Een relletje in musicalland: staking op komst?


Er lijkt zich een heuse rel te ontwikkelen in musicalland. Musicalactrice Vera Mann roept op tot een staking bij Stage Entertainment/Joop van den Ende Theaterproducties. Waarom? Ze is het onder meer niet eens met het vergeven van de rol van Thénardier aan Jack Van Gelder in Les Miserables. Een sportjournalist in een musical, het moet niet gekker worden…

Naar verluid zou Jack ook nog eens kans maken op de rol van Sam in Mamma Mia! en dat gaat Vera helemaal te ver. Volgens haar zou het hek van de dam zijn, als hij ook deze rol krijgt. Volgens haar wordt musical te commercieel en kan het geen goede ontwikkeling zijn als BN’ers en Duitse acteurs rollen in Nederlandse en Vlaamse musicals krijgen. Vera meldt zelfs dat ze liever niet meer met Stage Entertainment wil werken. Ze adviseert iedereen zich aan te sluiten bij de beroepsvereniging voor professionele Nederlandse acteurs en dan te kijken of men zicg gezamenlijk kan verenigen. Op die manier wil ze de ‘broodroof’ voorkomen.

Erwin Van Lambaart schijnt geschokt te zijn door de oproep van Vera Mann. Hij vindt de uitspraken van Vera ongenuanceerd en stelt dat elk talent kansen moet krijgen. Hij kan weinig begrip opbrengen voor haar uitspraken en wil benadrukken dat Jack van Gelder de rol niet zomaar kreeg. Als hij niet goed genoeg was geweest, was hij volgens Van Lambaart niet gecast. We zijn benieuwd hoe dit afloopt…

Foto: Angel Mulder

Lees ook:Jack van Gelder wordt musicalster
Lees ook:Jack van Gelder gisteren voor het eerst Thenardier
Lees ook:Jack van Gelder understudy hoofdrol ‘The Producers’!
Lees ook:Hartsvrienden: Jacqueline Aronson geblesseerd
Lees ook:Hartsvrienden Vera Mann uitgeschakeld wegens luchtweginfectie

22 Reacties // Reageer

22 thoughts on “Een relletje in musicalland: staking op komst?

  1. Suzan

    Ik denk dat Vera daar met een vinger op een heel zere plek zit. Want waarom doen dergelijke ‘acteurs’ mee? Puur voor de publiciteit. Hij speelt slechts een paar keer en dat levert weer een heleboel artikelen én dus kaartverkoop op. Over de rug van de échte artiest. Ik geef Vera groot gelijk, want ook ik stond te klapperen met mijn oren van het bericht dat de droom van Jack uitkomt. Er zijn nog zoveel anderen die dezelfde droom hebben, maar die krijgen die kans niet, omdat ze geen BNer zijn. Bizar!

      /   Reply  / 
    1. L.

      Onzin, Jack heeft net zo goed auditie gedaan. En bovendien waren alle kaarten al zo goed als uitverkocht toen bekend werd dat Jack van Gelder zou meespelen.
      Misschien heeft ie een streepje voor omdat ie een BN’er is en daarmee makkelijker de rol toegewezen krijgt NA alle audities. Maar zo gaat het in de entertainment wereld. Jack is gewoon goed genoeg om niet de kwaliteit van de musical naar beneden te halen. Stage Entertainment is toch ook niet dom.

        /   Reply  / 
  2. Helen

    Toch heeft de medaille 2 kanten. Door zo’n actie als het casten van Jack komt er inderdaad publiciteit, dus meer inkomsten, dus meer musical dus meer werk voor het groot aantal musicalacteurs dat Nederland rijk is, wat anders misschien thuis had gezeten of een ander vak had moeten kiezen omdat er niet voldoende voorstellingen zouden zijn.

    Dáár wordt niet over gesproken. Anders had Les Mis misschien eerder moeten stoppen ivm te weinig kaartverkoop en dan zit de hele cast thuis.

