Première Jersey Boys: A trip down memory lane!

P1090153Na grote successen op Broadway en West End is het eindelijk de beurt aan Nederland om terug te gaan in de tijd met de hits van Frankie Valli and the Four Seasons! Zondag 22 september 2013 vond de feestelijke première plaats van de nieuwe hitmusical Jersey Boys in het Beatrix Theater in Utrecht.

Het verhaal
P1090167In 1962 kunnen vier jongens uit New Jersey, aan de overkant van Manhattan, drie dingen doen met hun leven: soldaat worden, in zaken gaan die het daglicht niet kunnen verdragen of…een ster worden. Ze kiezen voor het laatste en die droom wordt waarheid, zonder op te geven of te vergeten waar ze vandaan komen.
“Ce soirees la”, met deze Franse versie van de hit “Oh what a night” begint onze muzikale reis.
Tommy DeVito legt ons uit dat ze zelfs succes hebben gehad in Frankrijk.  Tommy zit samen met zijn broertje Nick en zijn vriend, die ook Nick heet,  in een weinig succesvol bandje genaamd The Variety Trio. Op een dag haalt hij Frankie Castelluccio, die een kappersopleiding volgt,  op het podium om een nummer met hen mee te zingen. De stem van Frankie valt direct op.

Tommy beland na een overval  in de gevangenis waar zijn broertje hem al opwacht. Frankie besluit na een date met Mary Delgado (de ex van Tommy) zijn naam te veranderen in Frankie Valli.  Er zijn diverse bandnaam wisselingen en groepssamenstellingen.  Nick verlaat de groep, Hank Majewski is de nieuwe, maar wordt ontslagen omdat hij een vreemde vogel blijkt. The Four Lovers, zoals de groep dan heet, moet weer op zoek naar een nieuw lid.

Joe Pesci, ja DIE Joe Pesci,  introduceert de piano spelende singer-songwriter Bob Gaudio. Ze nemen hem op in de groep en ze komen terecht bij de succesvolle producer Bob Crewe. Hij belooft  een aantal nummers van hun zelf uit te brengen als ze hem helpen met koortjes van andere artiesten in te zingen. Ze besluiten dat ze eerst eens een goede naam moeten vinden en komen, na het zien van een  reclamebord van de bowlingbaan waar ze auditie gaan doen,  op de naam The Four Seasons.

jersey_boys_nlEindelijk is daar het echte succes en worden er diverse hits gescoord als Sherry, Big girls don’t cry en Walk like a man. Dat roem ook een keerzijde heeft blijkt wel als de enorme schulden van Tommy aan het licht komen en het huwelijk van Frankie en Mary op de klippen loopt.

In vier jaargetijden slepen  de hoofdpersonen je mee in een wereld van dromen en roem.
Het verhaal wordt één voor één door de leden van The Four Seasons verteld.
Lente: Het eerste seizoen wordt verteld door Tommy DeVito, de ‘bad guy’ van de groep maar ook de leider, de manager, degene die de groep bij elkaar houdt. Tommy vertelt hoe het allemaal begon.
Zomer: Bob Gaudio, het muzikale genie, beschrijft de zomer: het toppunt van het succes.
Herfst: Het succes heeft een keerzijde, dit laat Nick Massi zien in het derde seizoen.
Winter: In het vierde seizoen, de winter, reflecteert Frankie Valli op de eenzaamheid en het verdriet van de gehele periode, maar toont ook de beloftes van een nieuw seizoen…
Het decor is sober maar met de juiste belichting en diverse attributen maken ze er een prachtig geheel van.

Cast
Frankie Valli – Tim Driesen
Tommy DeVito – René van Kooten
Bob Gaudio – Dieter Spileers
Nick Massi – Robbert van den Bergh
Alternate Frankie Valli – Maarten Smeele

Gyp DeCarlo – Hugo Haenen
Bob Crewe – Barry Beijer
Joe Pesci – Martijn Vogel
Hank Majewski – Stephan Mooijman
Norm Waxman – Mathijs Pater
Barry Belson – Omri Tindal
Knuckles – Stefan de Kogel
Mary Delgado – Lysanne van der Sijs
Lorraine – Willemijn de Vries
Francine – Myrthe Maljers

