Nieuwe Wilhelmina’s voor ‘Soldaat van Oranje’

Gisteren werden in de theaterhangaar van vliegveld Valkenburg de drie nieuwe Wilhemina’s voorgesteld die deze rol afwisselend zullen vertolken in Soldaat van Oranje. Zoals eerder bekend gemaakt is Soldaat van Oranje – De Musical tot en met oktober 2011 verlengd. Omdat een aantal leden van de cast deze verlenging niet door kan spelen wegens andere verplichtingen hebben de producenten deze drie actrices bereid gevonden om in die periode de rol van Koningin Wilhelmina op zich te nemen. Petra Laseur, Anne-Wil Blankers en Els Ingeborg Smits zijn gecast om de rol vanaf juni afwisselend te spelen.

Acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries geeft aan dat hij zich erg verheugd op de verlenging. Met drie nieuwe actrices wordt er toch een nieuw leven in de show geblazen. Een belangrijk onderdeel in het verhaal van de musical is de ontwikkeling die Wilhelmina als koningin doormaakt. Men is haar door de oorlog als beter benaderbaar gaan beschouwen. Ze is een echte ‘vrouw van het volk’ geworden.

Verder is hij blij en erg trots om te zien dat het publiek zo divers is. Jong en oud komt kijken en dat is erg belangrijk met een thema als de Tweede Wereldoorlog.

Petra Laseur (1939) speelde o.a. in toneelstukken van de Nederlandse Comedie, Globe, Het Publiekstheater en Het Nationale Toneel. Petra ontving in haar carrière al diverse onderscheidingen. Tevens kennen wij haar ook van een aantal Nederlandse speelfilms zoals Het Afscheid, Bride Flight en Familie. Voor deze laatste ontving Petra de Nederlandse Academy Award.

Anne-Wil Blankers (1940) schitterde als eens eerder in de rol van Wilhelmina in Wilhemina: Je Maintiendrai van Ton Vorstenbosch. Zij denkt dan ook dat het spelen van de rol snel weer vertrouwd aan zal voelen. Waarschijnlijk gaat het binnenkort ‘gewoon weer vanzelf’.

Haar musicaldebuut was in Cabaret. Naast theater speelde Anne-Wil in een groot aantal films en televisieseries. Ze is eenmaal onderscheiden met een Colombina en tweemaal met een Theo d’Or. De Theo MannBouwmeesterring die vanaf 1994 in haar bezit was, heeft zij onlangs doorgegeven aan Ariane Schluter.

Els Ingeborg Smits (1944) debuteerde in de musical De Kleine Parade van Wim Sonneveld. Ook Els heeft een uitgebreide lijst van Theaterstukken en films op haar naam staan. Over haar rol in Soldaat van Oranje zegt ze; “Ik vind het erg spannend maar ik verheug me er enorm op. Ik ben weer op zangles gegaan om toch even te trainen. Verder komt het helemaal goed want ik heb al jarenlang ervaring in het muziektheater.”
Producent Fred Boot:“We vinden het een eer dat drie actrices van zo’n enorm kaliber bereid zijn in onze voorstelling de rol van Koningin Wilhelmina te vertolken. Het is nu bij de repetities al heel bijzonder. We verheugen ons er enorm op om de voorstellingen te zien met Petra, Anne-Wil en Els”.

De première van Petra Laseur is zondagmiddag 19 juni. Zij speelt de rol vanaf dan afwisselend met de huidige actrice Anke van’t Hof. 12 augustus is de eerste voorstelling van Anne-Wil Blankers en vanaf september speelt naast Anne-Wil ook Els Ingeborg Smits de rol van Koningin Wilhelmina.

Catherine ten Bruggencate speelt 15 juni voor de laatste keer haar rol als Koningin Wilhelmina. Anke van’t Hof speelt tot en met 31 juli aanstaande.

Foto: Joris van Bennekom

Lees ook:Edwin de Vries gaat zelf rol spelen in ‘Soldaat van Oranje’!
Lees ook:Huub Stapel en Olga Zuiderhoek in Soldaat van Oranje
Lees ook:Soldaat van Oranje – De Musical verlengd t/m januari 2013
Lees ook:Els Ingeborg Smits overleden
Lees ook:‘Soldaat van Oranje – De Musical’ verlengd tot en met april 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>