Première ‘Wicked’: Betoverend!

Zondag 6 november was het dan eindelijk zover. De première van de veelbesproken musical Wicked. De groene loper was voor de gelegenheid uitgelegd voor de ingang van het AFAS Circustheater in Den Haag. Hordes Bekende Nederlanders maakten hier hun opwachting, velen gekleed met een tintje groen. Al namen Gordon en zijn LA The Voices deze dresscode wel heel serieus door met een geheel groen geverfd gezicht over de groene loper te schrijden.

De verwachtingen waren hoog gespannen. Men heeft het al weken over de meest favoriete musical aller tijden. Deze verwachtingen moesten nog wel waargemaakt worden. Maar al vanaf de eerste paar seconden werden wij meegesleurd in het sprookjesverhaal en de daaropvolgende 145 (!) minuten werden wij niet meer losgelaten! Wat een spektakel!

De musical vertelt het verhaal achter The Wizard Of Oz. In Wicked wordt duidelijk hoe de Blikken Man, de Luie Leeuw en de Vogelverschrikker zijn geworden zoals ze zijn. Alles draait om de vriendschap tussen de twee heksen Elphaba (Willemijn Verkaik) en Glinda (Chantal Janzen). Glinda is de mooie, populaire, goede heks en Elphaba is de onbegrepen, talentvolle, groene heks. Allebei vallen zij voor de charmes van de knappe prins Fiyero (Jim Bakkum) en dat maakt de vriendschap nog ingewikkelder als dat het al was. Als Elphaba dan ook nog eens verraden wordt door De Tovenaar (Bill van Dijk) slaat ze op de vlucht.

Het decor is overweldigend. De lichteffecten, het geluid, alles klopt in deze voorstelling. Tel daarbij nog eens de geweldige stem van Willemijn Verkaik bij op (vooral als zij het welbekende nummer ‘Ik lach om zwaartekracht’ zingt) en je hebt een perfecte voorstelling. Het is ook duidelijk te horen dat Jim Bakkum en Chantal Janzen ontzettend hard getraind hebben in hun zangkwaliteiten. Het bereik van Jim Bakkum is vele malen groter dan wat we eerder van hem hebben gehoord. Chantal Janzen gaat een aantal keer flink de hoogte in met haar stem, daarnaast is zij ook de aangename sfeermaker van het geheel. Haar talent voor humor is duidelijk als zij telkens de lachers op haar hand heeft.

Christanne de Bruijn speelt de zus van Elphaba, Nessarose. We kunnen wel zeggen dat zij een verrassing is in de show. Ook zij beschikt over een geweldige zangstem. Verder kunnen we Bill van Dijk, Pamela Teves (Madam Akaber) en Niels Jacobs (Moq) natuurlijk niet onvermeld laten. Wicked is absoluut één van de meest spectaculaire musicals van het moment, een must-see.

Cast:
Willemijn Verkaik – Elphaba
Chantal Janzen – Glinda
Jim Bakkum – Fiyero
Bill van Dijk – De Tovenaar
Pamela Teves – Madam Akaber
Christanne de Bruijn – Nessarose
Niels Jacobs – Moq
Jochem Feste Roozemond – Professor Dillamond
Renée van Wegberg – Alternate Elphaba
Céline Purcell – Alternate Glinda

Wicked is een productie van Joop van den Ende Theaterproducties. Met muziek en liedteksten van Stephen Schwarts en het script van Winnie Holzman.

Vanaf de première op Broadway in oktober 2003, is Wicked wereldwijd al door meer dan 30 miljoen mensen bezocht. De musical werd bekroond met onder andere 3 Tony Awards, 6 Drama Desk Awards en 4 Outer Critics Circle Awards.

Wicked evenaart op Broadway het enorme succes van The Lion King. Gezien dit succes werd besloten om Wicked ook naar Chicago, Los Angeles, Engeland, Australië, Japan en Duitsland te brengen. Joop van den Ende theaterproducties haalde Wicked naar Nederland.

Wicked is 365 dagen exclusief te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag. De musical is te zien van woensdagavond tot en met zondagavond. In het weekend zijn er matinee voorstellingen. Kaarten zijn te bestellen via SeeTickets

Tekst: Marieke van Sonsbeek – Foto’s: Angel Mulder

Lees ook:‘Wicked’ komt met langste 3D commercial ooit
Lees ook:Castwissel in Broadway musical Wicked
Lees ook:Start repetities ‘Wicked’!
Lees ook:Bettina Holwerda-Bakkum in Wicked!
Lees ook:‘Chantal Janzen in Wicked’

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Première ‘Wicked’: Betoverend!

  1. Pingback: Video: Wicked in première | Musical

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>