    Wat is dan de juiste strategie?? Het publiek vindt het blijkbaar leuk anders kopen ze geen extra kaarten. Ik snap Stage Entertainment wel. Het overgrote deel van de musicalacteurs (en dan heb ik het niet over de Chantal Janzens enzo) moet hier juist dankbaar voor zijn dat het grote publiek door dit soort acties naar het theater komt. Dat garandeert hun namelijk ook werk. Even verder denken…. niks broodroof!

      /   Reply  / 
  3. Angel Mulder Auteur

    Zou Jack van Gelder dan zo’n enorme publiekstrekker zijn? Ik kan het me niet voorstellen…

      /   Reply  / 
  4. sandra

    wat een negatieve reactie van jullie allemaal. Ik neem aan dat Jack gewoon auditie heeft gedaan voor de rol. Het vergeven van rollen wordt niet alleen door Erwin gedaan. Er is speciaal iemand ui Londen gekomen om Jack te horen zingen en diegene zou zeer onder de indruk zijn geweest van Jack. Jack schijnt trouwens al jaren zangles op hoog niveau te hebben. Dus eerst horen en dan oordelen.Er zijn meer mensen in het tv vak die goed kunnen zingen.

      /   Reply  / 
  5. Angel Mulder Auteur

    Cameron Mackintosh heeft Jack bij de audities beoordeeld. Dus ik geloof ook echt wel dat hij de rol aankan. Maar wat ik bedoel is dat hij op zijn naam alleen toch geen publiekstrekker zal zijn?

      /   Reply  / 
  6. lottie

    jack zei zelf in de wereld draait door dat ze een tape hadden opgestuurd en dat ze toen in londen zeiden dat hij het qua zang wel aan kan maar dat ze niet in zijn acteer talt geloven. toen hebben zie iemand ingevlogen die met jack is gaan repeteren om het qua acteren op een redelijk niveau te krijgen. Dus ze waren niet onder de indruk maar het kan er mee door en het levert natuurlijk kaart verkoop op. Het is niet alsof hij ieder dag die rol gaat spelen carlo blijft de rol gewoon doen

      /   Reply  / 
  7. kees

    Jack is gevraagd door Stage. Mensen gaan niet vanwege Jack naar de musical maar het feit dat Jack een rol heeft gekregen zorgt wel voor een storm aan “gratis”publiciteit. Dat is het Stage om te doen !

      /   Reply  / 
  8. merel

    Wat denk je van een Liesbeth List, Jamai, Ruth Jacot, Paul de Leeuw, Danny de Munk, Mariska van Kolck, Stanley Burleson, Ron Link, Marco Bakker, Anita Meijer, Glennis Grace, Ben Cramer, Charley Luske, Froukje de Both en ga zo maar door allemaal geen musical opleiding gehad. Ik denk dat er meer mensen in musicals spelen zonder opleiding dan met. Dus waar zeurt vera over.

      /   Reply  / 
  9. Bastiaan

    Ik ben persoonlijk erg benieuwd naar deze man… wie weet zet hij wel een goede thenadier neer, maar dat neemt niet weg dat Vera op zich gelijk heeft. Weet je wel hoeveel mensen er waarschijnlijk beter zijn dan Jack van Gelder. Ik zeg niet dat hij het niet kan ofzo, dat moeten nog maar eerst zien, maar je kan gewoon niet zeggen dan Jack zijn rol niet aan zijn bekendheid heeft te danken. Als hij geen naam had gehad, dan zou er gewoon een musical-talent staan die er ook werkelijk een opleiding voor heeft gedaan.

    Verder wil ik reageren op Helen:
    Stage entertainment is inderdaad niet dom… dit is strategische een goede zet. neem een bekend iemand en de zalen lopen al vol. Maar ik weet niet of je laatste tijd een kaartje voor les Mis heb proberen te krijgen. Maar de meeste dagen zijn er nog “enkele plaatsen beschikbaar” Dit was al voor Jack de rol kreeg. Dus dat door Jack nu meer winst wordt gedraaid zodat opgeleide musical-artiesten meer kansen krijgen is grove onzin…

    Mijn conclusie: we zullen wel zien, ik ben erg benieuwd, maar Vera heeft helemaal gelijk! (misschien niet zo’n big deal van maken)

      /   Reply  / 
    1. L.