Swings:
Jurre Geluk
Roman van der Werff
Rick McDonald
Kelvin Wormgoor
Marleen de Vries
Marjolein van Haren

P1090188Na de berichten over zijn longontsteking, was het nog maar de vraag of René van Kooten  zou spelen. Maar hij was er en hoe. Hij zet een arrogante DeVito neer, precies zoals DeVito hoort te zijn. Zelf zegt hij over zijn rol: “Tommie heeft een grote bek maar zo zit ik zelf niet echt in elkaar. Het is wel leuk om een machorol te spelen!”
Robbert van den Bergh speelt de niet zo opvallende  Nick Massi. Hij neemt de P1090189bas partijen van de band voor zijn rekening maar geeft na afloop van de première toe dat ze de instrumenten niet zelf spelen. Robbert weet een goede balans te brengen in het geheel waarbij hij toch gangster is maar uiteindelijk gewoon een familieman blijkt te zijn. “De try-outs gingen goed. Het geeft een goed gevoel als het publiek zo uit zijn dak gaat. Wat de groep in 10 jaar heeft beleefd samen, dat gevoel moeten wij als cast neer zetten in 10 weken. Vanaf het begin hadden de jongens (René, Dieter, Tim en Robbert) al een hele goede klik samen en dat helpt heel erg mee natuurlijk.”
Mega talent Bob Gaudio wordt geweldig vertolkt door Dieter Spileers. In zijn solo stuk hoor je pas echt hoe goed zijn stem is. Tijdens de première beseft P1090186Dieter pas dat hij een hoofdrol in een grote musical te pakken heeft, hij verteld; “Mijn ouders zijn mijn steun en toeverlaat, als ik mij vader in het publiek zie zitten, met zijn handen in de lucht, dan word ik zo blij! Dan besef ik ineens dat ik in een grote musical een hoofdrol speel en dat ik dat grotendeels aan mijn ouders te danken heb.”
We zien Martijn Vogel in diverse rollen over het podium fladderen en ook Hugo Haenen laat zijn veelzijdigheid zien. Het ene moment speelt hij voortreffelijk maffiabaas Gyp DeCarlo, om daarna weer vrolijk als rechter of pastoor te verschijnen. Er zijn sowieso veel dubbelrollen in deze productie. Ook voor de dames. Respect voor de snelle verkledingen en omschakelingen. Barry Beijer had als verwijfde Bob Crewe de lachers op zijn hand. Zijn maniertjes en opmerkingen zijn hilarisch te noemen.
Maar de man van de show is toch echt Tim Driessen! Na het prachtige “Can’t P1090185take my eyes off of you” genoot hij zichtbaar emotioneel van zijn ovatie. Hij overtuigd met zijn spel en enorme stembereik. Het auditie proces zal moeilijk geweest zijn want vind maar eens een echte Frankie Valli sound! Maar het is ze gelukt! Dit is Frankie ten voeten uit! Tim: “Premièrepubliek is altijd anders dan het publiek dat naar de try-outs komt. Vandaar dat dat dus weer extra spannend is. Elke keer gaat een scène weer net even anders dan de vorige keer maar toch gaat dat heel goed. Je raakt op elkaar ingespeeld.”

Creatives:
Script – Marshall Brickman, Rick Elice
Muziek – Bob Gaudio
Liedteksten – Bob Crewe
Vertaling – Jan Rot
Regie – Des McAnuff
Producenten – Joop van den Ende & Tanja Dik

P1090151_opt
Jersey Boys is een wervelwind van hits, we wisten van te voren niet dat we zoveel hits van deze mannen zouden kennen! Een geweldige show voor alle generaties!
De musical is één van de meest populaire shows op Broadway, het heeft nog steeds één van de hoogste gemiddelde ticketprijzen in vergelijking met andere shows van de laatste zes jaar.

Jersey Boys is exclusief te zien in het Beatrix Theater Utrecht.

Fotograaf: Debby van Rooijen

Lees ook:Definitieve cast bekend van Jersey Boys
Lees ook:Cast Jersey Boys compleet met Hugo Haenen
Lees ook:René van Kooten hoofdrol in Jersey Boys
Lees ook:Johan Derksen reikt eerste exemplaar kerst-cd Jersey Boys uit
Lees ook:Jersey Boys nemen kerstsingel op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>