ironic" is is volgens Paul Garrington een director's gift. We zijn heel benieuwd!

Natuurlijk brengt Freek ook nog het prachtige Sluit alle deuren maar ten gehore en daarna is het tijd voor het vaste onderdeel van de presentatie: het aansnijden van de taart. De vier hoofdrolspelers tezamen met Erwin van Lambaart nemen dit volgens goed gebruik voor hun rekening. Natuurlijk krijgen wij ook een stukje en dan is het helaas alweer voorbij. Een geweldige presentatie van een musical waar we allemaal steeds meer zin in krijgen..!

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, een reizende productie van Joop van den Ende Theaterproducties, gaat 12 december aanstaande in de Stadsschouwburg van Utrecht in première.

Tekst & Film: Marloes van Beek - Foto's: Angel Mulder

Lees ook:Hein, Mathijs en Robin ook in Joseph! (+ filmpje!)
Lees ook:Joseph Update: Hein en Remko verlaten de show
Lees ook:Hein Gerrits voor het eerst als Joseph op het podium
Lees ook:Wie is jouw favoriete Joseph?
Lees ook:Mathijs Pater wordt understudy Joseph

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Groots welkom voor Freek bij Joseph (+ filmpjes!)

  1. Marieke

    Wat een gave filmpjes! En wat goed gezongen, ook door Renee. Ik moet hier zeker heen. Zag dat al veel voorstellingen uitverkocht waren. Hoop dat ik nog kaarten kan krijgen.

      /   Reply  / 
  2. Pauline

    Wauw….wat een prachtige filmpjes!!
    Lang leve youtube.
    Sluit alle deuren maar:geniaal gezongen!!!

      /   Reply  / 
  3. Maud

    Wat super gaaf!!… Zo kun je er toch nog een beetje bijzijn :) . Wat ben ik trots op Renée!!… Dit moet toch echt haar grote doorbraak zijn…. Ben heel benieuwd!! Ga zowieso al naar 4 shows… dus let the show begin!!! :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>