Hairspray is één groot feest!


Twee weken terug ging de musical Hairspray in premiere. Wij bezochten de voorstelling deze week in de Meervaart in Amsterdam. Zou de Nederlandse versie van Hairspray ons net zo vrolijk maken als de Londense en filmversie die we gezien hebben?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: V&V Entertainment is er met deze versie absoluut in geslaagd om een waardige Nederlandse versie van deze klassieker neer te zetten! Vooraf waren we wat huiverig voor wat ons te wachten stond. Tijdens het Musical Awards Gala kromden onze tenen om wat we zagen. Dit beloofde niet veel goeds. Maar veel repeteren en een enthousiaste cast hebben veel goed gemaakt in de afgelopen weken. Hairspray boeit van het begin tot het eind en we zijn flink onder de indruk van de cast. Twee mensen waar we in het verleden wat minder enthousiast over waren, zijn in deze voorstelling compleet op hun plek. We hebben het over Jim Bakkum en Cindy Bell.

Jim Bakkum speelt in Hairspray niet alleen Link Larkin. Hij IS Link Larkin. Zijn spel is dusdanig goed, dat je helemaal vergeet naar Jim Bakkum te kijken. Het lijkt of Jim keihard heeft gewerkt voor deze rol. Waar hij in eerdere musicals een beetje overschaduwd werd door andere talenten in de cast, lijkt hij in Hairspray voor het eerst echt op te vallen. We zijn nog steeds niet helemaal kapot van zijn zangstem, maar hij klinkt toch al stukken beter dan voorheen. Cindy Bell zagen we als alternate van Ariel Moore in Footloose en in die rol viel ze ons enorm tegen. Maar als Penny Pingleton in Hairspray steelt ze onverwacht de show. Briljant hoe deze mooie meid toch een houterig, sullig grietje weet neer te zetten. Petje af!

En dan Arjan Ederveen. Op het Musical Award Gala liet zijn zang nogal te wensen over en toegegeven, het is nog steeds geen topzanger. Maar op de een of andere manier valt dat compleet op zijn plaats in de rol van Edna Turnblad. Arjan geeft een geheel eigen draai aan deze rol en eigenlijk bevalt deze ons wel. Hij had met regelmaat de lachers op zijn hand en zelfs toen hij, wellicht per ongeluk, de geblesseerde arm van Esmee beetpakte, leefde de zaal mee met de aandoenlijke reuzin die daar op het podium stond. Hij gaat compleet los in deze rol en vaak is één beweging al genoeg voor een gigantisch lachsalvo in de zaal. Zelfs de geluidsmensen, die de voorstelling toch al vaker gezien hebben, hielden het niet helemaal droog.

En God, Esmée van Kampen… wat moeten we daar nu nog over zeggen? Alles wat gezegd kon worden is elders al gezegd. Deze dame is letterlijk een groot talent, waar we ongetwijfeld nog veel meer van gaan horen. En Anouk Maas bewijst ook in deze musical weer dat ze terecht de Musical Award voor aanstormend talent won. Overigens lijkt ze als twee druppels water op de Amber Von Tussle die wij in Londen zagen.

Helaas zijn we ook bij deze Nederlandstalige versie van Hairspray niet zo heel gecharmeerd van de vertalingen van de liedjes. Het blijft hoe dan ook een vertaling en in het Nederlands klinkt het toch allemaal niet helemaal super. We zagen dit afgelopen week bij het voorproefje van All Shook Up – Love Me Tender tijdens de persdag al, maar ook nu bij de bekende Hairspray liedjes is het het allemaal net niet. Het blijft toch moeilijk om zulke klassiekers in het Nederlands neer te zetten, maar de geweldige cast van Hairspray maakte veel goed. Het enthousiasme straalt er van af.

De musical Hairspray mag er dan een zijn met best een zware boodschap (discriminatie), maar de musical geeft je van het begin tot het eind een happy feeling en je zal dan ook met een flinke glimlach de zaal verlaten. We kunnen dan ook maar één ding zeggen: een aanrader!

Voor meer informatie en kaarten kijk op www.theaterhits.nl

Foto’s: Roy Beusker

Lees ook:Lezersrecensies SuperModel de Musical
Lees ook:Willkommen, Bienvenue, Welcome…
Lees ook:Mamma Mia! here we go again…
Lees ook:Jim vrijwel zeker van hoofdrol in Hairspray
Lees ook:Gordon in Hairspray?

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hairspray is één groot feest!

  1. X

    Helemaal mee eens. Ik vond het ook van begin tot eind kanllen. Jim was helemaal top wat een komisch talent heeft die gast.

      /   Reply  / 
  2. Debby

    Ik vond het een waanzinnige musical. Heb me suf gelachen. Ik heb vol bewondering naar Jim, Esmee en Ariel gekeken. En Arjan die heeft me echt laten bulderen van het lachen, ik was er dezelfde avond dus de hardste lach was van mij die je hoorde ;-)

      /   Reply  / 
  3. Geesje

    Stukje uit Hairspray bij Lieve Paul was Super!
    En wat zong Jim het goed!
    Helemaal zijn stijl deze oude soulmuziek.

      /   Reply  / 
  4. rooie110

    Ik had de vervangers voor Jim, Esmee en Arjan. Die waren echt super goed! Heb me suf gelachen om Richard (de invaller van Arjan)omdat het mis ging met de Flappie Wappie xD Hij spoot inplaats van recht vooruit in Richards gezicht xD

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>