Musical over Anne Frank: Je Anne


Mark Vijn Theaterproducties brengt in theaterseizoen 2010- 2011 de musical Je, Anne. Deze musical vertelt het vermaarde maar tragische verhaal van twee Joodse families die gedurende 25 maanden in een klein huis in Amsterdam ondergedoken zaten om aan vervolging door het Duitse Nazi regime te ontkomen.  Je, Anne gaat in oktober 2010 in première en de musical is tot en met april 2011 te zien in de Nederlandse theaters.

De Musical blijft trouw aan de feiten met alle facetten, zoals zich die afspeelde in de ruimte aan de Prinsengracht 263, ‘Het Achterhuis’. De vele moeilijke momenten, de spanning en onzekerheden, maar ook de warmte en het eeuwige optimisme van Anne worden op een integere en ontroerende manier in deze musical weergegeven. Het tijdloze verhaal wordt versterkt door prachtige ontroerende muziek. Voortgestuwd door het onsterfelijke geloof van een jong meisje met nog een leven voor zich, raakt Anne Frank’ s soms hartverscheurende, soms opgewekte dagboek iedereen nog steeds in het diepste van het hart en de emoties herinneren aan het goede van wat ieder mens in zich heeft.

Annelies Marie (Anne) Frank wordt op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main geboren. Haar familie verhuisde, om aan vervolging door het Duitse Nazi regime te ontkomen, in 1933 naar het Merwedeplein 37-2 in Amsterdam. Op 6 juli 1942, Anne was toen net 13 jaar oud, dook de familie onder in een ruimte achter het bedrijf Opekta van vader Otto Frank. De toegangsdeur tot deze ruimte zat verstopt achter een boekenkast. Enkele werknemers van het bedrijf, waaronder Miep Gies waren op de hoogte van de onderduikers.
Een week na de familie Frank, betrok de Joodse familie Van Pels het achterhuis en op 16 november 1942 trok de tandarts Fritz Pfeffer als laatste in. Gedurende deze periode hield Anne een dagboek bij waarin ze haar angsten omschreef, de ontluikende liefde voor Peter van Pels en haar ambities om schrijver te worden. Vanaf de zolderkamer kon ze de top van de inmiddels beroemde kastanjeboom zien, ook hier schreef ze over.

Na een oproep van radio Oranje, om na de oorlog dagboeken te publiceren, besloot Anne haar dagboek te herschrijven. In 10 weken schreef ze 324 vellen vol, maar ze kon het boek niet meer voltooien. Na te zijn verraden werden de onderduikers op 4 augustus 1944 door de Grune Polizei en Nederlandse politieagenten gearresteerd. Via kamp Westerbork werden de onderduikers gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau, alwaar ze op 5 september arriveerde en de eerste selectie overleefde. De mannen en vrouwen werden gescheiden en op 28 oktober vertrok een transport vanuit Birkenau naar Bergen-Belsen met, naar alle waarschijnlijkheid, Anne en Margot Frank. Exacte data zullen nooit bekend worden, maar ergens tussen eind februari en midden maart 1945 overlijdt Margot en enkele dagen later ook Anne waarschijnlijk aan de gevolgen van vlektyfus. Alleen Anne’s vader overleefde het vernietigingskamp en keerde in juni 1945 terug naar Amsterdam. Op aanraden van vrienden publiceerde hij het dagboek in 1947. Het is sindsdien één van de meest gelezen boeken ter wereld. In 1980 overleed Otto Frank op 91 jarige leeftijd.

Je, Anne wordt geproduceerd door Mark Vijn, eerder verantwoordelijk voor de succesproducties Bubbling Brown Sugar, Chess, Sweet Charity, CopaCabana, A Chorus Line en Anatevka. De regie is in handen van Frank van Laecke. Van Laecke ontving veel (musical) nominaties en prijzen.

Lees ook:ANNE vanavond opgedragen aan Buddy Elias
Lees ook:Sjoukje Hoogma is nieuwe Anne Frank
Lees ook:Op Zoek naar Anne Frank?
Lees ook:‘Je Anne’ laat de ware Anne Frank zien
Lees ook:Cast ‘Je Anne’ bezoekt Anne Frank huis

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Musical over Anne Frank: Je Anne

  1. Pingback: Musical over Anne Frank in Nederlandse theaters | Boeken

  2. Noortje

    Ik heb een vraagje, wanneer worden er audities gehouden voor deze musical, en waar moet je aan voldoen als je de rol van anne zou willen spelen?
    iniedergeval of iemand iets meer infromatie heeft over deze productie!
    alvast bedankt!

    groetjes Noortje

      /   Reply  / 
    1. Nienke

      Je kunt je nu inschrijven.
      Het is alleen wel voor mensen die vóór 1994 zijn geboren.
      Er stond eerst na 1994, maar dat was blijkbaar een fout op de site.

      Groetjes Nienke

        /   Reply  / 
  3. viola

    Ik zou ook graag auditie willen doen voor Anne. Dus heb ik eigenlijk dezelfde vraag als de vorige
    wanneer en waar zijn de audities?
    Viola

      /   Reply  / 
  4. Eefje

    Hetzelfde als de eerdere vragen, als iemand weet wanneer en waar de audities zijn, graag doorgeven!

      /   Reply  / 
  5. lautjuh

    ik ben geboren in 1994 kan ik dan al meteen geen auditie meer doen?
    en WAAR kan ik me inschrijven voor de audities(of zijn die al geweest?)
    ik hoop snel een reactie te krijgen
    xlauatjuh

      /   Reply  / 
  6. eva

    waarom moet je er zo oud voor zijn. En moet je er joods uitzien???

      /   Reply  / 
  7. linda

    ik heb ff een vraagje
    wat zijn de kosten van deze musical

      /   Reply  / 
  8. Demi

    Het was een erg mooie musical! ‘x

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>