      Ik ben het met je eens.
      Maar ik denk wel dat hij met z’n naam een streepje voor heeft, toch verdiend de rol gekregen doordat hij de audities heeft volbracht. Het gaat maar om 6 keer spelen ofzo, dus dan is het ook gewoon grappig dat hij die rol een aantal keer speelt. Bovendien heb ik nog niet anders dan lovende reacties gehoord.
      Persoonlijk vind ik de mening van vera overdreven. Ik snap het, maar idd het is nogal een big deal in deze situatie

        /   Reply  / 
  10. Mama

    Tooske: presentratrice of musicalster?
    Gerard Joling: Zanger of presentator?
    Marco Borsato: Zanger of acteur?
    Chantal Janzen: Actrice zangeres presentatrice?

    etcetc

    I rest my case

      /   Reply  / 
  11. sandra

    is dit positief of negatief bedoelt. Ik vind dat bepaalde mensen wel in meerdere dingen goed zijn. Dus kunnen acteren en zingen en presenteren en dansen. Kijk maar naar dansers in het theater, die gaan meestal er naast zingen.

      /   Reply  / 
    1. L.

      Nou idd. En het blijft toch allemaal entertainment?

        /   Reply  / 
  12. Suzan

    @ Merel: Wat een rare reactie. Alle mensen die je noemt (behalve Froukje de Both) hebben hun kwaliteiten op zanggebied al lang en breed bewezen voor ze in een musical terechtkwamen. Door bijvoorbeeld al jaren aan de top te staan (Liesbeth List, Ben Cramer, Marco Bakker, Anita Meijer) of juist via zangprogramma’s te laten zien wat ze kunnen (Jamai, Ron). Dat vind ik wel iets heel anders dan een sportpresentator in een musical zetten. En dan nog wel in zo’n grote rol. Geef hem dan eerst een ensembleplek, daar begint iedereen…

      /   Reply  / 
    1. L.

      En Jack heeft toch net zo goed auditie gedaan! Dus het is gewoon terecht dat hij die rol heeft gerkegen.

        /   Reply  / 
  13. lottie

    vond wel grappig wat jack zei in live and cooking. Broodroof moet vera nodig zeggen laat haar lekker in Belgie blijven.

      /   Reply  / 
  14. Marlies

    Ik ben het volledig met Sandra eens: Eerst horen dan pas oordelen!
    Op 4 februari was ik bij Les Misérables in Carré, en jawel het was de premiere van Jack van Gelder.
    Ik had mijn twijfels, maar die waren na de show helemaal weg!
    Wat kan die man goed acteren en zingen!
    Hij is de perfecte Thénardier! Dus alle kritiek hierom, daar trek je publiciteit mee!

      /   Reply  / 
  15. Diederik

    Ik kan het vergelijken: heb zowel Carlo Boszhard, Richard Groenendijk als nu Jack van Gelder gezien.
    Mijn Top 3? Op derde plek Carlo (die man kan niet acteren, alleen maar zichzelf zijn (en wat een vervelende vent is het toch) met een pakkie an en een pruikie op) Op twee Richard G (te oppervlakkig, net iets minder zelfingenomen dan Carlo, maar het scheelt heel weinig) en verrassend op één: Jack van Gelder (zeker als je meeneemt dat hij nog niet helemaal is ingewerkt).
    En eindelijk een Thenardier met testosteron!

      /   Reply  / 
  16. kimberly

    Ik vind dat vera mann wel een beetje gelijk heeft want tegewoordig kan iedereen wel in een musical!

      /   Reply  / 
    1. L.

      Geloof me… niet iedreeen kan zomaar in een musical!

        /   Reply  / 
      1. sandra

        Heb je helemaal gelijk in. Je hebt er wel degelijk een opleiding voor nodig en grote dosis talent. Zonder die dingen kom je niet ver het vak in. Zonder talent kom je er zeker niet. Het wordt een te groot risico voor de voorstelling om alleen maar bekende mensen mee te laten spelen. Mensen komen echt niet voor alleen maar bekende mensen. Ze moeten ook kunnen zingen, dansen en acteren.

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>