Vrijheid, Vrede en Volwassen worden bij Onder de Groene Hemel

Een vrijdagmiddag in ‘t Blauwe Theehuis in het Vondelpark te Amsterdam…een bijzondere plek waar het ooit ook in 1969 begon. Vrijheid en Vrede wordt opnieuw leven ingeblazen door de musical Onder de Groene Hemel. Afgelopen vrijdag werd de cast van deze nieuwe musical gepresenteerd aan de pers.

Onder de Groene Hemel speelt zich af in het jaar 1969, een periode waarin de ‘flower power’ opkwam en het Vondelpark dè ontmoetingsplek was voor de hippies. Het park was één grote camping waarbij er geleefd werd of het de laatste dag van hun leven was, alles gebaseerd op vrije liefde en vrede. Regisseur Koen van Dijk was zelf nog maar 1o jaar oud, maar heeft zeker wel wat van deze invloeden mee gekregen. Hij heeft er dan ook ontzettend zin in deze musical, met name ook door de liedjes van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh die de basis vormen van Onder de Groene Hemel.

Dat Koen van Dijk deze liedjes roemt, laat hij merken tijdens zijn presentatie. Van Dijk heeft verschillende boeken meegenomen waar onder andere ‘Testament Lennaert Nijgh’ die hij als grote inspiratiebron ziet. Hij heeft zelfs voor de cast als huiswerk een boekwerk geschreven ‘Waar gaan die liedjes eigenlijk over’ met uitleg waar de liedjes van Nijgh over gaat. Een liedje zoals Pastorale (gezongen Ramses Shaffy en Liesbeth List, geschreven door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh) wordt hierin onder andere uitgelegd. Iedereen vindt het een mooi nummer, maar waar gaat het nou precies over? Als je dat vraagt, blijven veel mensen in gebreke. Die liedjes kunnen iets zeggen, zonder dat de vinger er op gelegd kan worden wat het lied nou betekent. Dit gebeurt wel in de voorstelling legt Van Dijk uit. Daarin wordt de keuze gemaakt wat de liedjes inhouden. Volgens Van Dijk weet je wat Pastorale echt betekent zodra je deze voorstelling hebt gezien.

Lennaert Nijgh
Nijgh staat bekend om de bijzondere inhoud van zijn liedjes die soms ook abstract zijn waar mensen zich in allerlei bochten moesten wringen om de betekenis te kunnen duiden van zijn teksten en waar het lied om ging. Hij was een jeugdvriend van Boudewijn de Groot en schreef zijn teksten. Hun eerste hit samen was ’Een Meisje van 16′  een vertaling van Charles Aznavours Une enfant (de seize ans). Andere grote hits waren Het Land van Maas en Waal, Testament en Prikkebeen.

In het werk van Nijgh zijn grote thema’s aan te wijzen. Een groot inspriratiebron is het jaar 1969, liefde en lust. Niet alleen liefde, maar ook verlangen naar een ander en de onmogelijkheid om maar van 1 vrouw te houden. Een ander belangrijke thema die vaak terugkomt in zijn liedjes is het volwassen worden. Nijgh is een enorme pleitbezorger om fantasie te blijven gebruiken (De eenzame fietser). Het derde thema die typisch is voor zijn liedjes, is Deugd en Zonde (Mallebabbe).

Een inspiratiebron voor Nijgh en voor de vormgeving van de voorstelling is met name een drieluik geweest van Jeroen Bosch, ‘De Tuin der Lusten’. Van Dijk heeft een replica hiervan meegenomen waarop hij aantal zaken aan kan wijzen die Nijgh heeft gebruikt in zijn liedjes, zoals de Snoeshaan die een glazen ei legt en Konijn met een trechter op zijn kop.

De voorstelling wordt een hele happening dus volgens Van Dijk. Zo spelen de cast allemaal gitaar, terwijl sommige nog nooit een instrument hebben bespeeld, het decor is flexibel en de band speelt af en toe mee als acteur. René van Kooten zal ook door de voorstelling heen diverse rollen op zich nemen.

Onder de Groene Hemel
Het verhaal gaat over Jimmy (René van Kooten) die ervoor moet zorgen dat zijn ouders (Sophie Veldhuizen & Thomas Cammaert) in een tijd van vrije liefde en lusten elkaar zullen vinden en belangrijk; bij elkaar blijven. Dit gebeurt in een abstracte manier waarin een volwassen Jimmy terugkijkt op de liefdesgeschiedenis van zijn ouders.

De première vindt plaats op 29 januari (de geboortedag van Lennart Nijgh) 2015 te Haarlem. Voor meer informatie kunt u kijken op www.onderdegroenehemel.nl.

Kijk hier voor een korte impressie:

 

 

 

 

 

Lees ook:Onder de groene hemel vanavond in première
Lees ook:Cast Onder de groene Hemel in Musical Sing-a-Long
Lees ook:René van Kooten in musical Onder de Groene Hemel, met liedjes van Boudewijn de Groot
Lees ook:Onder de Groene Hemel: Terugkeer van de Flowerpower in 2015
Lees ook:Onder De Groene Hemel organiseert bijzondere winactie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrijheid, Vrede en Volwassen worden bij Onder de Groene Hemel

  1. Caroline

    Vreemd dat “Jimmy” in de musical zit. Dit is toch helemaal geen tekst van Lennaert Nijgh?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>