Vlaamse spektakel musical over Eerste Wereldoorlog in première

Zondagavond is de veel besproken musical van Studio 100 in première gegaan. ’14-18′ brengt een spektakel rond de Eerste Wereldoorlog, waarbij de tribunes bewegen zodat de toeschouwers de scènes heel intens kunnen ervaren. ’14-18′ is een gezamenlijk project van Studio 100, Frank Van Laecke, Dirk Brossé en Allard Blom, het team dat ook instond voor de realisatie van de musical Daens, die een groot succes kende in 2008.

De impact van de oorlog op de verschillende personages wordt in beeld gebracht, maar de ervaring voor de toeschouwer wordt vergroot doordat de tribunes zo’n 150 meter kunnen bewegen. Het speelvlak is ongeveer 2 voetbalvelden groot, bij intieme scènes wordt letterlijk ingezoomd, bij grootse, spectaculaire scènes neemt de toeschouwer wat afstand om het geheel beter te kunnen overschouwen.

Het verhaal:
28 juli 1914. De Grote Oorlog breekt uit. Onder de gemobiliseerde Belgische soldaten vinden we de boezemvrienden Jan, zijn jonge broer Kamiel, zijn bloedvriend Fons en macho avant la lettre Albert.
Hoewel iedereen er aanvankelijk van overtuigd is dat de strijd kortstondig zal zijn, blijkt het conflict niet alleen veel langer te duren maar ook meedogenlozer te zijn dan ooit gedacht.

De gruwel neemt toe. De oorlog eist meer en meer slachtoffers. Jan, die inmiddels vader is geworden, wil persé zijn zoon en zijn vrouw Anna zien.  Albert verlangt naar zijn liefjes, Kamiel –doodsbang voor elke vorm van geweld- zoekt wanhopig een manier om aan de situatie te ontsnappen en Fons heeft inmiddels zijn oog laten vallen op de knappe verpleegster Celine.

Wat volgt is een heroïsche strijd om te overleven. Een ultiem gevecht tegen het waanzinnige geweld en tegen het oorlogsapparaat. Met als voornaamste wapen humor, hoop en bovenal: liefde en onvoorwaardelijke vriendschap.

Cast:
Jelle Cleymans (o.a. Thuis en Kuifje) – Jan
Louis Talpe (o.a. GTST) – Hermans
Peter van de Velde (o.a. Piet Piraat en Op Zoek naar Evita) – Korporaal DeDecker
Jo De Meyere – Generaal
Maaike Cafmeyer – Céline
Free Souffriau – Anna
Jonas Van Geel – Fons
Lander Depoortere – Kamiel
Bert Verbeke – Albert

Creatives:
Regie & script: Frank Van Laecke
muziek: Dirk Brossé
Script en liedteksten: Allard Blom
Producent: Studio 100 – Gert Verhulst en Hans Bourlon

 

Lees ook:Cast musical ’14-’18 bekend
Lees ook:Spektakel-musical ‘14-18’ stopt!
Lees ook:Spectaculair afscheidscadeau ‘14-18’
Lees ook:Nominaties Vlaamse Musical Awards bekend
Lees ook:Audities: Studio 100 zoekt acteurs & figuranten voor spektakel-musical 40-45

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>