‘Wicked’; Bill van Dijk blijft spelen tot zijn dood!

Gisteren spraken we Bill van Dijk over zijn rol als De Tovenaar in Wicked. Bill van Dijk volgde zijn opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam en aan de gerenommeerde Guildhall School of Music and Drama in Londen. Hij is een van de pioniers van de Nederlandse musical. Al vier decennia lang is Bill van Dijk de enige Nederlandse musicalster die negen maanden op de West End en een half jaar op Broadway een originele hoofdrol vertolkte.

Bill’s cariérre begon in de internationale productie van Hair. Dit bleek slechts het begin, er volgden vele hoofd- en dragende rollen in binnen- en buitenlandse producties zoals o.a. Les Misérables, Miss Saigon, Evita, Joseph, Little Shop of Horrors, Godspell en Gypsy. Ook speelde Bill een belangrijke rol in originele Nederlandse musicals zoals o.a. Zeldzaam, Dear Fox, Een kannibaal Als Jij en Ik, Nilsson the Musical, Ik Jan Cremer en Cyrano-de Musical.

Bill van Dijk was op TV te zien in  onder andere series als Goede Tijden Slechte Tijden, Van Speijk, Spijkerhoek en Sesamstraat. Hij ontving twee maal  Het hart van Rotterdam, won het International Songfestival of Malta en werd in 2001 en 2008 genomineerd voor Beste Mannelijke Hoofdrol voor Little Shop of Horrors (kleine musical) en Pinokkio (grote musical).

We vroegen Bill wat het grote verschil is in weer spelen in een grote productie ten opzichte van kleine productie zoals hiervoor in Maria? “Ik vind het heerlijk om weer in een grote productie te spelen. Natuurlijk, je hebt veel minder vrijheid. Deze productie is heel technisch en dan worden een heleboek scenes erg strak gezet. Maar ik heb toch ook mijn eigen stempel op de rol van De Tovenaar kunnen drukken. Hier en daar heb ik suggesties kunnen doen (onder andere in  één van de dansjes) en heb ik mijn eigen ideeen kunnen verwerken.“

Hoe is het om de ietwat onsympathieke Tovenaar te spelen? “Ik zie hem niet zozeer als onsympathiek. Meer een man die vanuit zijn jeugd waarschijnlijk onbegrepen is geweest. Die eigenlijk een beetje dom is en lijdt aan grootheidswaanzin. Toen ze hem aanzagen voor de Grote Tovenaar, vond hij dat heerlijk en heeft hij dat maar zo gelaten. En nu moet hij alle zeilen bijzetten om er voor te zorgen dat zijn nepwereld niet opvalt.”

Hoe krijg je de adrenaline aan het eind van een voorstelling weer uit je lichaam. Hoe val je toch in slaap na een enerverende avond? “Ik ga standaard niet voor 3 uur naar bed. Nooit, of ik nu wel of niet in een musical sta. Dat is mijn standaard ritme en gelukkig ook die van mijn vrouw. Dat is wel zo gezellig. Ik rij na de voorstelling gewoon naar huis. We praten nog wat na en nemen de tijd. Dus slapen na de voorstelling is voor mij geen enkel probleem.”

Natuurlijk is Wicked op dit moment je favoriete musical, maar welke rollen zou je nog graag willen spelen in de toekomst? “Ik heb geen echte rol op mijn lijstje staan die ik nog perse wil spelen. Ik wil graag mooie rollen spelen en zal dat blijven doen tot aan mijn dood. Ik moet er niet aan denken om te moeten stoppen. Elke rol brengt iets met zicht mee, van elke rol leer je. Uit elke rol haal ik weer iets dat er voor zorgt dat ik mezelf als mens nog meer ontwikkel. En dan hoeven het niet perse musical rollen te zijn. Toneel, musical, muziek maken, het vloeit allemaal in elkaar door en gaat allemaal over het zelfde. Ik hoop in ieder geval dit nog jaren te kunnen doen.”

En natuurlijk hopen wij Bill van Dijk nog jaren te zien spelen. In kleine en in grote producties.

Lees ook:Vijf vragen aan… Bill van Dijk!
Lees ook:Bill van Dijk wordt Wizard in ‘Wicked’
Lees ook:Musicalsterren in Tita Tovenaar
Lees ook:Paul Groot speelt Sonneveld in DeLaMar
Lees ook:Freek Bartels en Bill van Dijk in musical Sonneveld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>